Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

a nie wyskoczy ta trawa później? Na imprezę urodzinową u rodziców zaprosiłam Psiapsiułę, ona nie lubi piw goryczkowych. Chciałam zapytać czy masz jeszcze jakieś z truskawkami / malinami/ śliwką itp.? Jeśli tak to zamawiam każdą ilość (a przynajmniej skrzynkę). A kiedy robimy cydra?

Edytowane przez syja77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pitupitu

Chłop to delikatna istota zwłaszcza jak już swoje lata ma ;) Pęknie mu jakaś żyłka od tego nerwa i co wtedy?

Proszę tak nie robić :mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #85 Witbier

 

Zaspy:

Pale Ale (Beztmalz) – 10kg

Pszenica niesłodowana – 9kg

Owies niesłodowany– 1kg

Galaxy 90g

Warrior 40g

Kolendra 50g

Skórka z 8 pomarańczy

Skórka z 3 cytryny

Trawa cytrynowa

Trawa żubrowa

 

 

Kleikowanie:

60C-40’

100C-10’

 

Zacieranie: 75l wody

54C – wsyp

kleik

52C-15’

60-64C – 60’

72C-30’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l

 

Gotowanie: 60’

Warrior 40g-60’

Galaxy 30g-15’

Galaxy 30g-10’

Galaxy 30g-5’

Kolendra 50g-15’

Skórki z 4 pomarańczy-15’

Skórki z 4 pomarańczy-5’

Skórka z 3 cytryn -5’

Trawa cytrynowa dwie szczypty - 15'

Trawa żubrowa 14 ździebełek - 15'

 

 

Wyszło:

94l OG=12 blg

 

Zadane:

- 3463 Forbidden Fruit

- 3944 Belgian Witbier

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #86: Świerkowe®

 

Zasyp:

Pale Ale (Bestmalz) – 3kg

Monachijski II (Bestmalz) – 1kg

Caramelpils (Bestmalz) - 0,5kg

pszenica NS - 0,5kg

 

Magnat 30g

Lubelski Selekt 20g

Świerk1

 

Zacieranie: 12l wody

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

50C-wsyp + kleik

52C-15’

62C-45’

72C-15'

78C-10’

 

Wysładzanie do 35l

 

Gotowanie 70’

Magnat 20g-60'

Magnat 10g-15'

Lubelski selekt 20g-5'

Świerk1

 

Wyszło: 25l 12,5blg

 

 

Zadane:

-wlp090 San Diego Super

 

1dane nie publikowane na prośbę kolegi Fida

 

Świerk niestety z innego drzewa niż w zeszłym roku i już podczas gotowania czuć było, że jest mniej aromatyczny. Chyba muszę nazrywać ze sprawdzonego źródła.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fido, nie bądź taki!

 

Miałem nadzieję że się dowiem ile tego świerku było.

 

Chłopak w końcu 2 lata pracował ciężko, żeby udoskonalić świerkową miksturę. Pewnie by mieć do niej dostęp trzeba wypełnić podanie i przesłać 3 fotki z podpisanym oświadczeniem, że nie będziesz rozpowszechniał ani podawał do wiadomości publicznej tej receptury. Ochrona praw autorskich musi być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #87: Wild IPA

 

Zasyp:

Pale Ale (Bestmalz) – 10 kg

Monachijski I (Bestmalz) – 4kg

Caramelpils (Bestmalz) - 2kg

Aroma (Bestmalz) – 1kg

Melanoidowy (Strzegom) – 1kg

Special X (Bestmalz) – 0,5kg

pszenica NS - 2kg

 

Warrior -50g

Galaxy – 100g

Saphir – 100g

Chinok– 110g

Cascade - 110g

Vic Secret - 60g

 

Zacieranie: 60l wody

 

54C-wsyp

52C-15’

64-66C-45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Warrior 50g-60’

Galaxy 50g-15’

Saphir 50g-15’

Galaxy 50g-5’

Cascade 50g-5’

Saphir 50g-5’

Chinok 50g -5'

Vic Secret 60g – 5dni na zimno

Cascade 60g – 5dni na zimno

Chinok 60g - 5dni na zimno

 

Wyszło: 80l 16,2blg

 

Zadane:

- WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois

- WLP645 Brettanomyces claussenii

- Saccarolicious W001 Brett I

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

U mnie dzikusy ruszyły z kopyta po kilku godzinach, a burzliwa była na tyle gwałtowna, że powyrywało wieka w fermentorach :) Fermentacja już się prawie zakończyła, także czas wybrać jakieś chmiele do chmielenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #88: Premium Bitter

 

Zasyp:

Pale Ale (Bestmalz) – 10 kg

Wiedeński (Bestmalz) – 4kg

Aroma (Bestmalz) – 0,5kg

Special X (Bestmalz) – 0,5kg

 

Aurora – 100g

Bobek – 100g

EKG – 100g

 

Zacieranie: 55l wody

 

54C-wsyp

52C-10’

64-66C-45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Aurora 50g-60’

Aurora 50g-30’

Bobek 50g-15’

Bobek 50g-5’

EKG 100g-0’

 

Wyszło: 88l 11,8blg

 

Zadane:

- 1968 London ESB Ale

- Brewlab 1508 Thames Valley 2

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.