Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

Zadane:

- WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois

- WLP645 Brettanomyces claussenii

- Saccarolicious W001 Brett I

Podzieliłeś warkę na kilka fermentorów i do każdego zadałeś inny szczep czy zrobiłeś mieszankę? Jeśli pierwsze, to czy da się odnotować już jakieś różnice?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po gęstwę proszę się zgłaszać za 2-3tygodnie :)

Podzieliłeś warkę na kilka fermentorów i do każdego zadałeś inny szczep czy zrobiłeś mieszankę

warka została podzielona i każdy szczep poszedł osobno. Co do różnic, to są mocno wyczuwalne :)

WLP645 - są najbardziej neutralne jak na bretty, dały tylko trochę więcej produktów górnej fermentacji, głównie estrów.

WLP644 - dały lekką kwasowość, sporo estrów i ziemistości

W001 - to już rasowe bretty, kwasowość umiarkowana, ziemistość, estry i aromat końskiej dery jak w lambiku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #89: Mild (ryjopłukacz)

 

Zasyp:

Pilzneński (Bruntal) – 9 kg

Aroma (Bestmalz) – 1kg

Special X (Bestmalz) – 1kg

pszenica prażona (Strzegom) - 0,4kg

 

Sybilla – 100g

Iunga – 50g

 

Zacieranie: 40l wody

 

54C-wsyp 1/2 pszenicy prażonej

52C-10’

66-68C-60’

72C-15’

78C-10’ 1/2 pszenicy prażonej

 

Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Sybilla 50g-60’

Iunga 50g-20’

Sybilla 50g-5’

 

 

Wyszło: 80l 9,8blg

 

Zadane:

- 1728 Scottish Ale

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w sumie mogłem sypnąć całość pszenicy na początku, jest lekko blady, ale na pewno nie jest bursztynowy, pamiętaj, że Special X ma 350EBC. Co do samego Speciala, to sam nie wiem czego się po nim spodziewać. Trochę palony, trochę ciasteczkowy, pachnie dość przyjemnie, się zobaczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

też uważam, że special W jest intensywniejszy niż wersja X

 

Co do dzisiejszego warzenia, to słód z Bruntalu pozytywnie mnie zaskoczył, szybko się zatarł (w zasadzie po 40min blg prawie nie rosło) i wydajność jakby troszeczkę większa. Z tego powodu dzisiejszy Mild wyszedł w wersji imperialnej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #90: Wee Heavy

 

Zasyp:

Pilzneński (Bruntal) – 10,5 kg

Wędzony Whiskey (Bruntal) - 7kg

Wiedeński (Strzegom) - 2kg

Monachijski ciemny (Bestmalz) - 2kg

Special X (Bestmalz) – 2kg

pszenica NS -1kg

Sacharoza - 1kg

 

Magnat – 100g

Hallertau Tradition – 50g

 

Zacieranie: 60l wody

 

54C-wsyp

52C-10’

62-64C-60’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie około 70l

 

Gotowanie: 80’

Magnat 50g - FWH’

Magnat 50g - 15'

Tradition 50g -5'

 

Wyszło: 60l 24,8blg

 

Zadane:

- 1728 Scottish Ale (gęstwa z warki #89)

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolego, po mildzie gęstwy strasznie mało mam, trochę Ci zostawię, ale nie wiele tego będzie.

 

Poza tym filtracja mi utknęła. Na sracz-wężyku kiepsko idzie przy takiej ilości słodu :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

qur......aaaa jeszcze czegoś takiego nie miałem, filtracja całkowicie zatrzymana, złoże się nie chce układać!!!! Widać słód z bruntalu coś nie tak ma, poprzedni tak duży zasyp był na bestmalz i nie było problemu z filtracją, a teraz jest DRAMAT!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam dzisiaj miałem zasyp 11kg na RISa, z czego ~60% to był pilzneński z Bruntala i problemu w moim garnuszku nie było, wysłodziło się jak należy.

Więc albo wędzony jest niehalo, albo przyczyna jest raczej gdzie indziej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.