crosis Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Ja też! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Zadane: - WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois - WLP645 Brettanomyces claussenii - Saccarolicious W001 Brett I Podzieliłeś warkę na kilka fermentorów i do każdego zadałeś inny szczep czy zrobiłeś mieszankę? Jeśli pierwsze, to czy da się odnotować już jakieś różnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Po gęstwę proszę się zgłaszać za 2-3tygodnie Podzieliłeś warkę na kilka fermentorów i do każdego zadałeś inny szczep czy zrobiłeś mieszankę warka została podzielona i każdy szczep poszedł osobno. Co do różnic, to są mocno wyczuwalne WLP645 - są najbardziej neutralne jak na bretty, dały tylko trochę więcej produktów górnej fermentacji, głównie estrów. WLP644 - dały lekką kwasowość, sporo estrów i ziemistości W001 - to już rasowe bretty, kwasowość umiarkowana, ziemistość, estry i aromat końskiej dery jak w lambiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 #88: Premium Bitter już rozlany 1968 London ESB Ale przerobiły warkę w 72h od startu, po tygodniu piwo było klarowne, dzisiaj kryształ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Warka #89: Mild (ryjopłukacz) Zasyp: Pilzneński (Bruntal) – 9 kg Aroma (Bestmalz) – 1kg Special X (Bestmalz) – 1kg pszenica prażona (Strzegom) - 0,4kg Sybilla – 100g Iunga – 50g Zacieranie: 40l wody 54C-wsyp 1/2 pszenicy prażonej 52C-10’ 66-68C-60’ 72C-15’ 78C-10’ 1/2 pszenicy prażonej Wysładzanie do 110l (3 pełne fermentory) Gotowanie 70’ Sybilla 50g-60’ Iunga 50g-20’ Sybilla 50g-5’ Wyszło: 80l 9,8blg Zadane: - 1728 Scottish Ale Edytowane 10 Października 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 facerinser.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Zostawiłeś mi gęstwę z londonów? A poza tym to aromatic do milda? Jakoś mi nie gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Nie wiem co ci nie gra? Poza tym jest go tyle, że praktycznie nie poczujesz. Gęstwa jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 W sumie racja, ale takiego mocno amberowego milda zrobiłeś, jak na moje oko Jak Ci pachniał ten special X przy okazji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 w sumie mogłem sypnąć całość pszenicy na początku, jest lekko blady, ale na pewno nie jest bursztynowy, pamiętaj, że Special X ma 350EBC. Co do samego Speciala, to sam nie wiem czego się po nim spodziewać. Trochę palony, trochę ciasteczkowy, pachnie dość przyjemnie, się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Special X pachnie bardzo przyjemnie, ale nie ma startu do special W - słodszy, głębszy, lepsiejsiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 też uważam, że special W jest intensywniejszy niż wersja X Co do dzisiejszego warzenia, to słód z Bruntalu pozytywnie mnie zaskoczył, szybko się zatarł (w zasadzie po 40min blg prawie nie rosło) i wydajność jakby troszeczkę większa. Z tego powodu dzisiejszy Mild wyszedł w wersji imperialnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Pytanie typu piaskownica , co oznacza, że po 40min blg nie rosło? Balingomierzem to sprawdzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Leszczu refraktometru używa i sobie sprawdza w locie, czy jeszcze ekstrakt rośnie. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Odpowiedź będzie też z tych typu piaskownica: po 40 minutach zacierania odczyt na urządzeniu pomiarowym nie zwiększał się. Spróbuj może poczytać to - tak jakby w temacie. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 dokładnie, tak jak napisali koledzy. Sprawdzam blg za pomocą refraktometru w trakcie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Weźmiesz mi londony na sensorykę? Jarasa, ja mam dla Ciebie TV2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 PW mu wyślij, a nie temat mi zaśmiecasz wezmę Ci Londony na sensorykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Warka #90: Wee Heavy Zasyp: Pilzneński (Bruntal) – 10,5 kg Wędzony Whiskey (Bruntal) - 7kg Wiedeński (Strzegom) - 2kg Monachijski ciemny (Bestmalz) - 2kg Special X (Bestmalz) – 2kg pszenica NS -1kg Sacharoza - 1kg Magnat – 100g Hallertau Tradition – 50g Zacieranie: 60l wody 54C-wsyp 52C-10’ 62-64C-60’ 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie około 70l Gotowanie: 80’ Magnat 50g - FWH’ Magnat 50g - 15' Tradition 50g -5' Wyszło: 60l 24,8blg Zadane: - 1728 Scottish Ale (gęstwa z warki #89) Edytowane 25 Października 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Odlałeś gęstwinkę dla kolegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 kolego, po mildzie gęstwy strasznie mało mam, trochę Ci zostawię, ale nie wiele tego będzie. Poza tym filtracja mi utknęła. Na sracz-wężyku kiepsko idzie przy takiej ilości słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 qur......aaaa jeszcze czegoś takiego nie miałem, filtracja całkowicie zatrzymana, złoże się nie chce układać!!!! Widać słód z bruntalu coś nie tak ma, poprzedni tak duży zasyp był na bestmalz i nie było problemu z filtracją, a teraz jest DRAMAT!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Ja tam dzisiaj miałem zasyp 11kg na RISa, z czego ~60% to był pilzneński z Bruntala i problemu w moim garnuszku nie było, wysłodziło się jak należy. Więc albo wędzony jest niehalo, albo przyczyna jest raczej gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Sraczwężyk sraczwężykowi nierówny, ale ja mam dwukrotnie grubszy niż standardowy - nie daje się tak łatwo zgniatać a już przy 8-9kg zasypu potrafi spłatać figla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się