Skocz do zawartości

Czy wyjdzie z tego altbier ?


..::maniek::..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bractwo piwowarów :) to jest mój pierwszy post na tym forum ale lekturę tu zawartą bardzo często czytam i przenoszę na moje warki. Chciałbym uwarzyć altbier a nie używam żadnych programów i chciałbym mieć pewność czy dobrze kombinuję, moja propozycja jest taka :

Skład zestawu:

 

Słód Monachijski 3Kg

Słód Wiedeński 2kg

Słód caraaroma 50g

Chmiel Sybila 40g

Chmiel Hallertau Tradition 20g

Mech irlandzki 5g

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie dekokcyjne: (czytałem, że do tego typu piwa jest stosowane)

 

Słód wsypuje do 16l wody o temperaturze 63C.

Przerwa 10 minut.

Następnie 1/3 zacieru przenoszę do osobnego naczynia.

Podgrzewam do 72C. Przerwa 15 minut.

Doprowadzam do wrzenia, gotuje 15 minut.

Następnie dekokt zawracam do głównego zacieru.

Ustalam temperaturę na 72C.

Przerwa 40 minut.

Podgrzewam do 76C i rozpoczynamy filtrację.

 

Chmielenie:

 

40g Sybila - 60 minut

 

20g Hallertau Tradition - 10 minut

 

Mech irlandzki 5g - 10 minut

 

Nie wiem czy na zimno też chmielić?

 

Co tym sądzicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp jak zasyp trzeba przetestować. Moim zdaniem będzie trochę za jasne i za mało goryczkowe. Wywaliłbym chmielenie aromatyczne, a już w ogóle zapomniałbym o chmieleniu na zimno. No i drożdże... WY 1007 to moim zdaniem najlepsza opcja. Nie znam się za bardzo na dekokcji, ale przy tym zasypie zacierałbym dość wytrawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że opcja szujkaj nie boli ale skoro już tu o tym piszecie to może podpowiecie jakie to jest zacieranie wytrawne ?

Chmiel zmienię na goryczkowy może Marynka? bo taki posiadam .

Co do fermentacji to miałem zamiar fermentoać poniżej 20°C bo w piwnicy mam stałą temp. 16-17°C a drożdże wybrałem takie bo widziałem kilka przepisów na alta i były te stosowane mam również US-05 ale pewnie zatrę na jedych i drugich i zobaczymy efekty bo oba te gatunki mają zakres fermentacji od 15°C

Edytowane przez maniekgor21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie wiesz co to jest zacieranie wytrawne, to daj sobie spokój z dekokcją.

IMHO na s-33 dekokcja nie robi żadnej różnicy.

Zatrzyj 40 minut w 63°C i 20 w 72°C. S-33 i tak nie zejdą zbyt nisko.

Jak by co zainwestuj w inne drożdże.

Wypełnij swoje dane, to będzie łatwiej się spotkać z osobami, które są bardziej doświadczone w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania.

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ostatecznie korzystając z waszych wskazówek receptura będzie wyglądać tak:

 

Słody:

Słód Monachijski 2,5kg

Słód Wiedeński 2,0kg

Słód Carared 0,25kg

Słód Carapils 0,25kg

Słód Caraaroma 0,10kg

 

Chmiel:

Chmiel Marynka 50g

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie:

40 minut w 63°C

20 minut w 72°C

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka 50g - 60 minut

5g Mech irlandzki - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem kiedyś mądrą wskazówkę dla początkujących piwowarów domowych i staram się jej trzymać. Otóż, na początek, jeśli chcesz poznać jak smakują poszczególne słody to warto uwarzyć piwa opierającym się na jednym konkretnym, aby wiedzieć, jak on smakuje etc. Wg mnie, robiąc taką domieszkę jak Twoja, a nie znając dokładnych różnic pomiędzy monachijskim, a wiedeńskim, nie będziesz wiedzieć w którą stronę iść przy ewentualnych poprawkach w następnych warkach. Alt to doskonała okazja na sprawdzenie słodu monachijskiego. Osobiście spróbowałem uwarzyć pierwszą warkę w tym stylu piwa 2 tyg temu (teraz na cichej) i dałem monachijski z małą domieszką karmelowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym carared wywalił dał cararoma 200g i jeśli wyjdzie za jasne odrobinę ( 30-50g) jakiegoś barwiącego dodał do wysładzania. Chmielenie jest ok. Carapils... może być ale nie musi, ja bym nie dawał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Niestety z prawie tygodniowym poślizgiem ale od soboty już fermentuje w takim składzie:

 

Słody:

Słód Monachijski 3,0kg

Słód Wiedeński 2,0kg

Słód Caraaroma 0,25kg

 

Chmiel:

Chmiel Marynka 50g

 

Inne dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże suche:

Safale US-05

 

Zacieranie:

40 minut w 62°C

30 minut w 72°C

10 minut w 78°C i wysładzanie

Chmielenie:

Chmiel Marynka 50g - 60 minut

5g Mech irlandzki - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.