..::maniek::.. Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Witam bractwo piwowarów to jest mój pierwszy post na tym forum ale lekturę tu zawartą bardzo często czytam i przenoszę na moje warki. Chciałbym uwarzyć altbier a nie używam żadnych programów i chciałbym mieć pewność czy dobrze kombinuję, moja propozycja jest taka : Skład zestawu: Słód Monachijski 3Kg Słód Wiedeński 2kg Słód caraaroma 50g Chmiel Sybila 40g Chmiel Hallertau Tradition 20g Mech irlandzki 5g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie dekokcyjne: (czytałem, że do tego typu piwa jest stosowane) Słód wsypuje do 16l wody o temperaturze 63C. Przerwa 10 minut. Następnie 1/3 zacieru przenoszę do osobnego naczynia. Podgrzewam do 72C. Przerwa 15 minut. Doprowadzam do wrzenia, gotuje 15 minut. Następnie dekokt zawracam do głównego zacieru. Ustalam temperaturę na 72C. Przerwa 40 minut. Podgrzewam do 76C i rozpoczynamy filtrację. Chmielenie: 40g Sybila - 60 minut 20g Hallertau Tradition - 10 minut Mech irlandzki 5g - 10 minut Nie wiem czy na zimno też chmielić? Co tym sądzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Zasyp jak zasyp trzeba przetestować. Moim zdaniem będzie trochę za jasne i za mało goryczkowe. Wywaliłbym chmielenie aromatyczne, a już w ogóle zapomniałbym o chmieleniu na zimno. No i drożdże... WY 1007 to moim zdaniem najlepsza opcja. Nie znam się za bardzo na dekokcji, ale przy tym zasypie zacierałbym dość wytrawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Dobre efekty będą też na US-05 albo Nottinghamach i fermentacja w temperaturze zdecydowanie poniżej 20°C (15-17) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Z chmielami nie szalej, goryczka ma być czysta. Nic na aromat. Zatrzyj wytrawnie. Reszta ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 (edited) Wiem, że opcja szujkaj nie boli ale skoro już tu o tym piszecie to może podpowiecie jakie to jest zacieranie wytrawne ? Chmiel zmienię na goryczkowy może Marynka? bo taki posiadam . Co do fermentacji to miałem zamiar fermentoać poniżej 20°C bo w piwnicy mam stałą temp. 16-17°C a drożdże wybrałem takie bo widziałem kilka przepisów na alta i były te stosowane mam również US-05 ale pewnie zatrę na jedych i drugich i zobaczymy efekty bo oba te gatunki mają zakres fermentacji od 15°C Edited February 6, 2013 by maniekgor21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Jeśli nie wiesz co to jest zacieranie wytrawne, to daj sobie spokój z dekokcją. IMHO na s-33 dekokcja nie robi żadnej różnicy. Zatrzyj 40 minut w 63°C i 20 w 72°C. S-33 i tak nie zejdą zbyt nisko. Jak by co zainwestuj w inne drożdże. Wypełnij swoje dane, to będzie łatwiej się spotkać z osobami, które są bardziej doświadczone w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 Myślę, że ostatecznie korzystając z waszych wskazówek receptura będzie wyglądać tak: Słody: Słód Monachijski 2,5kg Słód Wiedeński 2,0kg Słód Carared 0,25kg Słód Carapils 0,25kg Słód Caraaroma 0,10kg Chmiel: Chmiel Marynka 50g Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: 40 minut w 63°C 20 minut w 72°C Chmielenie: Chmiel Marynka 50g - 60 minut 5g Mech irlandzki - 10 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Przeczytałem kiedyś mądrą wskazówkę dla początkujących piwowarów domowych i staram się jej trzymać. Otóż, na początek, jeśli chcesz poznać jak smakują poszczególne słody to warto uwarzyć piwa opierającym się na jednym konkretnym, aby wiedzieć, jak on smakuje etc. Wg mnie, robiąc taką domieszkę jak Twoja, a nie znając dokładnych różnic pomiędzy monachijskim, a wiedeńskim, nie będziesz wiedzieć w którą stronę iść przy ewentualnych poprawkach w następnych warkach. Alt to doskonała okazja na sprawdzenie słodu monachijskiego. Osobiście spróbowałem uwarzyć pierwszą warkę w tym stylu piwa 2 tyg temu (teraz na cichej) i dałem monachijski z małą domieszką karmelowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Ja bym carared wywalił dał cararoma 200g i jeśli wyjdzie za jasne odrobinę ( 30-50g) jakiegoś barwiącego dodał do wysładzania. Chmielenie jest ok. Carapils... może być ale nie musi, ja bym nie dawał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 No cóż w poniedziałek ważenie, myślę że zastosuje się do wskazówek @andiego i ostatecznie napiszę co nakombinowałem już po wszystkim, dziękuję Wam za wsparcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 A kiedy warzenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 No cóż w poniedziałek ważenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Chyba nie rozumiesz o co chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 9, 2013 Author Share Posted February 9, 2013 Aaaa przepraszam już rozumiem oczywiście warzenie w poniedziałek. Pewnie jak będę więcej pisał o warzeniu to wejdzie mi w nawyk a tak po prostu z automatu poszło ważenie mea culpa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 No właśnie! Powodzenia w ważeniu, a jak już zważysz to uwarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 No bo ważenie idzie w parze z warzeniem. Wpierw się waży, a potem warzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
..::maniek::.. Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Niestety z prawie tygodniowym poślizgiem ale od soboty już fermentuje w takim składzie: Słody: Słód Monachijski 3,0kg Słód Wiedeński 2,0kg Słód Caraaroma 0,25kg Chmiel: Chmiel Marynka 50g Inne dodatki: Mech irlandzki 5g Drożdże suche: Safale US-05 Zacieranie: 40 minut w 62°C 30 minut w 72°C 10 minut w 78°C i wysładzanie Chmielenie: Chmiel Marynka 50g - 60 minut 5g Mech irlandzki - 10 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now