mat Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 A jak wyglądają koszty miesięczne grzania w kociołku. Zauważyłeś drastyczny wzrost rachunków za prąd? A jak wygląda sprawa utrzymywania stałej temperatury? Sterownik sam dba o to żeby temperatura mieściła się w zadanym zakresie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Rachunki drastycznie mi nie wzrosły, ktoś obliczał koszty na jedną warkę, w zależności od gatunku piwa (długość przerw temperaturowych) wychodziło coś pomiędzy 2,50 a 3,50 zł. Owszem, sterownik o to dba, a pomiary temperatury są dosyć dokładne, ALE - czujnik mieści się przy dnie, tak więc trzeba bardzo solidnie mieszać, aby temperatura mierzona przy dnie (czyli w miejscu gdzie grzeje grzałka) odpowiadała temperaturze całego zacieru. Ja dla wygody przestałem korzystać z wbudowanego termostatu, nastawiam kociołek na ciągłe grzanie, wpuszczam przy ściance w zacier sondę termometru z IKEI i podnoszę temperaturę do pożądanej - kociołek ma grube ścianki, sam zacier zaś gęsty ma bardzo dużą bezwładność temperaturową, tak więc po podgrzaniu praktycznie do końca przerwy tylko raz muszę mniej więcej w połowie czasu odpalić grzałkę na minutę, aby podnieść temperaturę do właściwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 I kolejne warzenie na wyjeździe, u Ojca :-) Warka #25 - Koźlak Pszeniczny - 14 wrzesień 2013 Zasyp, sposób wykonania itepe identyczny jak w warce #24, kilka postów wyżej, za wyjątkiem chmielenia - dałem 25g Lubelskiego w 10tej minucie gotowania, i 15 gram Citry 5 minut przed końcem. Ześrutowaliśmy tym razem bardzo drobno, co spowodowało kłopoty z filtracją z jednej strony, i wzrost wydajności z drugiej. Wyszło nam prawie 26 litrów brzeczki o gęstości 16 BLG. Dziś po pracy (jeżeli Marta wyrobiła się z dezynfekcją butelek i zasypywaniem cukru do refermentacji) butelkowanie warki numer #22 - Pszenicznego "Rudzielca". Parę butelek tego piwa (zabutelkowanego wcześniej, z tego co nie zmieściło się w fermentorze i fermentowało w szklanym balonie) zostało już wypite, jestem z niego bardzo zadowolony ;-D P.S. Wczoraj wracając z delegacji służbowej ponownie zahaczyłem o Słodownię w Strzegomiu, nakupiłem trochę różnych słodów specjalistycznych - będę mógł pokombinować z nie warzonymi dotąd gatunkami. Poza tym dziś zamówiłem kilogram laktozy - następna warka to Milk Stout - powtórka "Mlecznego Szatana" z drobną modyfikacją - laktozy tym razem mam zamiar dać co najmniej 600 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Wczoraj po pracy zabutelkowałem Warka #24 - Koźlak Pszeniczny "Amerykaniec" Wyszło 42 butelki 0,5 litra + PET z próbą nagazowania. Gęstość końcowa 4,5 BLG. Zielone piwo bardzo smaczne, za tydzień pierwsza degustacja!:-) Edytowane 1 Października 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Drugiego października zabutelkowałem Warka #23 - Belgian Blond Ale Wyszło 42 butelki 0,5 litra. Gęstość końcowa 4,5 BLG. W tej chwili biorę się za śrutowanie słodów - jutro warzę Milk Stouta, w niedzielę Belgian Dubbel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Weekend był na roboczo;-) Uwarzyłem po raz kolejny 2 warki: Warka #26 - Milk Stout - 5 październik 2013 Surowce: słód pale ale - 3,6kg słód pszeniczny - 0,5kg słód karmelowy jasny - 0,7kg płatki owsiane - 0,5kg słód barwiący Strzegom - 0,15kg palony jęczmień - 0,35kg laktoza - 0,75 kg chmiel Marynka granulat - 20g chmiel Lubelski granulat - 25g drożdże suche Safale S-04 Zacieranie: 30' w 68°C (słody jasne + płatki) 20' w 72°C wsypanie słodów ciemnych 10' w 72°C podgrzanie do 76°C Gotowanie: 60' Marynka w 0' laktoza oraz Lubelski w 40' Brzeczka przednia 22 BLG Po gotowaniu, dodaniu laktozy (750 g) wyszło 23 litrów o gęstości 16,5 BLG Warka #27 - Belgian Dubbel - 6 październik 2013 Słody: słód pilzneński 3,5kg (66%) słód pszeniczny 0,65kg (12%) słód monachijski 0,5kg (9%) Słód karmelowy jasny 0,35kg (6%) Słód caramunich typ II 0,21kg (5%) Słód karmelowy ciemny 0,1kg (2%) Chmiele Chmiel Marynka - 35 g Chmiel Citra 10g Drożdże Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - gęstwa Inne dodatki cukier karmelizowany 0,5kg (mocno karmelizowany) – dodany w 50 minucie gotowania rodzynki 0,1kg (namoczone dzien wcześniej, pokrojone na połówki) – dodane w 50 minucie gotowania Zacieranie 15 minut w 55°C 35 minut w 63°C 40 minut w 72°C Czas gotowania 60 minut Chmielenie 15g Marynki - 60 minut 10g Citra - 60 minut 20g Marynki - 10 minut Wsypanie słodów do wody o temperaturze 57 stopni. Nie miałem słodu Caramunich, zastąpiłem Karmelowym Jasnym Strzegom. Przerwy. Mashout. Filtracja. Wysładzanie sposobem ciągłym. Po gotowaniu, dodaniu skarmelizowanego cukru (500 g) i rodzynek wyszło 20 litrów o gęstości 15,5 BLG Starter z 0,7 l brzeczki (z Milk Stouta, dzień wcześniej) i słoiczka gęstwy po Belgian Blond Ale. Do pomocy miałem Młodego Browarnika;) (zdjęcia) - syn kumpla się wprawia ;-)) Fajna zabawa z robieniem skarmelizownego cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Tak idę do Ciebie i dojść jakoś nie mogę. Śliczny karmel - będę musiał poprosić, żebyś mnie nauczył - bo karmel nigdy mi nie wychodził jak trzeba - a czasem trzeba gdzieś skorygować kolorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Michał zapraszam w każdej chwili;-) Piwka czekają ;-) Dziś warzyłem (wiem - znowu) Koźlaka Pszenicznego, z kumplem z pracy (już drugi) którego zaraziłem tą pasją - jutro/pojutrze będzie wpis. Edytowane 12 Października 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Tak idę do Ciebie i dojść jakoś nie mogę. Śliczny karmel - będę musiał poprosić, żebyś mnie nauczył - bo karmel nigdy mi nie wychodził jak trzeba - a czasem trzeba gdzieś skorygować kolorek. Nigdy mi się nie udało zrobić karmelu - zawsze garnek był do wyrzucenia po tym. Barwnik karmelowy kupiłem w sklepie i do tej pory go nie użyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) W weekend warzenie kolektywne - wpadł do mnie kolega z pracy, którego zaraziłem pasją - lada chwila będzie warzył swoją pierwszą samodzielną warkę, tak więc nabierał ostatnich szlifów;-) (załapał się nawet na fotkę pod postem;) Warzyłem (wiem - ZNOWU!!! ) Koźlaka Pszenicznego, z lekko zmodyfikowanym schematem chmielenia... A więc jedziemy: Warka #28 - Koźlak Pszeniczny - 12 październik 2013 Słody: 1,9 kg pilzneński 1,5 kg monachijski 3 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy ciemny Przerwy: 63->60 stopni 20 minut 73->70 stopni 45 minut Chmielenie: Cascade 10g na 60 minut. Citra 10g na 10 minut. Citra 10g - chmielenie na zimno. Brzeczka przednia 26,5 BLG Wyszło 24 litry o gęstości 17,5 BLG Po podstawieniu do wzoru, należy dolać 2,25l wody. Brzeczkę zaszczepiłem słoiczkiem gęstwy WB06, całość trafiła do ostatniego fermentatora, więc w najbliższy weekend niestety bez warzenia ;-) W trakcie warzenia degustowaliśmy przedostatnią butelkę Polskiego Ale, po kilku miesiącach leżakowania - świetne piwko, szkoda, że już końcówka ;-) Edytowane 16 Października 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wczoraj butelkowałem piwko: Warka #28 - Koźlak Pszeniczny Amerykaniec II Było sporo pracy, bo butelkowałem w małe pojemności, wyszło 60 sztuk 0,33L, oraz 17 sztuk 0,4L. Co do smaku - poezja!;D Zmodyfikowane chmielenie w końcu pozwoliło mi osiągnąć to, do czego dążyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Wczoraj kolejne butelkowanie: Warka #27 - Belgian Dubbel Wyszło 42 butelki 0,5L, powoli kończą się wolne skrzynki - dziś zabutelkuję Milk Stouta, w weekend coś uwarzę i zabutelkuję po cichej - i będzie problem ;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) W zeszłą sobotę butelkowanie i warzenie zarazem ;-D Zabutelkowałem: Warka #26 - Milk Stout BLG koncowe wyniosło 7,5 (jest w tym 750 gram laktozy), do refermentacji dodałem 170 gram sacharozy. Wyszło 44 butelki 0,5 litra. Aby wykorzystać gęstwę w świeżo opróżnionym fermentorze, uwarzyłem: Warka #29 - Foreign Extra Stout - 2 listopad 2013 (receptura wg Dori) Słody: słód pilzneński 4,4kg Słód Caraaroma 0,3kg Słód czekoladowy 0,1 kg (zastąpiłem nim Carafa I, którego nie posiadałem) Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Jęczmień palony 0,2kg Zacieranie: 40 minut w 64°C 30 minut w 72°C Brzeczka przednia miała 21 BLG. Gotowanie 60 minut Chmielenie: Marynka 37gr na 50min Lubelski 40gr na 10min Pojawił mi się problem z wydajnością, ostatnie parę litrów brzeczki wysładzałem do osobnego garnka i w głównej kadzi wyszła mi za mała gęstość - 13 BLG wobec zakładanych 17tu. Ratowałem się później odparowując z tej dodatkowej brzeczki wodę do konsystencji gęstego syropu (z 5-6ciu litrów zrobiło się jakieś pół litra). Aby na przyszłość lepiej oceniać kwestię wysładzania zamówiłem refraktometr z wątku "Tani refraktomert poniżej 100 zł", z konta zniknęło 79 zł, pozostaje czekać te 3-4 tygodnie na przesyłkę z Chin ;-) Brzeczkę znad chmielin zlałem do fermentora po zabutelkowanym wcześniej Milk Stoucie. Edytowane 9 Listopada 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Warka #30 - Dunkel Weizen - 10 listopad 2013 W przeddzień Święta Niepodległości i Tęczy płonącej na Placu Zbawiciela uwarzyłem warkę numer 30, ciemnego pszeniczniaka. Słody: słód pilzneński - 2 kg słód pszeniczny jasny - 2,9 kg słód monachijski typ II - 0,9 kg słód Carawheat z przepisu zastąpiłem jasnym karmelowym - 0,3 kg słód pszeniczny czekoladowy - 0,12 kg Zacieranie: 40' w 46°C przerwa ferulikowa 15' w 53°C p. białkowa 30' w 63°C p. maltozowa 10' w 72°C p. dekstrynowa Po ostatniej przerwie próba jodowa zmienia barwę - przedłużyłem więc o 25 minut (najpierw 15 (dalej źle), później 10). Warzenie: chmiel Lubelski granulat - 60g 80' 32g w 10' 15g w 50' 13g w 75' Brzeczka przednia 22,5 BLG Wyszło 23 litry piwa o gęstości 13,5 BLG, takie zostawiam, nie będę rozcieńczał do 12tki Zadałem słoiczek gęstwy 3068 od Manowar - dzięki!;D Drożdże bardzo żarłoczne, trochę uciekło przez rurkę fermentacyjną. Na jednym ze zdjęć czapa piany nazajutrz po zadaniu drożdży (fermentor otwarty przy okazji dolewania tego co odzyskałem z chmielin - przez noc stygło na balkonie). Edytowane 15 Listopada 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 W dniu dzisiejszym zabutelkowałem Warka #29 - Foreign Extra Stout Wyszło 41 butelek 0,5 L + test nagazowania PET + jeden kufelek zielonego piwa do spróbowania;) Pyszne! Do refermentacji dodałem 182 g sacharozy. Gęstość końcowa 2,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Czas najwyższy, żebym i ja coś zmajstrował w tej kategorii, czas leci ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Do refermentacji dodałem 182 g sacharozy Jeśli tego piwa było 21 litrów to nagazowanie wychodzi w okolicach 3. Jak na stouta zdecydowanie za dużo. Oczywiście - co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Hmmm.... Z toolkit_ver_1_8 wychodzi około 2,45 i w taką wartość celowałem... Fidel, jak policzyłeś to 3? Bo może ja ze złych narzędzi, ewentualnie z dobrych, ale źle korzystam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Zakładając tem. 20C dla butelkowania to wyszło nawet 3,13 (jeżeli była niższa to jeszcze wyżej). Korzystam z tego depesz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ja korzystam z referma Jacka Kocurka. Co prawda wylicza ilość rezerwy, ale nigdy mnie nie zawiódł w wyliczeniach. Ja daje na 24 litry zielonego piwa 135 g cukru w litrze wody i to jest 2,4 nagazowanie. depesz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ja korzystam z referma Jacka Kocurka Także z niego korzystałem, bardzo pomocne narzędzie :okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 My do IPA dodawaliśmy 130 i było ok, teraz testowo BIPA dostała 100g. Na oko do stouta dodamy koło 80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Cóż, oba źródła podane powyżej wyliczają dużo niższą ilość cukru, niż używany przeze mnie toolkit z plikowni - dzięki Panowie za zwrócenie uwagi. Oznacza to, że kilka ostatnich moich warek (wcześniej sypałem cukier prosto do butelek, miarkę opisaną 0,33 na butelkę 0,5 litra) jest przegazowanych... Co pokrywa się z odczuciami organoleptycznymi, właśnie wczoraj na próbę sięgnąłem po butelkę z jednej z poupychanych na spodzie skrzynek... Dziś butelkuję Dunkel Weizena, skorzystam z Waszych źródeł - lepiej późno niż wcale;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zabutelkowałem Warka #30 - Dunkel Weizen Gęstość końcowa 4 BLG Wyszło 20 butelek 0,4 L, 45 butelek 0,33 litra + PET test nagazowania Dodałem 232 g sacharozy - poprawnie już tym razem...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Dodałem 232 g sacharozy Nie wiem skąd wziąłeś te wartości, ale nagazowanie ok. 3,1-3,2. Jeśli rozumiem to było około 23,5 litra do zabutelkowania razem z cukrem? Ja dobrze odfermentowane weizeny gazuję na 2,7 (Dunkelweizen - ma maxa 2,9!) to by było na 23 litry piwa 180 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się