GaGacek Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) 1-3 - przygoda z ekstraktami 4 - Brown Ale - zestaw z BA 5 - Koelach - zestaw z BA 6 -A'la Grodziskie - zestaw z BA 7 - Pszeniczne Ciemne - zestaw z BA 8 -Stout Owsiany - zestaw z BA 9 - Powiew Azji - imbirowe Skład: Caraamber ? 0,24 kg Carared ? 0,1 kg Pilzneński ? 4,0 kg Lubelski ? 35 g Marynka ? 25 g Świeży imbir ? 0,1 kg Drożdze S-23 Przerwy: 52C 10 min 63C 25 min 72C 40 min Gotowanie: 35 g Marynki 0 min 25g lubelskiego 60 min 100g tartego imbiru 60 min Koniec 70 min Wyszło 24,5 L o ekstrakcie 12 °Blg. Edytowane 27 Lutego 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0,2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 Przerwy: 65 C 30 min 72 C 30 min Gotowanie: 30 g marynki 0 min 20 g lubelskiego 20 min 10 g lubelskiego 60 min koniec 90 min Wyszło 22L ekstraktu 12 °Blg Edytowane 27 Lutego 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0,2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0' date='2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 [b'] Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak. Jako, że eksperymentuje to chętnie zwiększe jego udział w zasypie w następnej podobnej warce, dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) 11 - Kolońskie Skład: Pilzneński ? 3,7 kg Pszeniczny ? 0,5 kg Lubelski - 60 g Drożdze S-33 Przerwy: 52 C ? 15 min 63 C ? 50 min 73 C - 10 Gotowanie 35 g lubelskiego 10 min 25 g lubelskiego 60 min Koniec 70 min Wyszło 26,5 L ekstraktu 12,2 °Blg Edytowane 27 Lutego 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? W tym przypadku pewnie miało być 90 minut. Ale można tez dodać chmiel na 0 minut. Czyli chwilę po zakończeniu gotowania. Można też dodać np w -5 minut. Czyli 5 minut po zakończeniu gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? Pozdrawiam W tym przypadku oznacza, to, że Marynkę wsypujesz od początku. Trochę zamieszanie jest z tego powodu, że niektórzy liczą minuty od początku, czyli od 0' do 90', a niektórzy od końca, taki przykład podał Stasiek. Tutaj z racji, że to goryczkowy, na 100% jest zastosowany ten pierwszy rodzaj notacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Dzięki Stasiek, kopyr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Koledzy powinni pisać bardziej przejrzyście, aby nowi adepci sztuki piwowarskiej mieli jasność w dozowaniu chmielu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Poprawiłe,. Czy tak jest czytelniejsze? Edytowane 27 Lutego 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 12 - Siuks Skład: Pale Ale ? 3,2 kg Carared ? 0,7 kg Marynka ? 20g Lubelski ? 30 g Drożdże S-04 Przerwy: 62C ? 60 min 72C - 20 min Gotowanie: 20 g Marynki w 5 min gotowania 30g Lubelskiego w 30 min gotowania STOP w 60 minucie Wyszło 24L ekstraktu 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się