Skocz do zawartości

Domowy browar Naturales


Rekomendowane odpowiedzi

1-3 - przygoda z ekstraktami

4 - Brown Ale - zestaw z BA

5 - Koelach - zestaw z BA

6 -A'la Grodziskie - zestaw z BA

7 - Pszeniczne Ciemne - zestaw z BA

8 -Stout Owsiany - zestaw z BA

 

 

9 - Powiew Azji - imbirowe

 

Skład:

Caraamber ? 0,24 kg

Carared ? 0,1 kg

Pilzneński ? 4,0 kg

Lubelski ? 35 g

Marynka ? 25 g

Świeży imbir ? 0,1 kg

Drożdze S-23

 

Przerwy:

52C 10 min

63C 25 min

72C 40 min

 

Gotowanie:

35 g Marynki 0 min

25g lubelskiego 60 min

100g tartego imbiru 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 24,5 L o ekstrakcie 12 °Blg.

Edytowane przez GaGacek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0,2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

Przerwy:

65 C 30 min

72 C 30 min

 

Gotowanie:

30 g marynki 0 min

20 g lubelskiego 20 min

10 g lubelskiego 60 min

koniec 90 min

 

 

Wyszło 22L ekstraktu 12 °Blg

Edytowane przez GaGacek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0' date='2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

[b']

Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak.

Jako, że eksperymentuje to chętnie zwiększe jego udział w zasypie w następnej podobnej warce, dzięki za radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 - Kolońskie

 

Skład:

Pilzneński ? 3,7 kg

Pszeniczny ? 0,5 kg

Lubelski - 60 g

Drożdze S-33

 

Przerwy:

52 C ? 15 min

63 C ? 50 min

73 C - 10

 

Gotowanie

 

35 g lubelskiego 10 min

25 g lubelskiego 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 26,5 L ekstraktu 12,2 °Blg

Edytowane przez GaGacek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

W tym przypadku pewnie miało być 90 minut. :D

 

Ale można tez dodać chmiel na 0 minut. Czyli chwilę po zakończeniu gotowania.

Można też dodać np w -5 minut. Czyli 5 minut po zakończeniu gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

Pozdrawiam

W tym przypadku oznacza, to, że Marynkę wsypujesz od początku.

 

Trochę zamieszanie jest z tego powodu, że niektórzy liczą minuty od początku, czyli od 0' do 90', a niektórzy od końca, taki przykład podał Stasiek. Tutaj z racji, że to goryczkowy, na 100% jest zastosowany ten pierwszy rodzaj notacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.