Reynevan Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Witam, uwarzyłem piwo 26 stycznia , tydzień później t.j. 2 lutego przelałem na cichą i tu zaczęło się robić ciekawie - po kilku dniach zaczeło bulgać. Czyli myślę sobie dofermentowuje - bardzo dobrze! Drożdże safale 04 powinny już skończyć dawno temu fermentację ale do dnia dzisiejszego nadal bulga. Nie za często ale jednak ciśnienie pomału rośnie. Zakupiłem refraktometr ( 130 zł w Poznaniu - wiem że można taniej z ebaya ale wolałem dotknąć, obejrzeć i pocmokać przed zakupem ) i zmierzyłem poziom odfermentowania. Pokazał mi wynik 5,5 , zajrzałem do toolkita i w tabeli pokazuje mi rzeczywistą wartość 1,1. Tak więc rozumiem że mogę butelkować ? Tylko dlaczego bulga ? Moje poprzednie warki tak się nie zachowywały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p. Edytowane 10 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p. To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ok, dzięki - czyli spokojnie mogę butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik. Miałem podobną sytuację przy przedostatniej warce - piwo po przelaniu na cichą nagle zaczęło bulgotać i bulgotało w zasadzie przez całą cichą. Najlepsza akcja była, jak je rozlewałem, bo jak po nalaniu piwa do butelki kładłem na niej kapsel, to zaczynał podskakiwać Obawiałem się trochę, że wyjdą granaty, bo użyłem cukru do refermentacji w standardoweu ilości 4g na butelkę, ale na szczęście wszystko jest w porządku - po trzech miesiącach piwo nie jest nawet przegazowane. Reynevan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się