Skocz do zawartości

Butelkować czy nie ?


Reynevan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

uwarzyłem piwo 26 stycznia , tydzień później t.j. 2 lutego przelałem na cichą i tu zaczęło się robić ciekawie - po kilku dniach zaczeło bulgać. Czyli myślę sobie dofermentowuje - bardzo dobrze! Drożdże safale 04 powinny już skończyć dawno temu fermentację ale do dnia dzisiejszego nadal bulga. Nie za często ale jednak ciśnienie pomału rośnie. Zakupiłem refraktometr ( 130 zł w Poznaniu - wiem że można taniej z ebaya ale wolałem dotknąć, obejrzeć i pocmokać przed zakupem ) i zmierzyłem poziom odfermentowania. Pokazał mi wynik 5,5 , zajrzałem do toolkita i w tabeli pokazuje mi rzeczywistą wartość 1,1. Tak więc rozumiem że mogę butelkować ? Tylko dlaczego bulga ? Moje poprzednie warki tak się nie zachowywały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p.

To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie ;) Tylko dlaczego bulga ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie ;) Tylko dlaczego bulga ?

 

Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie ;) Tylko dlaczego bulga ?

 

Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik.

 

Miałem podobną sytuację przy przedostatniej warce - piwo po przelaniu na cichą nagle zaczęło bulgotać i bulgotało w zasadzie przez całą cichą. Najlepsza akcja była, jak je rozlewałem, bo jak po nalaniu piwa do butelki kładłem na niej kapsel, to zaczynał podskakiwać :) Obawiałem się trochę, że wyjdą granaty, bo użyłem cukru do refermentacji w standardoweu ilości 4g na butelkę, ale na szczęście wszystko jest w porządku - po trzech miesiącach piwo nie jest nawet przegazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.