..::maniek::.. Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Warka #34 RAIPA Vol.1 (18.11.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 17°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Słód pale ale 4,5kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 1kg Słód monachijski 0,5kg Słód pszeniczny - 0,3kg Chmiele: Chmiel Summit (granulat) 50g Chmiel Galaxy (granulat) 120g Drożdże: Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa) Zacieranie: 65°C - 60 minut 72°C - 40 minut 77°C - wygrzew Dodatki: 4g - mech irlandzki ( 50 minuta warzenia) Chmielenie: Chmiel Summit 50g - 60 min Chmiel Galaxy 20g - 10 min Chmiel Galaxy 20g - 5 min Chmiel Galaxy 30g - podczas chłodzenia Chmiel Galaxy 50g - cicha Fermentacja: Burzliwa - 18 dni Cicha - 17dni Refermentacja: 20l zabutelkowane z 80g cukru przy 4° BLG 6,2% alk 20.12.2013 Edytowane 16 Marca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Tak wygląda aktualnie mój American Stout Vol.2 Warka #26 a ilościowo to 1,5l 68% alkoholu Niestety podczas fermentacji temperatura uciekła chyba trochę ponad 25°C i piwko zaczęło walić rozpuszczalnikiem, myślałem, że mu przejdzie po refermentacji w butelkach ale niestety nic z tego, nie dało się go pić i tak sobie myślę przecież nie wyleje w kanał więc pozostała destylacja i taki to efekt poniżej (rozmajony do 50% cukrem karmelizowanym i wodą) W smaku nuty bimbrowo-czekoladowe, naprawdę nieźle się to komponuje a w aromacie ku mojemu zaskoczeniu chmiel. Więc pozostanie sobie na specjalne okazje lub tak po prostu na mroźny zimowy wieczór z żoneczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Warka #35 AIIPA Vol.1 (22.11.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: dekokcyjne Fermentacja: górna 19°C Zawartość ekstraktu (Blg): 20 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 5 kg Monachijski II - 1 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,32 kg Weyermann melanoidynowy - 0,33 kg Chmiele: Centenial - 62g Chinook - 56g Summit - 50g Amarillo - 30g Cascade - 30g Citra - 30g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania) Cukier trzcinowy - 220g (45min warzenia) Cukier biały - 400g (45min warzenia) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa) Zacieranie: zasyp: 65°C - 15 minut następnie 1/3 zacieru przeniesiona do osobnego naczynia 72°C - 15 minut gotowanie - 15 minut dekokt 72°C - 20 minut 77°C - wygrzew Chmielenie: 50g Summit - 60 min 30g Chinook - 15 min 26g Chinook - 10 min 20g Centenial - 5 min 30g Citra - podczas chłodzenia 42g - Centenial - cicha 30g Cascade - cicha 30g Amarillo - cicha Fermentacja: Burzliwa - 15 dni Cicha - 17 dni Refermentacja: 19,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 5° BLG 7,6% alk 20.12.2013 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #36 Pils Vol.5 (07.12.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: dolna 10°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Słód pilzneński - 4kg Słód monachijski II - 0,55kg Słód karmelowy 30 - 0,2kg Słód pszeniczny - 0,2kg Chmiele: Chmiel Perle (granulat) 35g Chmiel Saaz (granulat) 25g Drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 60 minut 77°C - wygrzew Dodatki: 4ml - kwas mlekowy (50 min zacierania) Chmielenie: Chmiel Perle (granulat) 35g - 60 min Chmiel Saaz (granulat) 25g - podczas chłodzenia Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 14 dni Refermentacja:22,5l zabutelkowane z 105g cukru przy 3° BLG 17.01.2014 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #37 Best Bitter Vol.1 (23.12.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna 17°C Zawartość ekstraktu (Blg): 11,9 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,7 kg Cristal II - 0,3 kg Special Roast Malt - 0,25 kg Palony z Żywca - 0,01kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 50g East Kent Golding - 50g Progress - 50 g Dodatki: Gips piwowarski - 2 łyżeczki (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Mangrove Jack`s Us West Cast M44 (gęstwa) Zacieranie: 63°C - 20 minut 72°C - 40 minut 77°C - wygrzew Chmielenie: 50g Mieszanka z chmielenia na zimno - 60 min 20g Progres - 5 min 20g East Kent Golding - 5 min 30g Progres - podczas chłodzenia 30g East Kent Golding - cicha Fermentacja: Burzliwa - 9 dni Cicha - 14 dni Refermentacja: 21l zabutelkowane z 50g cukru przy 5° BLG 17.01.2014 Edytowane 19 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #38 Pils Vol.6 (29.12.2013) Informacje o recepturze: Zacieranie: dekokcyjne Fermentacja: dolna 10-11°C Zawartość ekstraktu (Blg): 11 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Słód pilzneński - 3,8 kg Słód karmell-wasserhell - 0,3 kg Słód pszeniczny - 0,22kg Chmiele: Chmiel Marynka (granulat) 30g Chmiel Lubelski (granulat) 30g Drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 15 minut dekokt - 15 minut 65°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - wygrzew Dodatki: kwas mlekowy - 4 ml (50 min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Chmielenie: Chmiel Marynka (granulat) 30g - 60 min Chmiel Lubelski (granulat) 30g - podczas chłodzenia Fermentacja: Burzliwa - 20 dni 17.01.14 Cicha - 28 dni 15.02.14 Refermentacja: 21l zabutelkowane z 100g cukru przy 3° BLG 15.02.2014 Edytowane 16 Lutego 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #39 Pils Vol.7 (17.01.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: dolna 10-11°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Słód pilzneński - 3,9 kg Słód monachijski II - 0,55 kg Słód karmelowy 30 - 0,3kg Chmiele: Chmiel Marynka (granulat) 45g Chmiel Lubelski (granulat) 30g Drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack`s (gęstwa) Zacieranie: 62°C - 40 minut 72°C - 20 minut 77°C - wygrzew Dodatki: kwas mlekowy - 4 ml (50 min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Chmielenie: Chmiel Marynka (granulat) 20g - 60 min Chmiel Marynka (granulat) 15g - 30 min Chmiel Marynka (granulat) 10g - 10 min Chmiel Lubelski (granulat) 30g - podczas chłodzenia Fermentacja: Burzliwa - 28 dni 15.02.14 Cicha -...dni Refermentacja:... Edytowane 16 Lutego 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 1 saszetka? Ciepły start czy zadajesz droższe do 10°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 1 saszetka? Ciepły start czy zadajesz droższe do 10°C ? W tym była gęstwa ze wcześniejszego pilsa Ja to robię tak, że jedną saszetkę uwodnioną zadaje na ciepło ok 15 °C i do lodówki 10°C (startowały chyba ok 24 godz a na gęstwie już po paru godzinach śmigały) a przy następnych tak celuje warzenie, że przelewam drożdże centralnie z warki, która idzie na cichą . Nie mam za bardzo możliwości schłodzenia brzeczki do 10°C(strasznie długo to trwa) więc chłodzę tak ok 16/17°C i wsadzam na dzień do lodówki aż się oziębi i w tedy zadaję gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #40 APA Vol.3 (30.01.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,7 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,3 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g Amarillo - 20g Galaxy - 20g Simcoe - 20g Dodatki: Gips piwowarski - 1 łyżeczka (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Safale US-05 (suche) Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 10g mieszanka - 60 min 10g mieszanka- 40 min 10g mieszanka- 30 min 10g mieszanka- 20 min 10g mieszanka- 10 min 20g Amarillo - cicha 20g Galaxy - cicha 20g Simcoe - cicha Fermentacja: Burzliwa - 16 dni 15.02.14 Cicha - 12 dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 27.02.2014 Edytowane 27 Lutego 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Warka #41 Witbier Vol.1 (31.01.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,2 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 2,3 kg Pszenica niesłodowana - 1 kg ( kleikowana 30min - 62°C ) Kasza manna pszeniczna błyskawiczna - 0,5 kg Strzegom pszeniczny - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Ireks karmell-wasserhell - 0,2 kg Chmiele: Marynka - 20 g Citra - 20g Simcoe - 20g Dodatki: Skórka z pomarańczy - 170g (świeżo starta) Kolendra - 15g (świeżo mielona) Imbir - 1 łyżka stołowa (mielony) Kminek - 1 łyżeczka (świeżo mielony) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Safbrew S-33 (suche) Zacieranie: 54°C - 10 minut 68°C - 80 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 15g Marynka - 60 min 5g Marynka- 10 min 85g skórki pomarańczowej - 10 min 8g kolendry - 10 min łyżka imbiru - 10 min 85g skórki pomarańczowej - 3 min 7g kolendry - 3 min łyżeczka kminku - 3 min 20g Curacao - cicha 20g Citra - cicha 20g Simcoe - cicha Fermentacja: Burzliwa - 15 dni 15.02.14 Cicha - 12 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 120g cukru przy 3° BLG 27.02.2014 Edytowane 27 Lutego 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Warka #42 AIPA Vol.3 (09.03.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,7 kg Strzegom wiedeński - 1 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,3 kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 120 g Citra - 30g Centenial - 30g Mosaic- 40g Dodatki: Gips piwowarski - 1,5 łyżeczka (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 90 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 40g mieszanka - 30 min przed zagotowaniem 20g mieszanka- 40 min 20g mieszanka- 30 min 20g mieszanka- 20 min 20g mieszanka- 10 min 30g Citra - cicha 30g Centenial - cicha 40g Mosaic - cicha Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 20l zabutelkowane z 80g cukru przy 4,5° BLG 30.03.2014 Edytowane 30 Marca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No i o 2:30 zakończyłem nocne warzenie, siła uwarzenia czegoś była silniejsza niż sen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No i o 2:30 zakończyłem nocne warzenie, siła uwarzenia czegoś była silniejsza niż sen A ja lubię swoje nocne "markowania", przy czym ja kończę tak pomiędzy piątą a szóstą rano. Jedynym kłopot jest taki, że kolo ósmej rano moja córka nie ma dla mnie litości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) No i o 2:30 zakończyłem nocne warzenie, siła uwarzenia czegoś była silniejsza niż sen A ja lubię swoje nocne "markowania", przy czym ja kończę tak pomiędzy piątą a szóstą rano. Jedynym kłopot jest taki, że kolo ósmej rano moja córka nie ma dla mnie litości. hehe ja też nie miałem dzisiaj lekko 7:30 wołanie z łóżeczka Tato Tato no i w konsekwencji to samo co u Ciebie Edytowane 9 Marca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Warka #43 APA Vol. 3,1 (15.03.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13,1 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 4,7 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,3 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g Amarillo - 20g Mosaic- 20g Simcoe - 20g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 68°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 10g mieszanka - 60 min 10g mieszanka- 40 min 10g mieszanka- 30 min 10g mieszanka- 20 min 10g mieszanka- 10 min 20g Amarillo - cicha 20g Cascade - cicha 20g Simcoe - cicha 10g Galaxy - cicha Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 2,5° BLG 5,4% alc 05.04.2014 Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Warka #44 Belgian Tripel Vol. 1 (15.03.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 18,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 5 kg Strzegom Monachijski - 0,5 kg Cukier kandyzowany - 1,2 kg Chmiele: East Kent Golding - 35g Progress - 20 g Drożdże: Safbrew S-33 (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 30 minut 72°C - 30 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 35g East Kent Golding - 60 min 20g Progress - 10 min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 23l zabutelkowane z 120g cukru przy 4,5° BLG 30.03.2014 Edytowane 30 Marca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) No to dzisiaj dałem sobie popalić dwie warki w 7,5 godziny. Witki mi opadają ale i tak jestem szczęśliwy Teraz na spokojnie Lambic Faro z Lindemansa sobie zdegustuje Edytowane 15 Marca 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Warka #45 PA Vol. 1 (23.03.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12,2 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 4,3 kg Strzegom pszeniczny - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,25 kg Chmiele: Mieszanka z chmielenia na zimno - 50 g Lubelski - 40g Drożdże: Safale S-04 (suche) Zacieranie: 62°C - 20 minut 72°C - 40 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 10g mieszanka - 60 min 10g mieszanka- 50 min 10g mieszanka- 40 min 10g mieszanka- 30 min 10g mieszanka- 10 min 40g Lubelski - cicha Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: 21,5l zabutelkowane z 100g cukru przy 2,5° BLG 06.04.2014 Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Warka #46 Foreign Extra Stout Vol.1 (30.03.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 17,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pilzneński - 6,5 kg Owies- 0,4 kg (kleikowany) Słód palony żywiecki - 0,16 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,2 kg Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg Jęczmień palony - 0,17 kg Chmiele: Herkules - 30g East Kent Golding - 10g Progres - 30g Drożdże: Safale US-04 (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 45min 72°C - 30min 77°C - wygrzew Dodatki: Gips piwowarski 2 łyżeczki Chmielenie: 10g Herkules - 60 min 10g Herkules - 50 min 10g Herkules - 40 min 10g East Kent Golding + 30g Progres - 10 min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 5° BLG 22.04.2014 Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #47 CDA Vol.2 (06.04.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 16°C Zawartość ekstraktu (Blg): 16,5 Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody: Strzegom Pale ale - 5,7 kg Caraffa specjal II - 0,44 kg (moczony w zimnej wodzie) Strzegom karmelowy 300 - 0,3 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,16 kg (moczony w zimnej wodzie) Chmiele: Amarillo - 40g Cascade - 25g Centennial - 30 g Chinook - 40g Citra - 40g Mosaic - 30g Simcoe - 20 g Summit - 45 g Dodatki: Gips piwowarski - 2 łyżeczka (50min zacierania) Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia) Pożywka drożdży Activit 1łyżeczka do fermentacji Drożdże: Safale US-05 (starter) Zacieranie: 67°C - 60 minut 77°C - Mash-out Chmielenie: 25g Summit - 60 min 20g Summit - 40 min 20g Chinook - 10 min 30g Centennial - 5 min 20g Simcoe - 0 min (podczas chłodzenia) 20g Chinook - 0 min (podczas chłodzenia) 25g Cascade - 0 min (podczas chłodzenia) 40g Amarillo - cicha 30g Mosaic - cicha 30g Citra - cicha Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja: Refermentacja: 20,5l zabutelkowane z 80g cukru przy 3° BLG 22.04.2014 Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #48 Foreign Extra Stout Vol.2 (24.04.2014) Informacje o recepturze: Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 17 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pilzneński - 5,3 kg Owies- 0,4 kg Słód palony żywiecki - 0,17 kg Ireks prażona pszenica - 0,4 kg Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg Jęczmień palony - 0,3 kg Chmiele: Herkules - 40g Drożdże: US-05 (piana z wysokich krążków) Zacieranie: 64°C - 45min 72°C - 30min 77°C - wygrzew Dodatki: Gips piwowarski 2 łyżeczki Pożywka drożdży Activit 2 łyżeczki do fermentacji płatki dębowe z beczki po whisky 100g - cicha Chmielenie: 20g Herkules - 60 min 10g Herkules - 50 min 10g Herkules - 40 min Fermentacja: Burzliwa - 8 dni Cicha - 29 dni Refermentacja: 22l zabutelkowane z 107g cukru przy 5° BLG 31.05.2014 Edytowane 31 Maja 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) I nadszedł dzień, który wymagał jakiegoś szczególnego piwa bo okazja nie byle jaka czyli 50 warka na koncie więc wybór padł na Barleywine a, że piwo z wysokim ekstraktem i mój sprzęt jest tylko na 25l więc trzeba było uwarzyć dwie warki. Warka #49 Barleywine (26.04.2014) Informacje o recepturze: Warka #50 Barleywine (26.04.2014) Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: górna 18°C Zawartość ekstraktu (Blg): 23 Brzeczka nastawna w litrach: 20 Słody: Pale Ale - 6,6 kg Monachijski II - 2 kg Owies - 2 kg Wiedeński - 1 kg Caramunich - 0,4 kg Specjal Roast Malt - 0,3 kg Melanoidynowy - 0,3 kg Czekoladowy 400 - 0,3 kg Chmiele: Summit - 50g Herkules - 30g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa) Zacieranie: 64°C - 80 min 77°C - wygrzew Chmielenie: 50g Summit - 90 min 30g Herkules - 90 min Z wysłodzin powstało piwko o ekstrakcie 10 BLG chmielone mieszanką chmieli z odzysku na zimno i Galaxy a zadana gęstwą S-33 Burzliwa: 35 dni (31.05.2014) dodane wióry dębowe Cicha: 63 dni Refermantacja: 19l zabutelkowane z 100g cukru przy 4,7° BLG 03.08.2014 Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Gratuluję. W maju również czeka mnie 50-tka. Też będę warzył coś ekstra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się