Skocz do zawartości

Espenkrug


Rekomendowane odpowiedzi

Zacierane w 2 tygodniu sierpnia

Weizen:

3,00 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain

2,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain

1,00 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Grain

0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain

0,15 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain

10,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 30,0 min Hop

10,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 10,0 min Hop

1,0 pkg MaurBrew Weiss 12g.

 

Zacierane jednotemperaturowo na słodko, dlatego aromat goździków i bananów dość słaby, ale jednak nadal wyczuwalny.

Wyszło takie niby american wheat, niezgodne ze stylem. Ale jak na razie wszystkim smakuje, gdyż do dzisiaj zostały mi 4 butelki :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Foreign Extra Stout:

 

Zacierany również w drugim tygodniu sierpnia:

 

5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

1,00 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC)

0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC)

0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC)

0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)

0,30 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC

0,25 kg Roasted Barley (591,0 EBC)

35,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0

1,0 pkg London Ale Yeast (Wyeast Labs #1028)

 

Zacierane na średnio wytrawnie. Przy tym zasypie (7,75 kg) osiągnąłem prawie maksimum wagowe słodów, które można wsypać do garnka.

NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby. P tym czasie dodałem S-04, które wystartowały w spektakularny sposób prawie od razu wychodząc z fermentora.

 

Piwo niestety ma infekcję - prawdopodbnie spowodowaną trzydniowym postojem bez drożdży. Cześć wypita, a reszta dzisiaj chyba zostanie wylana :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby

Miałem więcej szczęści, bo moja saszetka spuchła tak sobie, ale drożdże wystartowały. Nauczka na przyszłość, że z każdej saszetki należy wykonać starter. Wtedy mam pewność, przynajmniej ilości drożdży zadanych do brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AIPA:

 

Zacierana 03.10.2013.

 

 

5,25 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)

1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC)

0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)

0,25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)

40,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min

40,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 0,0 min

40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 0,0 min

30,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 0,0 min

1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

 

Wyszło 25 litrów brzeczki 15,5 BLg. Dzisiaj planowane butelkowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby
Miałem więcej szczęści, bo moja saszetka spuchła tak sobie, ale drożdże wystartowały. Nauczka na przyszłość, że z każdej saszetki należy wykonać starter. Wtedy mam pewność, przynajmniej ilości drożdży zadanych do brzeczki.

 

Tez miałem robić starter, ale ponieważ napuchła ładnie, stwierdziłem, że zamiast robić starter i czekać kolejną dobę od razu biorę się za zacieranie. Jak widać napuchnięcie saszetki o niczym wcale nie świadczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widać napuchnięcie saszetki o niczym wcale nie świadczy

Na pewno o tym, że coś tam przeżyło, ale nie wiadomo ile, więc data jest ważna. Tak czy inaczej, wszystko teraz trafia do startera.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie przeterminowane saszetki - bezwględnie starter.

 

Ostatnio użyłem świeżej, 3 miesięcznej saszetki, bez startera. Saszetka napuchła w 5 godzin więc wiedziałem że drożdże są bardzo aktywne. Fermentacja ruszyła też po około 5h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.