feder Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Zacierane w 2 tygodniu sierpnia Weizen: 3,00 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1,00 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Grain 0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 0,15 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 10,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 30,0 min Hop 10,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 10,0 min Hop 1,0 pkg MaurBrew Weiss 12g. Zacierane jednotemperaturowo na słodko, dlatego aromat goździków i bananów dość słaby, ale jednak nadal wyczuwalny. Wyszło takie niby american wheat, niezgodne ze stylem. Ale jak na razie wszystkim smakuje, gdyż do dzisiaj zostały mi 4 butelki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Foreign Extra Stout: Zacierany również w drugim tygodniu sierpnia: 5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 1,00 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) 0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 0,30 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC 0,25 kg Roasted Barley (591,0 EBC) 35,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 1,0 pkg London Ale Yeast (Wyeast Labs #1028) Zacierane na średnio wytrawnie. Przy tym zasypie (7,75 kg) osiągnąłem prawie maksimum wagowe słodów, które można wsypać do garnka. NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby. P tym czasie dodałem S-04, które wystartowały w spektakularny sposób prawie od razu wychodząc z fermentora. Piwo niestety ma infekcję - prawdopodbnie spowodowaną trzydniowym postojem bez drożdży. Cześć wypita, a reszta dzisiaj chyba zostanie wylana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby Miałem więcej szczęści, bo moja saszetka spuchła tak sobie, ale drożdże wystartowały. Nauczka na przyszłość, że z każdej saszetki należy wykonać starter. Wtedy mam pewność, przynajmniej ilości drożdży zadanych do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 AIPA: Zacierana 03.10.2013. 5,25 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) 1,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 0,50 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) 0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) 0,25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) 40,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min 40,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 0,0 min 40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 0,0 min 30,00 g Mosaic [11,10 %] - Boil 0,0 min 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Wyszło 25 litrów brzeczki 15,5 BLg. Dzisiaj planowane butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 NIestety, pomimo tego że saszetka z drożdżami napuchła, drożdże nie wystartowały przez 3 doby Miałem więcej szczęści, bo moja saszetka spuchła tak sobie, ale drożdże wystartowały. Nauczka na przyszłość, że z każdej saszetki należy wykonać starter. Wtedy mam pewność, przynajmniej ilości drożdży zadanych do brzeczki. Tez miałem robić starter, ale ponieważ napuchła ładnie, stwierdziłem, że zamiast robić starter i czekać kolejną dobę od razu biorę się za zacieranie. Jak widać napuchnięcie saszetki o niczym wcale nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Oprócz napuchnięcia ważna jest też data produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Te akurat były przecenione ze względu na datę produkcji styczeń 2013. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Jak widać napuchnięcie saszetki o niczym wcale nie świadczy Na pewno o tym, że coś tam przeżyło, ale nie wiadomo ile, więc data jest ważna. Tak czy inaczej, wszystko teraz trafia do startera. Edytowane 10 Października 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Wszystkie przeterminowane saszetki - bezwględnie starter. Ostatnio użyłem świeżej, 3 miesięcznej saszetki, bez startera. Saszetka napuchła w 5 godzin więc wiedziałem że drożdże są bardzo aktywne. Fermentacja ruszyła też po około 5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się