Raczek Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam Głupio trochę pisać bo 25 warek na koncie a takie problemy u mnie.... no ale cóż widocznie bardzo pomału idzie mi zdobywanie doświadczenia. Wczoraj butelkowałem weizena początkoweBLG 12 końcowe lekko powyżej 2 BLG (ogólnie fermentowało 2 tygodnie) podczas dekantowania trochę drożdży wpadło przez wężykale to przecież pszenica musi być mętna więcsię tym nie przejąłem za bardzo. Surowiec do refermentacji cukier rozpuszczony w litrze wody w ilości 160g/21l dzisiaj zdziwiła mnie taka jakby pianka w szyjce butelki ale taka delikatna może na 1mm z ciekawości otworzyłem jedną butelkę i jakie było moje zdzowienie jak piwo wyszło z butelki po dobie od butelkowania.... elroy mnie trochę uspokoił żebym dał mu tydzień ale ja trochę obawiam się granatów bo już je przerabiałem więc wolę wylać niż bać się podejść do butelki.... Przesadziłem z cukrem ??? trochę dziwi mnie szybkość w jakim taki stan nasąpił żeby po dobie piwo wychodziło z butelki ? fakt że do tej pory nigdy nie otwierałem butelki po 1 dniu i może to jest normalne ?!?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Słuchaj elroya Przy mojej pszenicy również nie wytrzymałem i otworzyłem po 2 dniach. Ślicznie zalała mi pół biurka. Szybko wyniosłem ją do chłodniejszej piwnicy. Po ponad tygodniu kolejna próba, tym razem bez uciekania z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Powiem Ci tak:) może wpierw zapytam:) Jaki czas temu butelkowałeś piffko?? Miałem z pszenicą tak ze po ok 2 tyg startowała z butelek byłem pewien ze przegazowałem i bede musiał odgazowywać całą warke. poszedłem po najniższej lini oporu wyniosłem piwo do piwnicy, piwo było robione w wrześniu do dziś stoją flaszki i nie są przegazowane. W początkowym czasie refermentacji dwutlenek nie zdąży sie zawiązać z pifffkiem i efektem są fontanny:) Pilnuj co tydzień jedna flaszka i analizuj co z tym fantem robić.. trzymam kciuki pozdr. Edytowane 21 Lutego 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 zawsze opinia większej ilości osób uspokaja bardziej. Mając już w swojej karierze granaty wolę już ich nie powtarzać. Nie przesadzilem z cukrem? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?15732141#tag policz sobie ile powinieneś dać refermentatu do pszenicy wypij piffko i spi spokojnie:D Może jeszcze dopytam jakie drożdzaki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Z obliczeń wychodzi nagazowanie 2,85v/v, wiec raczej nie przesadziłeś. Ktoś na forum pisał, że butelki są w stanie wytrzymać do 4v/v, jednak głowy za to nie daję Sam nie celowałem nigdy wyżej niż 2,8v/v przy jasnej pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?15732141#tagpolicz sobie ile powinieneś dać refermentatu do pszenicy wypij piffko i spi spokojnie:D Może jeszcze dopytam jakie drożdzaki?? gestwa po 3068 weihenstephan Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Z obliczeń wychodzi nagazowanie 2,85v/v, wiec raczej nie przesadziłeś. Ktoś na forum pisał, że butelki są w stanie wytrzymać do 4v/v, jednak głowy za to nie daję Sam nie celowałem nigdy wyżej niż 2,8v/v przy jasnej pszenicy. Jutro pójda skrzynki do piwnicy i dam im spokój na 2 tygodnie Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 http://hbd.org/cgi-b...ml?15732141#tag policz sobie ile powinieneś dać refermentatu do pszenicy wypij piffko i spi spokojnie:D Może jeszcze dopytam jakie drożdzaki?? Nie stosować tego kalkulatora to pszenicy! W przeciwnym razie trzeba będzie ją wypić w ekspresowym tempie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Nie stosować tego kalkulatora to pszenicy! W przeciwnym razie trzeba będzie ją wypić w ekspresowym tempie Kalkulator kalkuluje dobrze, tylko podpowiedzi do pszenicy daje mylące (i do niektórych belgów też). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 nie miałem nigdy granatów ale wydaje mi się ze nie musisz się o nic obawiać. Pszenica niech dokończy refermentacje (około tydzień) ,a następnie zanieś do piwniczki .Piwo zawsze się bardziej pieni nawet to teoretycznie mało nagazowane, jeśli jest w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Ja polecam używać tego programu, nie jest on tylko do rezerwy ale też do cukru, po prostu w polu rezerwa wpisujecie 0 i wylicza wam sam cukier http://www.piwo.org/...-refermentacji/ Prawdopodobnie jest tak jak mówią przedmówcy, gaz nie zdążył związać się z piwem i dlatego po otworzeniu próbuje dążyć do wyrównania ciśnienia w butelce i na zewnątrz oddając gwałtownie CO2 co objawia się gejzerem piany-przez ilość białek w pszenicy jest zawsze ładna gęsta piana dlatego wydaje się jakby jej było więcej. Moim zdaniem potrzymaj jeszcze standardowo do tygodnia w ciepłym i potem do piwnicy. Drożdże stefany to nie wb-06 nie przegazowują piwa i dobrze odferementowują. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Dzięki wszystkim za uspokojenie mnie chyba faktycznie troszkę niepotrzebnie się zestresowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Nie przesadzilem z cukrem? do swojego wita też dałem taką dawkę do refermentacji. Po tygodniu w temp. pokojowej przeniesione do temp 14-15 °C. Smakuje fantastycznie nagazowane dość mocno. Piwko siedzi w butelce. Również robiłem próbę smakową po tygodniu otwierałem nad zlewem i oczywiście piwo uciekało, a więc to normalne zjawisko a wygląda tak: http://www.piwo.org/.../3336-wietbier/ http://www.piwo.org/.../3337-wietbier/ http://www.piwo.org/gallery/image/3338-witbier/ Edytowane 22 Lutego 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Wszystko będzie dobrze, dla pewności jak możesz to przenieść do niższej temperatury 10 -12 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Niestety w piwnicy mam 18 a na balkonie za.zimno troche Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) 10-12 wystarczy ale zostaw jeszcze na parę dni w temp pokojowej Edytowane 22 Lutego 2013 przez PawelG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się