Makaron Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 YEAST STRAIN: 1007 German Ale? True top cropping yeast, low ester formation, broad temperature range affects styles. Cold fermentation will produce lager characteristics including sulfur production. Fermentation at higher temperatures may produce some mild fruitiness. Generally, yeast remains significantly in suspension. Beers mature rapidly, even when cold fermentation is used. Low or no detectable diacetyl. Origin: Flocculation: low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 55-68° F (13-20° C) Alcohol Tolerance: approximately 11% ABV Styles: American Wheat or Rye Beer Berliner Weisse Bi?re de Garde Düsseldorf Altbier Kölsch Northern German Altbier Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=150 SZCZEP DROŻDŻY : 1007 German Ale? Prawdziwe drożdże górnej fermentacji (podnoszą się na powierzchnie piwa po fermentacji), niska produkcja estrów, szeroki przedział temperatur wpływa na styl. Zimna fermentacja nada lagerowy charakter włącznie z produkcją siarczanów. Fermentacja w cieplejszych temperaturach nada delikatną owocowość. Generalnie drożdże zostają jako zawiesina. Piwo dojrzewa bardzo szybko, nawet przy fermentacji zimnej. Niski albo niewyczuwalny diacetyl. Podstawowe informacje: Flokulacja: Niska Odfermentowanie: 73-77% Przedział temeratur: 13-20°C Tolerancja na alkohol: 11%ABV Style: American Wheat albo Rye Beer Berliner Weisse Bi?re de Garde Düsseldorf Altbier Kölsch Northern German Altbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 To są moje ulubione drożdże górnej fermentacji, jeśli chcę uzyskać piwo w miarę "czyste" smakowo mimo fermentacji w ok. 20 stopniach C. Świeże piwo pachnie troszkę jak podwędzane, dlatego też stosuję je do piwa a'la Grodziskiego i rezultaty są, że tak nieskromnie powiem, doskonałe:D;) Używam ich też do Koelscha i zwykłego jasnego górniaka, co ostatnio na Piwo.org wystąpiło jako Polish Ale:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 T...co ostatnio na Piwo.org wystąpiło jako Polish Ale:) Albo Polskie Ale. W końcu nasz styl póki co warzony wśród polskich piwowarów domowych, ale kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Moim zdaniem do Kölscha nadają się mniej niż WY2565, flokulują znacznie słabiej i nie dają aż tak klarownego piwa. Smak za to dają o wiele czystszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 czy naprawdę tworzą jakąś mega piane,wczoraj zrobiłem 26-27 l i trochę się obawiam ,czy nie będą wychodzić,czy w niższej temperaturze ta piana będzie mniejsza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Mega jak mega. Piana jest, owszem, nawet lekko wyjrzała z wiaderka, ale tylko wtedy, kiedy podniosłem temperaturę. Fermentując w niższych rejestrach, przygotuj się na dłuuuugie czekanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 to znaczy jak długie ?,będzie robione w 14-17 s C,brzeczka miała 11 blg,w planie mam około 10 dni burzliwej,potem to już w wyższej,koło 20 s C., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 U mnie potrzebowały prawie trzech tygodni, żeby zjeść 13°Blg i zatrzymać się na 2°Blg. Czapa piany do samego końca. Brzeczka bardzo mętna. Ale w butelkach klaruje się wyśmienicie. Jak koncerniaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 ok,dzięki,zobaczę jak będzie w moim przypadku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 no więc tydzień i z 11 zeszły do 3,piana raczej średnia,następne na gęstwie (10 blg) piana na 2-3 cm,w każdym razie bardzo słaba,pewnie to tez zależny od ekstraktu początkowego,większy-więcej piany,smak próbki rzeczywiście strasznie neutralny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 następne(żytnie 11blg),piana znikła po 4 dniach !,ale wlałem brzeczkę do wiadra z drożdżami po poprzednim piwie,piana znowu była mizerna,możne z 3-5 cm,fermentacja początkowa raczej w dolnym zakresie,śmierdziało potwornie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziś przeniosłem WARKĘ#9 Don Kichot Polskie Ale do piwniczki, ale zauważyłem w każdej butelce na powierzchni piwa grudki. Podejrzewam, że są to drożdże, które podczas refermentacji powędrowały sobie na powierzchnię (może ten szczap tak ma?). Po zamieszaniu grudki opadają na dno. W przypadku tego szczepu drożdże osadziły mi się nie tylko na dnie ale także na ściankach w butelkach Edytowane 2 Maja 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się