Arkra Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Zamierzam zrobić pszeniczniaka. Ostatnio zrobiłem z zestawu Browamatora ale wg opinii moich znajomych wyszedł dobry ale bez charakteru. Moim ideałem pszeniczniaka jest Blanche de Namour. Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 (edited) Blanche de namour to witbier ! Chcesz dobrą pszeniczkę (weizen) to nie używaj drożdży WB-06 bo są do d*** weź mauribrew weiss (suche) albo ja osobiście lubię Wyeast Weihenstephan 3068. edit: a skoro tak Blanche Ci smakuje to zrób witbiera - na wiki masz przepisów trochę Edited February 23, 2013 by shayboos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Shayboos, dzięki niestety ostatnio użyłem WB 06 i wyszło jak na wstępie. dlatego użyj mauribrew weiss albo Wyeast 3068 ... chyba, że się nie rozumiemy ... WB-06 to najgorsze jakich używałem drożdże... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Gdzie mógłbym dostać takie drożdże Wyeast Weihenstephan 3068 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/36-wyeast-3068-weihenstephan-weizen.html http://www.piwodziej.pl/pl/p/Wyeast-XL-3068-Weihenstephan-Wheat-125ml/218 w BA i Homebrewing.pl chwilowo chyba nie mają... A suchych Mauribrew weiss też się nie bój - Jejski 2 miejsce na birofilii zdobył na nich w kategorii hefe-weizen http://www.homebrewing.pl/drozdze-pszeniczne-mauribrew-weiss-y1433-p-527.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 np tu: http://piwodziej.pl/pl/p/Wyeast-XL-3068-Weihenstephan-Wheat-125ml/218 albo poproś o gęstwę Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 ostatnio robiłem wita, właśnie go kosztuję i jest bajka . tylko robiłem ala imperial polecam. robiłem nas-33 arti1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Panowie dzięki Wykorzystam wasze rady na pewno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre356 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że o są do d*** to zwala na drożdże inne swoje błędy, A. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 (edited) Na Wb-06 wychodzą takie pszenice że banany ze sklepu chowają się ze swoim bananowym aromatem...tylko jest jedno ale...muszą być po przebiegu, czyli wbrew opinią forumowym robimy sobie na nich dwie ciemne pszenice, a dopiero siup do jasnej. Zasłyszałem że w browarach restauracyjnych pszenice robione są właśnie na wb-06, i jakoś nikt na nie nie narzeka, ale jakto w takich browarach, drożdże mają swój przebieg... Z kolei raz użyłem mauribrew i wyszedł kwas , ale to pewnie przez to że nie zadbałem o temperaturkę. Edited February 24, 2013 by Qxa Slonx 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Co polecacie? Co zrobić? Z jakiegoś zestawu czy samemu coś kombinować. Jakiś witbier? Pokombinuj samemu. Na forum masz mnóstwo tematów dot. witbiera, począwszy od surowców skończywszy na fermentacji i kondycjonowaniu. Jest to bardzo wdzięczne i dość proste do wykonania piwo. Zwróć uwagę na dobór przypraw i cytrusów - żeby były świeże i bez szaleństw z ilościami. Jak masz dostęp to użyj "wiejskiej" pszenicy i owsa. Z mojej strony polecam wyłącznie drożdże dedykowane do witów - dobre efekty dają także suche Brewferm Blanche. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 A my gadamy o pszenicy czy o wicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shayboos Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 słabe macie te rady... bo WB-06 to dobre drożdże. Wiadomo płynne raczej zawsze lepsze, ale jak ktoś pisze że o są do d*** to zwala na drożdże inne swoje błędy, A. błędy błędami ale masakrycznie głębokie odfermentowanie i pusty smak w weizenie to dla mnie porażka. Robiąc dokładnie według tej samej receptury lecz na 3068 piwo od razu nabrało głębi, aromatów i było tym czego oczekiwałem. Może jeszcze kiedyś spróbuję wb-06 skoro ich tak bronicie ale dla mnie są one jak napisałem do d***. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 A ja Ci polecę coś innego. Osobiście wręcz nie cierpię pszenicznych piw, a przynajmniej tak myślałem dopóki nie spróbowałem American Wheat. Cie znoszę posmaków kolendry w piwie a ten gatunek jest od tego wolny! Ogólnie lubię chmiele zza oceany, jeśli Ty też to polecam właśnie amerykańską pszenicę, a do tego drożdże Danstar Munich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 A my gadamy o pszenicy czy o wicie? Wynika z pierwszych 2 postów, że o wicie. Ale jak znam życie, to zaraz będzie o pszenicy w wicie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super. Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw. Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka. Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super. Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw. Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka. Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Zacznij poszukiwania od księgarni A sprawdzone receptury TU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera waRZonego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na WB-06 wyszła mi najlepsza pszenica jaką piłem i kiedykolwiek zrobiłem. Ostatnio miałem ofertę gęstwy stefanów, ale odrzuciłem, bo... mam w lodówce WB-06. Nie uważam, że trzeba stosować przechodzone, wystarczy je sforsować a dostarczą tylu bananów, że nie uwierzycie. Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 ... Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Receptura pod BS2 Arkra 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny. Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Oczywiście należy też zadbać o goździki, których pełnię uzyskałem przerwą frerulikową trwającą dwie godziny. Shooter podaj schemat zacierania. Moje pszeniczki zawsze maja dużo bananów i bardzo mało goździków Post wyżej jest załączona receptura pod BS2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Panowie trochę źle wywołałem temat. Moim ideałem witbiera jest Blanche de Namour. Piszemy więc o wicie. Lecz dobrą recepturę pszeniczniaka też chciałbym poznać . Nie do końca chcę przeglądać receptury. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat ostatniu ważonego witbiera lub treściwego pszeniczniaka. Coś co się Wam zdarzyło i wyszło super. Przecież każdy rasowy piwowar uważył chociaz raz jedno z powyższych piw. Ja swoją przygodę z zacieraniem zacząłem właśnie od przeniczniaka. Prosze tylko o sugestie a może ktoś się odważy podać swoją receprurę? Zacznij poszukiwania od księgarni A sprawdzone receptury TU Nie rozumiem kolegi/koleżanki sugestii dotyczącej księgarni. Jesteśmy przecież w piaskownicy piwowarskiej. A za link do receptur dziękuję. Dobrze znam tą stronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now