Gąska Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Chciałbym uwarzyć coś na styl Maibock'a do dyspozycji mam gęstwe w-34/70, wiem że to może nie najlepsze drożdże, ale innych nie mam. Chciałem poprosić Was o ocenę zasypu bo coś nie mogę uporać się z Brew Targetem. Na przestrzeni ostatnich (i jedynych) moich trzech warek wydajność waha się na poziomie 70-90% w zależności od użytego słodu i stąd też nie wiem ile słodu użyć żeby osiągnąć ok. 22L brzeczki nastawnej o gęstości około 17Blg. Czy taka ilość powinna mi wystarczyć? Czy te słody pasują w ogóle do stylu? Moja propozycja zasypu (słody strzegomskie): Słód Pilzeński - 4kg (67%) Wiedeński - 1kg (17%) Monachijski - 0.6kg (10%) Karmelowy czerwony - 0.4kg (07%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 malo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Odejmij pilzneńskiego 2 kg, dołóż wiedeńskiego 2,5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) 90?!Gtatulacje!W34 to dobre drożdże Edytowane 24 Lutego 2013 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Dobra to dokupię wiedeńskiego, ale czy te 0.5kg więcej powinno wystarczyć? Co do tej wydajności to z 4,25kg słodu pale ale uzyskałem 20l 13,5blg, a ostatnio z 5,20kg słodu pilzeńskiego uzyskałem 20l 13blg. Jakiś ten pilzeński może słaby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wygrzebałem 2,5kg Pale Ale. Mógłbym użyć jego zamiast dokupować wiedeński? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wygrzebałem 2,5kg Pale Ale. Mógłbym użyć jego zamiast dokupować wiedeński? Nie, musi być wiedeński/monachijski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Trzeba kupić nie ma rady. Dzięki za szybką odpowiedź! Czyli taki zasyp powinien być dobry? 3,5kg wiedeński 2kg pilzeński 0,6kg monachijski 0,4kg karmelowy czerwony Edytowane 25 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się