Jump to content

Maibock


Gąska

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć coś na styl Maibock'a do dyspozycji mam gęstwe w-34/70, wiem że to może nie najlepsze drożdże, ale innych nie mam. Chciałem poprosić Was o ocenę zasypu bo coś nie mogę uporać się z Brew Targetem. Na przestrzeni ostatnich (i jedynych) moich trzech warek wydajność waha się na poziomie 70-90% w zależności od użytego słodu i stąd też nie wiem ile słodu użyć żeby osiągnąć ok. 22L brzeczki nastawnej o gęstości około 17Blg. Czy taka ilość powinna mi wystarczyć? Czy te słody pasują w ogóle do stylu?

 

Moja propozycja zasypu (słody strzegomskie):

  • Słód Pilzeński - 4kg (67%)
  • Wiedeński - 1kg (17%)
  • Monachijski - 0.6kg (10%)
  • Karmelowy czerwony - 0.4kg (07%)

Link to comment
Share on other sites

Dobra to dokupię wiedeńskiego, ale czy te 0.5kg więcej powinno wystarczyć? Co do tej wydajności to z 4,25kg słodu pale ale uzyskałem 20l 13,5blg, a ostatnio z 5,20kg słodu pilzeńskiego uzyskałem 20l 13blg. Jakiś ten pilzeński może słaby...

Link to comment
Share on other sites

Trzeba kupić nie ma rady. Dzięki za szybką odpowiedź!

Czyli taki zasyp powinien być dobry?

 

3,5kg wiedeński

2kg pilzeński

0,6kg monachijski

0,4kg karmelowy czerwony

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.