erulogoss Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Hej, Na wstępie chciałbym się przywitać. Od dłuższego już czasu śledzę to forum i jest ono dla mnie podstawową kopalnią wiedzy odnośnie piwowarstwa domowego. Mam już pewne doświadczenia związane z winem i miodami pitnymi więc niektóre zagadnienia są dla mnie łatwiej przyswajalne Za sobą mam już 4 konserwy, które smakują zdecydowanie lepiej niż piwo koncernowe i teraz przyszedł czas na zacieranie. Na początek 2 proste warki z takim samym zasypem: Słód: słód pilzneński - 5kg słód karmelowy - 0,5kg Chmiele: magnum - 14,5%a.k - 50g lubelski - 3,8%a.k - 50g #warka 1 Drożdże: s-23 (fermentacja w około 8st) Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg): 45st - wsypanie słodu 60-62st - 10min 70-72st - 45min 75-76st i filtracja Gotowanie (90min): po zagotowaniu - 50g magnum po 45minutach - 20g lubelski w 85min - 30g lubelski #warka 2 Drożdże: s-04 Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg): 45st - wsypanie słodu 60-62st - 10min 70-72st - 45min 75-76st i filtracja Gotowanie (90min): po zagotowaniu - 50g magnum po 45minutach - 20g lubelski w 85min - 30g lubelski I tu moje pytanie spowodowane brakiem większego doświadczenia: Wyjdzie z tego coś dobrego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Nie wiem jaki smak chcesz uzyskac,jakie piwo lubisz jednak ja przy takim zasypie i chmieleniu to wywalilbym karmelowy albo dal max 200g i potrzymalbym dluzej w 64 stopniach tak z 20'. No i przy tych czasach chmielenia i ilosci magnum to piwo bedzie mialo bardzo wyrazna goryczke. Edytowane 27 Lutego 2013 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) jeśli robisz taki zasyp to musisz lubić karmelowe, ja lubię karmelowe słody już dadzą goryczkę wiec chmieli na pewno za dużo przy takim ekstrakcie tez bym zrobił dłuższą przerwe scukrzającą adit: http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks) Edytowane 27 Lutego 2013 przez ponury żniwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) warka #1 1. opcjonalnie wywal karmelowy 2. zdecydowanie zmniejsz ilość Magnum 3. możesz zrezygnować z przerwy białkowej i od razu zacząć od 65°C 4. przy takim ekstrakcie gotować wystarczy 60-75min, chmiel na goryczkę wrzucasz na 60min warka #2 - to co wyżej oprócz pkt. 1. S-04 w jasnym ale to nie jest dobry wybór moim zdaniem, jak już kupiłeś to użyj, lepsze byłby S-05 lub Danstary. Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Wszystko zależy od oczekiwań. Skoro takie piwo sobie wymyśliłeś, to na podstawie jakichś swoich obserwacji. Ja osobiście zmniejszyłbym ilość karmelowego o połowę, Magnum o połowę, słód wsypał do wody o temp. 65°C, wydłużył obydwie przerwy, skrócił czas gotowania. Ale to nie znaczy, że schemat, który opisałeś jest zły. Otrzymasz piwo średnio treściwe, w kolorze ok 13 SRM (przy jasnym słodzie), z sztywną śnieżnobiała pianą, z goryczką wyraźna, choć nie aż tak jak w FAH . Może nie będzie sesyjne, ale to też kwestia gustu. Najlepsze będzie mocno schłodzone, więc możesz dość wysoko je nasycić, nawet na 2,6 v/v. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Przemyślałem wszystkie sugerowane zmiany i teraz wyszło: Słód: słód pilzneński - 5kg słód karmelowy - 0,25kg Chmiele: magnum - 14,5%a.k - 25g lubelski - 3,8%a.k - 50g #warka 1 Drożdże: s-23 (fermentacja w około 8st) Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg): 45st - wsypanie słodu 60-62st - 30min 70-72st - 45min 75-76st i filtracja Gotowanie (60min): po zagotowaniu - 25g magnum po 25minutach - 20g lubelski w 55min - 30g lubelski #warka 2 Drożdże: s-04 Zacieranie (wysładzanie do uzyskania 12-13blg): 45st - wsypanie słodu 60-62st - 30min 70-72st - 45min 75-76st i filtracja Gotowanie (60min): po zagotowaniu - 25g magnum po 25minutach - 20g lubelski w 55min - 30g lubelski Zbyt goryczkowe piwo faktycznie mogłoby mi nie smakować a chyba to jest najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Radziłbym jeszcze mchu użyć. Piwo będzie miało ładny złoty kolor, po Twojej korekcie pewnie ok 8 SRM, warto je oczyścić z zawiesiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Słód: słód pilzneński - 5kg słód karmelowy - 0,25kg Chmiele: magnum - 14,5%a.k - 25g lubelski - 3,8%a.k - 50g A ja bym Ci jeszcze radził, albo - zaczniesz używać programów/akruszy xls piwowarskich do obliczania OG i IBU (kolor mmnie istotny) - kupujesz gotowe zestawy Tak na szybko z Twojej receptury wychodzi że przy wydajności początkującego uzyskasz z tego 13-14°Blg przy IBU 58, co raczej sprawi że to piwo nie będzie zbyt przyjemne w piciu, będzie mocna i silna sciągająca gorycz od Magnum. Edytowane 28 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 ..(kolor mmnie istotny) Dla mnie bardzo ważny. Nie ma nic przyjemniejszego niż podziwianie walorów wizualnych piwa. Sama degustacja jest tylko dopełnieniem całości. Żona już dawno nauczyła się, że gdy piję piwo światło musi być zapalone . Arkuszom nie ufam i nie używam, ufam za to własnemu doświadczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 A ja tam używam BS2 i sobie chwale bo jeszcze nie uwarzyłem żadnego piwa ścisłe według danej receptury kogoś, tylko sam majstruje a BS2 daje mi widok z góry na całokształt tego co będzie oczywiście w dużym uproszczeniu ale jednak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Przychylam się do wypowiedzi kolegów. Chmiele możesz zmniejszyć chyba że lubisz taką ściągającą goryczkę. Co do temperatur zacierania jeśli lubisz treściwsze piwo możesz zostać przy temp 62-63°C ale tak na 20 min. Ja osobiście sam tak robię. I korzystanie z programów piwowarskich nie boli a pomaga. Będziesz mógł mieć chociaż ogólny pogląd na to co powstanie z Twojego pomysłu. Z czasem wyrobisz sobie smak i gust i będziesz wiedział jakie IBu i jaki kolorek piwa Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi