Anginsan Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Też ostatnio robiłem to piwko. Na 30 litrów dałem 20g Magnum i 6g Marynki oraz 80g Lubelskiego wszysko w granulacie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ja korzystałem z arkusza IBU_Rager_Tinseth_v2 Wstawiłem chmiele wprost z receptury ,a później tylko przeliczyłem na mniejszą ilość piwa i inną zawartość alfa kwasów. Zacieranie miało być popełnione dzisiaj ,ale były jeszcze "pytania" i niepewności więc zostawiłem temat do poniedziałku. Też jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 A ja zatarłem jednotemperaturowo i smakowało. W jakiej temperaturze, jeśli zapytać mogę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 67-68 stopni Celsjusza, przez 90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Wczoraj popełniłem pierwsze zacierane piwo ,a drugie w ogóle. Zasyp na 25 litrów 4.6kg pilzneńskie i 0.4 carapils'a. Drożdze S-04 Mogę stwierdzić ,że główny palnik kuchenki nie daje sobie rady. Na zagotowanie brzeczki czekałem z 1.15 może 1.30 godziny. Z wysładzaniem też zeszła masa czasu i całość pochłonęła zawrotne 8 godzin oO. Po chmieleniu (szyszki) wyszło prawie idealnie 25 litrów o BLG 13 więc chyba nieźle jak na pierwszy raz. Nie rozcieńczałem tego niżej bo fermentator i tak już zalany wysoko. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co bardzo intensywny zapach chmielu. Goryczka mocno wyczuwalna. Pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 całość pochłonęła zawrotne 8 godzin z czasem się "ułoży" i będzie trwało zdecydowanie krócej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Też ostatnio robiłem to piwko. Na 30 litrów dałem 20g Magnum i 6g Marynki oraz 80g Lubelskiego wszysko w granulacie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzis przelewałem 19 litów na cichą która ma trwać 7 dni, za dwa dni dorzuce 1/3 hoop aroma tabs. Z resztek 8 litrów Piwa + 5 litrów wody + 0,8l syropu malinowego + herbatka z lubelskiego - zrobiłem Malinowe (dla mojej kobiety) Pierwsze smakowanie młodego piwka i..... - zapowiada sie bardzooo dobrze. Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Drożdże S04 zadane z rana we wtorek. Od 2 dni ruch w rurce prawie spadł do zera więc zajrzałem dzisiaj jak się sprawy mają. Początkowe blg 12.5-13. Dzisiaj pomiar wskazuje 4-4.5. W menzurce dosyć mocno gazuje ,ale z tego co czytam pdf ze strony fermentisa raczej nie mam się co nastawiać na znacznie wyższe od fermentowanie? Niepokoi mnie coś innego i proszę o pomoc i opinię specjalistów.Coś się unosi na powierzchni piwa i sam nie wiem czy mam się martwić (obawiam się ,że tak) jakimś świństwem czy to zbite droższe/osady chmielowe? W smaku nie wyczuwam niczego niepokojącego. Zdecydowanie mniej kwasu jak z pierwszego gotowca coopers wheat. Goryczka już trochę złagodniała. W pierwszym momencie po otwarciu fermentora i nachyleniu głowy nad piwem dosyć ostry gryzący w nozdrza zapach (siara?) po chwili ustał. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez adrian1024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Widok zupełnie normalny. Resztki drożdży pływają na powierzchni. Daj im trochę czasu to opadną, S-04 ładnie się klarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Dokładnie tak s04 u mnie tez wyglądają, zapach tez coś w tym stylu. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Te drożdże nawet w butelkach siarą walą na poczatku Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Czy po wrzuceniu tabletki chmielowej w czasie cichej fermentacji trzeba ja jakoś rozmieszać czy sama sie rozpusci i nada aromat? Wrzucę tablete na 5 dni przed rozlewm do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Hej! Rozlałem młode FAH, i po pierwszych degustacjach (góra półtorej tygodnia od rozlewu) w piwie czuć dość dziwny smak, i zapach wydaje mi się że siarkowodoru. To normalne, i po miesiącu w butelkach zniknie, czy może jakaś infekcja? Tak mam w piwie fermentowanym zarówno na s-04 jak i na s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 U mnie tydzien od rozlewu piwko smakuje wysmienicie, nagazowało sie dobrze, siarkowodoru nie czuc. Robiłem ponad tydzien burzliwej i 9 dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 U mnie tydzien od rozlewu piwko smakuje wysmienicie, nagazowało sie dobrze, siarkowodoru nie czuc. Robiłem ponad tydzien burzliwej i 9 dni cichej. Jak poradziłeś sobie z tabletką? U mnie FAH kończy właśnie burzliwą i ciągle zastanawiam się czego użyć na cichą, tabletki czy jakiegoś chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) wrzuć chmiel normalnie prosto do fermentora. po 2 tygodniach zapach z piwa - oszałamiający ! Lubelski rządzi ! ja wciepłem 15g 3,6% na 20l piwa.... Edytowane 9 Maja 2013 przez shayboos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 W sumie chciałem uwarzyć "Polskie Ale", a w tej tabletce to nie wiadomo co jest. Zdecyduję się zatem na Lubelski. Te 15g na pewno wystarczy na 20l? Mam tylko granulat, przed butelkowaniem przelać przez pończoche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Ja dalem na 20l piwa 1/3 tablety aroma tabs.Tableta nie równo sie rozpusciła, na dnie fermentatora zostal litr piwa bardzo nachmielonego (nie do wypicia). Nastepnym razem dodam takze taka ilośc tylko dobrze rozkrusze (na proszek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 A ponoć nie da się za bardzo nachmielić GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 A granulat rozgniatać czy sypać luzem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Syp luzem, i tak zrobi sie błotko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Okej, dzięki. Jak będzie dużo syfu to przeleje przez pończoche przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Przymierzam się do zrobienia tego piwa. Przeliczyłem proporcje na 5kg słodu (czyli na 25 litrów brzeczki nastawnej). Mam prośbę o sprawdzenie czy wszystko dobrze przeliczyłem. Myślę że przyda się to nowym piwowarom którzy podobnie jak ja zaczynają od warki która zmieści się w fermentatorze. Pogrubiona czcionka oznacza wprowadzone przezemnie zmiany. Więc tak: Brzeczka nastawna w litrach: 25 słód pilzneński 5,0kg Chmiel Magnum 13% (szyszki) - 23g Chmiel Lubelski 3.8% (granulat) - 52,2g + chmiel do chmielenia na zimno 16.6l wody do zacierania ok. 12l wody do wysładzania Zacieranie Całość zasypu wsypana do 16,6 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy CHMIELENIE - po zagotowaniu 23 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 13% alfa-kwasów - po 45 minutach 39 gram granulatu chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,8% alfa-kwasów - na 5/10 minut przed końcem jeszcze pozostały 13,2g w/w granulatu chmielu aromatycznego Lubelski Reszta wg przepisu - tylko nie bardzo wiem ile chmielu do chmielenia na zimno. Bardzo proszę o sprawdzenie szczególnie przeliczenia chmielu - bo mam inną zawartość alfa kwasów i czy to dobrze obliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Moim zdaniem ok 28 litrów wody do do zacierania i wysładzania to za mało. U mnie w sumie 30 litrów, daje ok 20-21 l brzeczki nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Zawsze można bardziej wysłodzić - do objętości planowanej brzeczki nastawnej dodając ok. 3l na odparowanie podczas chmielenia. Bardziej mnie interesuje czy dobrze obliczyłem dawki chmielu. Edytowane 10 Maja 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się