kamil80 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 W kilku miejscach wyczytałem, że gęstwę bezpiecznie można przechowywać od jednego do kilku tygodni (w zależności od gatunku drożdży). Czy zrobienie po tym czasie startera pozwoli na przedłużenie ich trwałości o kolejny taki okres? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Dobrze, ale czy samo wypłukanie drożdży wydłuży ich żywotność (przydatność) do powiedzmy 2 miesięcy? Nie wiem co się dzieje po dłuższym okresie przechowywania, domyślam się że drożdże się osłabiają i część komórek ginie. Dlatego pomyślałem o zrobieniu startera po kilku tygodniach od zebrania gęstwy, w celu pobudzenia/namnożenia drożdży, aby ponownie je przemyć i wpakować do lodówki na kolejny miesiąc przed faktycznym wykorzystaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 U mnie tyle nie musiały czekać, ale podobno wytrzymają do 6 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Płukane drożdże stały czasami u mnie właśnie około pół roku i startowały. Dłużej , ale startowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Ile płukań powinno się wykonać, jedno czy więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Wczoraj zadałem drożdże które pod wodą ( po płukaniu) przestały w lodówce 3 miesiące i w tym czasie dwa razy wymieniałem im wodę i jednocześnie dokarmiałem ( pół łyżeczki glukozy rozpuszczonej w wodzie ) starter to 3 litry wody + 300g ekstraktu jasnego wykonany przez ciągłe napowietrzanie pompką akwarystyczną. Efekt - fermentacja 30 litrów 13,4 BLG wystartowała po 10 godzinach. Drożdże dolnej fermentacji ( wyeast czech pils ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się