GBLS Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Normalnie pozazdrościć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Po drugie: zrobiłem 2 pszenice na słodach strzegomskich, wyszły może nie kiepskie ale o wiele gorsze od tych na słodach weyermanna Też nie mogłem w zeszłym sezonie uwarzyć w miarę dobrego dunkelweizena na strzegomskich, a nawet z Best Malz wyszła świetna. Przypadek, nie sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Mi na pierwszy rzut oka i języka nie przypadł Strzegomski karmelowy 150, teoretycznie podstawowy karmelowy dla piwowara domowego. W bezpośrednim, wizualnym, porównaniu Karmelowego jasnego z Litovela czy nawet Caramunich z Weyermanna wygląda bardzo kiepsko. Pełno jasnych ziaren tak jakby to było 30-50 EBC i sporo ciemnych, prawie spalonych, taki misz masz. U konkurecji ziarna w 90% są mniej więcej ta samo skarmelowane. Na razie jeszcze żadnej warki na nim nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Warka # 26 Pils BS2 - IBU – 40, EBC – 6, 27.09.2013 Skład: Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) - 8,90 kg - 50 % Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 8,30 kg – 46,6 % Zakwaszający Weyermann (3,5 EBC) – 0,62 kg – 3,4 % Zacieranie: 46 l wody o temp. 54 °C 10 min – 52 °C 30 min – 62 °C 30 min – 72 °C 10 min – 78 °C Wysładzanie 74 l wody o temp 78 °C Gotowanie 70 min. 60 min - Marynka szyszka [10,5 %] - 100 g 30 min - Saaz granulat [4 %] - 80 g 10 min - Saaz granulat [4 %] - 60 g Wyszło 77 litrów – 12,5 Blg Fermentacja: 27.09.2013 Fermentator I : Ilość: 23 litry 22 l 12,5 blg, dolałem 1 litr wody, blg końcowe 12 Drożdże: W34/70 suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 12 °C --------------------------------- 19.10.2013 Przelane do lagerowania - 4 blg 26.10.2013 3,7 blg Rozlane do butelek 45 x 0,5l - glukoza 155 g rozcieńczona wodą --------------------------------- 27.09.2013 Fermentator II : Ilość: 23 litry 22 l 12,5 blg, dolałem 1 litr wody, blg końcowe 12 Drożdże: W34/70 suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 12 °C --------------------------------- 19.10.2013 Przelane do lagerowania - 3 blg 26.10.2013 2,5 blg Rozlane do butelek 45 x 0,5l - glukoza 155 g rozcieńczona wodą 27.09.2013 Fermentator III : Ilość: 19 litrów 17 l 12,5 blg, dolałem 2 litr wody, blg końcowe 11,1 Drożdże: Pilsen 2007, 1 l starter Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 11 °C --------------------------------- 19.10.2013 Przelane do lagerowania - 2,5 blg 26.10.2013 2 blg Rozlane do kega - nagazowanie z butli - 2,7 v/v 27.09.2013 Fermentator IV : Ilość: 18 litrów 16 l 12,5 blg, dolałem 2 litr wody, blg końcowe 11 Drożdże: Munich Lager 2308, 1 l starter Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 11 °C ------------------------------- 19.10.2013 Przelane do lagerowania - 2,5 blg 26.10.2013 2 blg Rozlane do kega - nagazowanie z butli - 2,7 v/v Razem 83 litry. Uwagi: Warzelnia pracowała pełną parą. Wszystko sprawnie przebiegło. 17,82 kg słodu na mieszadle i silniku nie robiło wrażenia. Poniżej kilka zdjęć z warzenia. Fajnie jest mieszać w prawie 100 litrach brzeczki Edytowane 26 Października 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Po zadaniu drożdży od razu przenosisz fermentor w 11°C, czy dajesz im się trochę rozwinąć w tej wyższej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Chłodzę brzeczkę do 18 st. Od razu zadaję drożdże. Wkładam do lodówki, temp. ustawiona na 15 st. Po zaobserwowaniu fermentacji 24-48h, ustawiam temp. fermentacji na 11-12 st. i tak zostaje do końca. W temacie drożdży to dodam jeszcze, że nie napuchnięcie saszetki nie świadczy o tym, że z drożdży nic nie będzie. Ostatnie moje płynne po rozbiciu pożywek, przez 3 dni wogóle nie napuchły, zrobiłem litrowe startery, starter ruszył po 24h, po 48 h zadałem do brzeczki, ruszyły szybciej niż uwodnione W34/70. Edytowane 30 Września 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Sprawa jest. Przeczytaj PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Dzisiaj zrobiłem pomiary fermentacji, ale zanim się za to zabrałem to skalibrowałem urządzenia na wodzie destylowanej. Okazało się z spławik zawyża o 1 st. Refraktometr wporządku. A mierzyłem spławikiem przy zadawaniu drożdży, więc musiałem zrobić korektę. I tak Fermentor I 12 blg zeszło do 6,8 blg drożdże ruszyły tutaj najpoźniej po 48 h Fermentor II 12 blg zeszło do 4,06 blg Fermentor III 11,1 blg zeszło do 4,7 blg Fermentor IV 11 blg zeszło do 4,3 blg Miałem przelewać do lagerowania, ale zostawię jeszcze na 7 dni bo trochę za wysoko. Świeży Pils smakuj super. Po AIPA dobrze się jest napić czegoś normalnego Myślałem za AIPA zastąpi mi pszeniczne na lato, bo weizen szybko traci swoje walory, ale trochę się rozczarowałem AIPA. Kega nagazowałem sztucznie i piłem go po 6 dniach od rozlewu, rozszedł się w 10 dni. Był super, mocna grejfrutowa goryczka, w smaku i aromacie cytrusy. Było zajebiste. Po 3 tygodniach otworzyłem butelkę i co ?? i lipa. Goryczki prawie wogóle, cytrusów też brak, może jakiś grejfut się tam przebija i to wszystko. Wydaję mi się, chociaż mogę się mylić, że to chmielenie na zimno to ulotna sprawa. Do kotła poszło 140 g chmielu, a do chmielenia na zimno 160 g. Następnym razem 300 g wrzucę do gotowania i porównam efekt. Zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Kega nagazowałem sztucznie i piłem go po 6 dniach od rozlewu, rozszedł się w 10 dni. Ach te kegi, moja APA zeszła w 12 dni Taka myśl właśnie mnie naszła, niedługo będę robił 40 warki (głównie dolniaki) i rozlewał na dwa kegi - może już czas być się kegami zacząć mieniać ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Można by i kegami się mieniać, ale nie wiem czy moja wątroba by to wytrzymała . Najgorsze jest to, że moja LP chce mi z mieszkania kegerator wywalić, po tym jak się dowiedziała ile litrów jest w "tej beczce" Edytowane 17 Października 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Ach te kegi, moja APA zeszła w 12 dni Moja miała podobny żywot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Najgorsze jest to, że moja LP chce mi z mieszkania kegerator wywalić, po tym jak się dowiedziała ile litrów jest w "tej beczce" Szczerość czasami wychodzi na dobre, a czasami bokiem . Wyrazy ubolewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Moja to widzi inaczej. Cieszy się, że nie spędzam już dwóch godzin na butelkowaniu. Ostatnio nawet mówi, "to dokup sobie tych kegów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Czyli kobieta idealna , moja niestety ma wiecznie coś do powiedzenia, ale spija coraz chętniej - więc może będą z niej ludzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Wszystko w swoim czasie. Moja żona została powoli urobiona. Jakbym jej w pierwszym roku warzenia z kegiem wyjechał to by mnie wyniosła razem z gratami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Dzisiaj rozlałem Pilsa #26, ponad 82 litry, 2 x keg i 90 butelek, było co robić, kegi poszły szybko ale butelki czasochłonne. Zrobiłem tylko 7 dni lagerowania, krótko, ale raz, że chciałem zwolnić lodówki, a dwa, że nie ma co pić z kija Schodzi trochę przy tych lagerach. Dlatego dzisiaj, pośrutowałem słody na pszenice, coś na szybko żeby zrobić. Zacieranie na tygodniu. A później powrót do dolniaków. Edytowane 26 Października 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Warka # 27 Hefe-Weizen BS2 - IBU – 11,5 EBC – 6,8 Skład: Pszeniczny Strzegom (3,0 EBC) – 8,8 kg – 50,6 % Pilzneński Weyermann (3,3 EBC) – 8 kg – 46 % Carahell Weyermann (25,6 EBC) – 0,60 kg – 3,4 % Zacieranie: 46 l wody o temp. 45 °C 30 min – 43 °C (ph 6,3 10 ml kawsu fosforowego ph 5,5) 30 min – 63 °C 30 min – 72 °C 10 min – 76 °C Wysładzanie 73 l wody o temp 78 °C + 10 ml kawasu fosforowego Gotowanie 70 min. 100 g Hallertauer Hersbrucker szyszka [4 %] Gotowanie 60,0 min Wyszło 74 litry – 13.2 Blg Fermentacja: 02.11.2013 Fermentator I : Ilość: 21 litów 21 l 13,2 blg, Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 19 °C --------------------------- 16.11.2013 Rozlew przy 4,9 blg 19 litrów poszło do kega (sztuczne nagazowanie) i 4 x 0,5 butelki po 3 g glukozy na 0,5 l. 02.11.2013 Fermentator II : Ilość: 21 litrów 21 l 13,2 blg, Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 19 °C --------------------------- 16.11.2013 Rozlew przy 5,1 blg 19 litrów poszło do kega + syrop z 40 g glukozy i 4 x 0,5 butelki po 3 g glukozy na 0,5 l. 02.11.2013 Fermentator III : Ilość: 15,5 litów 14 l 13,2 blg, dolałem 1,5 litry wody, blg końcowe 11,9 Drożdże: Mauribrew Weiss suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 19 °C --------------------------- 16.11.2013 Rozlew przy 4,7 blg 28 butelek 0,5 l +syrop z 110 g glukozy, nagazowanie 2,9 v/v 02.11.2013 Fermentator IV : Ilość: 19,5 litrów 18 l 13,2 blg, dolałem 1,5 litry wody, blg końcowe 12,2 Drożdże: Brefrem Blanche suche, uwodnione Temperatura zadania: 18 °C Temperatura fermentacji: 19 °C --------------------------- 16.11.2013 Rozlew przy 3,7 blg 36 butelek 0,5 l +syrop z 140 g glukozy, nagazowanie 2,9 v/v Razem 77 litrów Uwagi: Zainspirowany zapisakmi WiHuRy odnośnie korekty ph i prawdopodobnej klarowności brzeczki przy filtracji dzięki temu postanowiłem spróbować. I coś w tym jest, robiłem pszenicę, zawróciłem tylko 5 litrów brzeczki, a poźniej filtrat mega klarowny, jakbym robił pilsa. Filtracja szła tak sprawnie, że trochę podkręciłem i wyrobiłem się z filtracją w 1,20 h, prawie 100 l. Miałem też duży przełom, chyba pierwszy w mojej karierze, gluty praktycznie przykryły chmiel, także coś w tym korygowaniu ph jest. Jeśli przy następnej warce będzie podobny efekt to na stałe korekta ph zagości w moim browarze. Użyłem też do jednego fermentora drożdży dedykowanych do wita, bo zalegały mi w lodówce. Zobaczymy jaki będzie efekt. Dzisiaj syn pomógł mi w warzeniu, pewnie dlatego tak sprawnie poszło Edytowane 25 Listopada 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Klarowny filtrat to pikuś, miałem go zanim robiłem korektę ph. Teraz mam idealnie klarowną brzeczkę po gotowaniu czego wcześniej osiągnąć nie mogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Pszenica rozlana, zapiski uzupełniłem. Drożdże Mauribrew Weiss bardzo płytko odfermentowały. Po 7 dniach było w okolicach 5 blg, podniosłem temp. do 24 C, po kolejnych 7 dniach niewiele się zmieniło, więc zdecydowałem się na rozlew. Dałem trochę mniej glukozy w porównaniu z poprzednimi warkami, bo mnie trochę to wysokie blg martwiło. Pszenica wyszła bardzo smaczna, o wiele lepsza niż na WB-06. Pierwszy keg już się kończy , zacząłem go pić jak jeszcze nie był do końca nagazowany, bardziej mi podchodzi pszenica jak jest nagazowana w stylu angielskim, i to własnie jest najfajniejsze w warzeniu piwa w domu, chmielisz, gazujesz jak ci pasuje, fajne lekkie piwo, bardzo pijalne. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Mam takie pytanie, w jakim celu masz pozawijane krany w fermentatorach? Dla sterylnosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Po użyciu wszystko myje i robię sterylizację w piro. Owijam te kraniki przed kurzem, muszkami itp. Pózniej już ich nie sterylizuje, tylko przed użyciem pryskam desprejem. Czy to coś daje?! ja się lepiej czuje Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) A teraz coś z innej beczki Whiskey wg. przepisu kolegi leszcz007 Whiskey I 21.11.2013 Skład: Pilzneński Ireks – 25 kg Zacieranie: 65 l wody o temp 54 C 30 min - 52 °C 90 min - 66-68 °C 10 min – 72 °C 10 min – 76 °C Wysładzanie do 97 l Gotowanie 40 min. Wyszło: 77l 22 blg Drożdże - Whisky SingleStrain Uwagi: Czasami lubię się napić coś mocniejszego, skoro piwo wychodzi to czemu nie zrobić whisky. Trochę miałem problemu z utrzymaniem tej samej temp. na dole i w środku zacieru przy tym zasypie, ale jakoś dałem radę. Plan zakłada 2 beczki po ok 80 zacieru, dalej przekazałem zacier znajomemu, on ma dokończy fermentację, 2 x przedestylować, później do dwóch beczek 30 litrowych, dębowych, opalanych, i na rok może dłużej do leżakowania. Zobaczymy. Edytowane 27 Listopada 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Whiskey II 23.11.2013 Skład: Pilzneński Bruntal – 25 kg Zacieranie: 65 l wody o temp 54 C 30 min - 52 °C 90 min - 66-68 °C 10 min – 72 °C 10 min – 76 °C Wysładzanie do 97 l Gotowanie 40 min. Wyszło: 80l 21 blg Drożdże - Whisky SingleStrain Uwagi: Z wysłodzin zrobiłem 2 x 5 l startery, więc w tą sobotę kolejny pils bo czas goni. Po gotowaniu zostało "trochę" farfocli z przełomu. Edytowane 27 Listopada 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipstung Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam, Na początku chciałbym wszystkich przywitać i mam pytanko do Ciebie. Mianowicie jakiego silnika ( moc, gdzie zakupić i ewentualny koszt )kolego użyłeś do napędu śrutownika firmy Gabej ? Pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam Koło na śrutowniku ma średnice 17 cm, koło na silniku 4 cm, pasek Z850. Silnik od pralki typu frania. Niestety nie znam jego mocy. Silnik wymontowałem na złomie, koszt 10 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się