Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Kolejna testowa warka 311

skład

Pilzneński 5,5kg

Marynka 30g

Zula 30g (łirpul)

drożdże  S-189

 

Zacieranie/gotowanie w Royalu, chłodzenie chłodnicą

wyszło 25l 12,5blg

IMG_20190103_092545.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

warka 312

skład

-Pilzneński 6000g

- Zula 100g

 

Zacieranie w Royalu

- 65'C 60min

- 75'C 10min

 

Gotowanie 60min

- 0' 30g

- 45' 40g

- łirpul 30g

Wyszło 30l 13blg. Zadane Nottingham

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka 313

Pils

Skład

Pilzneński 5000g

carapils 200g

Marynka 30g

Lubelski 70g

 

zacieranie w Royalu woda 5:1

62'C 30min

72'C 30min

78'C 10min

Gotowanie 75min

60' 30g marynka

30' 30g Lubelski

1' 40g Lubelski

wyszło  25l + 1 zlany z osadów na starter 13blg

hopstoper dał radę, brzeczka bardzo klarowna pompa na maxa. Troche dużo brzeczki w chmielinach, trzeba pomyśleć o tuningu

 

 

IMG_20190325_193133.jpgOsad na hopstoperze

IMG_20190325_122917.jpgPompa na maxa a brzeczka leci klarowna

IMG_20190325_193110.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

warka 314 TESTOWA

Skład

Pale Ale 5kg

Iunga 20g

Citra 25g

Amarillo  25g

 

Zacieranie Royal 20l wody

66"C 60min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' Iunga

Schłodzone do 80'C dodane Citra i Amarillo na 15min

Schłodzone przez wymiennik do 25'C

Czas 10min, zużyto 60lwody

Zadane Danstar - Nottingham

Wyszło 11blg  25l brzeczki+ jakieś 2l zostało w garnku

czas pracy 4,5godz

 

IMG_20190830_114311.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

315 kolejne testy sprzętowe

Pale Ale 4,5kg

płatki pszeniczne 0,5kg

dwa Bieloki mokrej szyszki csacade

Iunga 30g

Amarillo 20g

Citra 20g

Zacieranie Royal

66'C 60 min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' mokra szyszka

30min Iunga

Łirpul 77'C 15min Amarillo i Citra

Wyszło 26l 11blg

czas pracy 3,5godz

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, korzen16 napisał:

Kurcze, eksprewowo; - jak to tak? Ja to się ze wszystkim męczę z 7-8 godzin. Toż to dwa razy więcej - pozazdraszczam ;)

Grzanie wody - 30 minut

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

Chłodzenie - 20 minut

Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie udało mi się jeszcze uwinąć szybciej niż w siedem godzin - nigdy.

8 minut temu, majlosz napisał:

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

przynajmniej dwie godziny, no może półtorej Dochodzi mnóstwo czasu na czynności pośrednie typu czas na podgrzanie zacieru pomiędzy przerwami, wygrzew, przekładnia słodu do kadzi filtracyjne, ułożenie się złoża,

 

12 minut temu, majlosz napisał:

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

To też ponad godzinę i to konkretnie , podobnie jak chłodzenie - niestety przy tych temperaturach wody to też około godziny z okładem, do tego jeszcze whirpool na koniec, przelanie do fermentora i pomyci reszty klamotów po warzeniu (część myta w trakcie warzenia)

Niestety dla mnie takie czasy są nieosiągalne w realu, teoretyczne oczywiście wychodzi mi dużo mniej - pięć godzin na wszystko ;)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, majlosz napisał:

Grzanie wody - 30 minut

Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania)

Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut

Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut

Chłodzenie - 20 minut

Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h ;)

Podnoszę kosz i już włączam grzanie, Zacieram rzadki zacier więc wysładzam mało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 20.09.2019 o 15:14, anteks napisał:

316 Pszenica

Pszeniczny 3000g

Pale ale 3000g

Marynka 15g

Gwoździe i Banany

Zacieranie w  Royalu

27l 12blg

I dupa blada. Drożdże 2 dni kręcone, myślałem że przegapiłem namnażanie. Niestety w brzeczce też cisza. Fiolka miała jeszcze miesiące terminu przydatności, zakupiona dwa tygodnie temu. Będzie kanał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.