Fidel Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Faktycznie trochę większy... Jakieś uwagi co do małego garnka? Propozycje modyfikacji?Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 zrobiłem tylko jedna warke i to taka testową by zobaczyć czy garnek działa. Nawet nie pilnowałem czasu i nie wiem ile trwał cały proces, ale szło szybciej niz w lidlu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Kolejna testowa warka 311 skład Pilzneński 5,5kg Marynka 30g Zula 30g (łirpul) drożdże S-189 Zacieranie/gotowanie w Royalu, chłodzenie chłodnicą wyszło 25l 12,5blg VID_20190103_132108.mp4 Edytowane 9 Stycznia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Testów cd warka 312 Skład Pale Ale 5kg Marynka 25g Zacieranie w Royalu 65'C 120min Gotowanie 60min,Marynka od początku Wyszło 25l 12blg. Brzeczka bardzo klarowna jakbym użył jakiegoś ekspeleru do klarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 mały żarcik VID_20190130_215830(1).mp4 bart3q i Jankasper 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) warka 312 skład -Pilzneński 6000g - Zula 100g Zacieranie w Royalu - 65'C 60min - 75'C 10min Gotowanie 60min - 0' 30g - 45' 40g - łirpul 30g Wyszło 30l 13blg. Zadane Nottingham Edytowane 20 Lutego 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 3 godziny temu, anteks napisał: warka 312 - Zula 100g - 0' 30g - 45' 40g ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 9 minut temu, bielok napisał: ?? czego Grzesiu nie rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Cześć. Gdzie znikło 30 g zuli ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 3 godziny temu, bielok napisał: Cześć. Gdzie znikło 30 g zuli ;( Pisałem w trakcie warzenia, 30g poszło do łirpula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Cześć ? 21 minut temu, anteks napisał: Pisałem w trakcie warzenia, 30g poszło do łirpula Nie pisałeś, a dopisałeś ? ważne że się znalazło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Dotarł hopstoper oraz dodatkowe sito na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) warka 313 Pils Skład Pilzneński 5000g carapils 200g Marynka 30g Lubelski 70g zacieranie w Royalu woda 5:1 62'C 30min 72'C 30min 78'C 10min Gotowanie 75min 60' 30g marynka 30' 30g Lubelski 1' 40g Lubelski wyszło 25l + 1 zlany z osadów na starter 13blg hopstoper dał radę, brzeczka bardzo klarowna pompa na maxa. Troche dużo brzeczki w chmielinach, trzeba pomyśleć o tuningu Osad na hopstoperze Pompa na maxa a brzeczka leci klarowna Edytowane 27 Marca 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 miało być schłodzenie by wyklarować ale nie chciało sie podłączyć sterownika do lodówki. Zrobiona na min i po 2 dniach -4"C. Wymrażany pils bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) warka 314 TESTOWA Skład Pale Ale 5kg Iunga 20g Citra 25g Amarillo 25g Zacieranie Royal 20l wody 66"C 60min 78'C 10min Gotowanie 60min 0' Iunga Schłodzone do 80'C dodane Citra i Amarillo na 15min Schłodzone przez wymiennik do 25'C Czas 10min, zużyto 60lwody Zadane Danstar - Nottingham Wyszło 11blg 25l brzeczki+ jakieś 2l zostało w garnku czas pracy 4,5godz Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 315 kolejne testy sprzętowe Pale Ale 4,5kg płatki pszeniczne 0,5kg dwa Bieloki mokrej szyszki csacade Iunga 30g Amarillo 20g Citra 20g Zacieranie Royal 66'C 60 min 78'C 10min Gotowanie 60min 0' mokra szyszka 30min Iunga Łirpul 77'C 15min Amarillo i Citra Wyszło 26l 11blg czas pracy 3,5godz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 (edytowane) 12 godzin temu, anteks napisał: czas pracy 3,5godz Kurcze, eksprewowo; - jak to tak? Ja to się ze wszystkim męczę z 7-8 godzin. Toż to dwa razy więcej - pozazdraszczam Edytowane 3 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 31 minut temu, korzen16 napisał: Kurcze, eksprewowo; - jak to tak? Ja to się ze wszystkim męczę z 7-8 godzin. Toż to dwa razy więcej - pozazdraszczam Grzanie wody - 30 minut Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania) Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut Chłodzenie - 20 minut Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Nie udało mi się jeszcze uwinąć szybciej niż w siedem godzin - nigdy. 8 minut temu, majlosz napisał: Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania) przynajmniej dwie godziny, no może półtorej Dochodzi mnóstwo czasu na czynności pośrednie typu czas na podgrzanie zacieru pomiędzy przerwami, wygrzew, przekładnia słodu do kadzi filtracyjne, ułożenie się złoża, 12 minut temu, majlosz napisał: Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut To też ponad godzinę i to konkretnie , podobnie jak chłodzenie - niestety przy tych temperaturach wody to też około godziny z okładem, do tego jeszcze whirpool na koniec, przelanie do fermentora i pomyci reszty klamotów po warzeniu (część myta w trakcie warzenia) Niestety dla mnie takie czasy są nieosiągalne w realu, teoretyczne oczywiście wychodzi mi dużo mniej - pięć godzin na wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 25 minut temu, majlosz napisał: Grzanie wody - 30 minut Zacieranie - 60 minut (w tym czasie podgrzewasz wodę do wysładzania) Wysładzanie i filtracja do garnka który stoi już na ogniu - 40 minut Podgrzenie do wrzenia + gotowanie - 80 minut Chłodzenie - 20 minut Nawet jak nie posiadasz sprzętu jak Pan Andrzej możesz zejść poniżej 4h Podnoszę kosz i już włączam grzanie, Zacieram rzadki zacier więc wysładzam mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Chyba zastanowię się nad przejściem na taki sprzęt chociażby z powodu czasu pracy. Nie lubię mocnych piw, wieć i tak duże zasypy mi nie grożą - sprzęt powinien się spisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Jeśli zależy Ci na skróceniu czasu pracy, to inwestuj śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 316 Pszenica Pszeniczny 3000g Pale ale 3000g Marynka 15g Gwoździe i Banany Zacieranie w Royalu 27l 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Aloha Zaczynam sezon (ale gdzieś za tydzień) od tego samego zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 W dniu 20.09.2019 o 15:14, anteks napisał: 316 Pszenica Pszeniczny 3000g Pale ale 3000g Marynka 15g Gwoździe i Banany Zacieranie w Royalu 27l 12blg I dupa blada. Drożdże 2 dni kręcone, myślałem że przegapiłem namnażanie. Niestety w brzeczce też cisza. Fiolka miała jeszcze miesiące terminu przydatności, zakupiona dwa tygodnie temu. Będzie kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się