Skocz do zawartości

Naturalne dobro Podlasia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 32 - AIPA jakowaś

 

Zasyp

5 kg pale ale Strzegom

300 g karmel jasny Strzegom

300 g Abbey malt

700 g pszeniczny Strzegom

 

Zacieranie

65 C 65 min

mash out

 

Chmielenie

20 g Magnum 2012 60 min

20 g Pacific Gem 2012 - 60 min

20 g mieszanki Cascade Citra Simcoe Mosaic na 20 minut

40 g mieszanki Simcoe, Mosaic, Citra Amarillo na 1 minutę

Na zimną na 5 dni pójdzie po 15 g Cascade Amarillo a po 10 g Citra i Simcoe

 

Oczekiwane IBU 65 - 70

 

Drożdże Danstar Nottingham

 

Do fermentora poszło 21 litrów blg 16, wylałem conajmniej 2 litry z chmielinami. 5 1/2 godziny od zadzwonienia budzika drożdże były zadane.

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 33 - Jasny bezstylowiec na szybko

 

Zasyp

1,7 kg pilzneński

1,3 kg pale ale

500 g carapils

700 g pszeniczny

 

Zacieranie

60' w 65 C

mash out

 

Gotowanie

Zacząłem gotować już w trakcie wysładzania, więc mniej więcej połowa brzeczki gotowała się ok. 30 min, potem straciła temperaturę (dolewka...) i wszystko razem 65 min

 

Marynka 18g 60'

Mittelfruh 15 g 15'

Mittelfruh 5 g 1 min

 

IBU ok. 25

Wyszło do wiadra 19,5 litra 11,5 blg

 

Drożdże - zrehydratyzowane US 05

 

Tak mi się kombinowało jakieś jasne ale nie mam drożdży do Koelscha i nie mam co zrobić z carapilsem :). Pobiłem chyba rekord szybkości, bo od decyzji " Warzę" do zamknięcia w szafce umytego Czarnego Gara minęło 4 h 50'. Kapitalnie spisuje się chłodnica. Niecały kwadrans do 30 C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 34 - Wędzonka

 

Zasyp:

1 kg Steinbach wędzony

2 kg Weyermann wędzony bukiem

0,5 kg carapils

o,5 kg karmel jasny

2,5 kg monachijski strzegom

 

Zacieranie

40 min 67 C

35 min 72 C

mash out

 

Wysładzanie do 28 litrów

 

 

Gotowanie

 

65 min 36 g Marynka

30 g Lubelskiego w ciągu ostatniego kwadransa partiami

 

WYszło 24 litry 16 blg

 

Gęstwa US 05 bezpośrednio do wiadra zalane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 35 - IIPA

 

Zasyp:

Pale ale 3,8 kg

Monachijski 1 kg

karmelowa pszenica 200 g

carapils 500 g

ekstrakt płynny jasny 1000 g

 

Zacieranie

65 C - 60'

mash out

 

Wysładzanie do 32 L, do 5 blg

 

Gotowanie 120 min

60 min - Chinook i Simcoe po 20 g

30 min - Mosaic 24 g

10 - 1 min - mieszanka 75 g Citra, Cascade, Amarillo, Simcoe, Mosaic

 

Coś tam pójdzie jeszcze na zimno, planuję z 60 g mieszanki chmieli jw. albo też tabletkę Full Aroma.

 

DO wiadra poszło 20 litrów blg 19.

 

Drożdże - warka zlana prosto do wiadra po przelanej na cichą warce nr 32. W chwili sporządzana notatki jeszcze nie ruszyły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 36: New Zealand Hops Ale

 

Zasyp

4000 g pilzneński

250 g pszenica

200 g karmel jasny

150 g abbey malt

 

Zacieranie

na lenia i mash out

 

Chmielenie

30 g Pacific Gem

10 g Wakatu 25 min

30 g Wakatu w ciągu ostatnich 5 min

20 g Wakatu pójdzie na zimno

 

Drożdże

Uwodnione S04

 

Wyszło do wiadra 21,5 litra 13 blg. Po 4 godzinach i 15 minutach drożdże do wiadra. Bokiem też 2 litry 5 bailingowej brzeczki na startery do zamrażarki poszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 37 - Za garść szylingów...

 

Zasyp

3400 g pe ale Strzegom

30 g zakwaszającego

50g prażonej pszenicy

40 g czekoladowy jasny

 

Zacieranie

45 min 68C

30 min 72

mash out

 

Odebrałem 32 litry

Wygotowałem w 2 godziny do 24 litrów, celem uzyskania posmaków karmelowych BLG ok. 11

 

Chmiel 28 g EKG i 5 g Challangera wszystko na 60 min

 

Drożdże uwodnione i natlenione w brzeczce na mieszadle Mangrove Jack Newcastle Ale, wygląda że w dobę będzie po burziliwej. po dwóch dobach 5 blg, potężny siarkowodór... Pożywiom, uwidim, być może Brown pójdzie jednak na US05...

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 38 - Witbier I

 

Zasyp

2100 g pilzneński

1000 g pszeniczny

800 g płatki pszenne błyskawiczne

800 g płatki jęczmienne błyskawiczne

500 kasza manna

 

Zacieranie

53 C - 30min

66 c - 110 min

72 - 25 min

 

próba jodowa negatywna w min. 80, może wcześniej Filtracja koszmarna wydajność rewelacyjna. Nigdy na witka bez łuski

 

Gotowanie 90min

 

15 g Lublin i 5 g Cascade - 60 min

1o g Lublin i 5 g Cascade, 30 g świeżych skórek pomarańczy, cytryny i limonki, 7,5 g kolendry mielonej, 1 goździk, 1 strąk kardamonu -10 min

10 g Lublin i 5g Cascade, j.w. - 1 min

 

Drożdże - litrowy starter Forbidden Fruit

 

Do wiadra 23 litry ok. 13 blg

 

zabutelkkowane 26 w takie z krachlą i czerwony kapsel z krawatem. po tygodniu bardziej kolendra jak co

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 39 - Ostatnie AIPA sezonu

 

Zasyp

3400 g pilzneński

600 g pszeniczny

300 g caraamber

300 g karmel jasny Strzegom

500 g monach I

 

Zacieranie 68 w dół, godzinę

 

Chmielenie

30 g Chinook

po 20 g Amarillo, Simcoe i Mosaic w ciągu ostatnich 20 minut, mniej więcej połowa na sam koniec

coś tam pójdzie na zimno

 

Wyszło 24 litry 14 blg

Zlane prosto na gęstwę po przelaniu na cichą warki nr 36.

 

Łącznie z chłodzeniem 4 godziny roboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 40 - Brown Porter

 

Zasyp

580 g pilzneński

3000 g pale ale

400 g brown

100 g abbey malt

100 g czekoladowy jasny

300 g crystal 150

 

trochę sprzątanie szafy...

 

Zacieranie

60' 68-6 C

mash out

 

Wysładzanie do 25 litrów

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie

Challenger 20/ 60

Challenger 20/20

Lubelski 20/2

 

Drożdże - zalane prosto do wiadra z drożdżami z warki nr 37, poszło!!!

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 41 - Małoimperialny witbier

 

Zasyp

2600 g pale ale

500 g pszeniczny

1200 g płatki pszeniczne błyskawiczne

400 g płatki jęczmienne błyskawiczne

250 g płatki ryżowe błyskawiczne

500 g kasza manna błyskawiczna

 

Zacieranie

Wszystko do 53' - 30 min

68-65' - 100 min

72' - 20 min

mash out

 

Filtracja do 27 litrów, niech Bóg błogosławi łuskę gryczaną, poszło cudownie

 

Chmielenie i dodatki - 70 min

25 g zleżałej Marynki - 60 min

po 9 g lubelskiego, kolendry, skórki z dwóch cytryn i 50 g nacukrzonej skórki pomarańczowej - 10 min i 2 min

 

Wyszło 23 litry 14 blg, zadane do wiadra po warce nr 38 (Forbidden Fruit).po 4 godzinach chciały wychodzić rurką.

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 42 - Belgijskie tęgie

zasyp:

4100 g pilzneński

800 g carapils

800 g carabelge

400 g abbey malt

800 g cukier demerara

 

Zacieranie

Słody do 45 stopni

podniesienie do 66 C, 60 min

72C 20'

mash out

 

Gotowanie 120 min

Chmielenie

5 g Challanger

25 g Perle 60'

30 g Hallertuer Mittelfruh 30'

10 g HM 5 min

 

20 litrów 19 blg

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 43 - Dunkelweizen na pożegnanie sezonu

 

Zasyp

2000 g pilzneński

300 g monachijski

150 g karmel 30

100 g melanoidynowy

50 g barwiący

2500 g pszeniczny

1000 g ciemny pszeniczny

 

Zacieranie

44' - 20 min

63' - 40 min

72' - 25 min

mash out

 

Gotowanie - 70min

30 g Hallertauer Mittelfruh na 60min

 

Wyszło 25 litrów 14 blg

 

Drożdże wb06 wysypane na pianę z natleniania

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka nr 44 Fantasia na rozruch

 

Całą jesień zmarnowałem na duperele i dopiero biorę się za warzenie. W planie było tradycyjnie Full Aroma Hops, ale wszystko się p...yło na prostej drodze.

 

O matko, kobra jakaś...

 

Zasyp - 4 kg pale ale

Zacieranie - do 43 stopni, podgrzewanie

15' w 63 C

50' w 72 C

Mash out

 

Filtracja - zaczęły się cuda.

Patrzę i widzę, że to jakieś niegęste. Mierzę - 11 blg brzeczka przednia. Możliwości więc widzę dwie: albo słód ze Strzegomia jakiś trefny, albo, cholercia, że coś źle odważyłem i wrzuciłem np. 3 kg zamiast 4. Wysłodziłem do 16 litrów, oczywiście filtracja niemalże utknęła, w...przyłem trochę więcej niż kilogram przeterminowanowanego od roku ekstraktu płynnego.

 

Gotowanie - 70'

60' - 20 g EKG

30' - 1' - porcyjkami 50 g Fantasia, najwięcej na aromat

 

 

Wyszło 14 litrów 16 blg. Rozcieńczyłem wodą do 12 blg, jest 17 l.

 

Zadałem na pianę US05 suchymi.

 

Jakaś makabra. Pewnie dobre piwo wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 45 - Black PA

 

Zasyp

4,5 kg Strzegom PA

0,5 kg wiedeński weyermann 2013

1 kg monach weyermann 2013

0,7 kg rozmaitych czekoladowych i palonego jęczmienia

 

Zacierane

60 min w 68C i w dół, mash out

 

Gotowanie - 90 min

Chmielenie - 40 g Chinook - 60 min

60 g Pacifik Gem wrzucane po trochu, najwięcej na koniec

 

Drożdże uwodnione Gozdawa Ale, start po 3 godzinach

 

 

20 litrów niecałe 13 blg, miało być więcej, ale moim zdaniem coś z tym PA ze Strzegomia jest nie tak, drugie warzenie i druga klęska z wydajnością.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 46 - Barley wine/ double IPA/ nutka miodu

 

Waga się zepsuła , więc zasyp na oko

 

7 kg Pale ale

0,8 kg wędzonego dębem pszenicznego

0,4 karmel jasny

0,5 kg karmel średni

0,2kg abbey malt

0,1 kg carafa

0,8 płatki żytnie

0,4 jęczmienne

w gotowaniu dodałem 300 g miodu, bo mi zostało

 

Zacieranie bardziej na wytrawnie niż słodko (45/15)

Filtracja, odebrałem 33 litry

 

Gotowanie - 3 h

Chmielenie

na goryczkę 20 g marynki,

potem na 30 min 30 g EKG,

na aromat 40 g EKG dodawane w ciągu ostatniego kwadransa

 

Wyszło 22 litry 22 blg

 

Gęstwa z US 05

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 47 - Stout wędzony niemalże imperialny

 

Zasyp: 3,5 kg pale ale

2 kg wędzony whisky bruntal

400 g jęczmień palony

200 g jasna czekolada

400 g płatki jęczmienne

400 g płatki owsiane

200 g jakiś karmelowy z dna szafy

500 g glukozy

 

Zacieranie na wytrawnie 66 i w dół, 65 min

Filtracja koszmarna

 

Odebrałem ponad 24 litry

Gotowanie 80 min

Na goryczkę 35 g marynki AD 2013

w czasie gotowanie w ostatnich 30 minutach dodałem 50 g Sybilli po kawałku

Drożdże - zlane na drożdże i do wiadra z warki nr 45 Gozdawa Ale

 

Wyszło 22 litry 19 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 48 - Polskie zboża

 

Zasyp - 4 kg pale ale

0.9 kg pszenicznego

po 0,1 kg melanoidynowy, crystal 150 i karmelu

800 g płatki żytnie

 

Filtracja biegusiem,

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie

Dałem garstkę lubelskiego już do filtracji

Na goryczkę mieszanką starawej marynki i tegorocznej sybilii, razem z 40 g

Na aromat mieszanką starawego lubelskiego i i tegorocznej sybilli, razem z 40 g

 

20 litrów 15 blg plus litr na startery

 

Zadane na pianę US 05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 49 - Grodzisz 

Zasyp - 

1 kg wędzony weyermann

1 pale ale

Zacieranie

z długą zakwaszającą, potem 35/30

Gotowanie

60 min 27 g marynki 2013 i 10 g lubelskiego

10 min 30 g lubelskiego

 

Drożdże s33 na pianę

 

18 litrów 9 blg, dużo poszło z chmielinami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 50 - Szkockie 70

Zasyp

3,5 kg pale ale

200 g crystal 150

50 g jęczmień palony

 

Zacieranie 

80" - 68 C

20' - 72C

 

Mash out w czasie układania złoża filtracyjnego

 

 

Odebrano 27 litrów

 

Gotowanie 2,5 h

 

Chmielenie - EKG 30 g na 60 min

10 Hallertauer na 10 min

 

Wyszło 19 litrów 10 BLG

Zadane Wyeast Scottish Ale ze starterem 36 godzin 1 litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 51 - White IIPA

Zasyp 

3 kg pszeniczny

1 kg pale ale

1 kg monachijski

400 g crystal 150

350 g abbey malt

1,7 kg ekstrakt pszeniczny

 

Zacieranie - na lenia w 67 C

Mash out

Gotowanie 

Odebrałem 30 litrów, gotowałem 2 h, zostało 23 litry

 

Chmielenie na 82 IBU

Na goryczkę Chinook, Simcoe po 25, Centennial 15,g

10 minut przed końcem po 10 g Simcoe, Centennial, Amarill i Cascade, 

na wyłączenie po 15 g jak wyżej

na cichą pójdzie po 20 g jak wyżej.

 

Drożdże - wlane do wiadra z US 05 po warce 48. Po trzech godzinach na zewnątrz fermentora.

 

23 litry 20 blg

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 52 i 53 - RIS i Braggot

 

Zacieranie 

3 kg pale ale

3 kg Monach

1 kg ciemna pszenica

300 g palony jęczmień (ostatnie 5 min)

300 g czekolada 900

150 g karmelowy 30

800 g płatki żytnie

400 g płatki owsiane

400 g płatki jęczmienne

Oddzielnie zacierane i wysładzane słody ciemne

 

RIS

Odebrano 18 litrów na RISa i dodano 1.7 kg ekstraktu jasnego ze Strzegomia - ekstrakt po gotowaniu 25 blg

Gotowanie 120 min

 

Do wiadra poszło 16 litrów

 

 

Chmielenie RIS

50 g Chinooka na 60

1 min - 40 g lubelskiego i po garści EKG i Helsbrucker

 

Braggot

Z jasnych słodów wyslodzono i odebrano 23 litry ekstraktu 10 blg na Braggota

 

Chmielenie Braggot

40 g Marynki na 60

25  g EKG i 20 g Helsbrucker na 5 min

W trakcie chmielenia dodano 3 kg miodu wielokwiatowego gotowanego

 

W trakcie  fermentacji zostanie dodane 2 kg miodu

 

Drożdże

Obydwa zadane gęstwą Scottish Ale z warki nr 50

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 54 - Chyba dubbel, chyba koniec sezonu

 

3,5 kg pale ale

0,5 kg pszeniczny

0,3 kg abbey malt

garstka karmelowego z dna torebki

 

syrop z 1 kg cukru z pożywką jednoskładnikową  wg. http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2#entry105558 

 

Zacieranie na słodko 68C i w dół

Mash out

 

Gotowanie 100 min

Chmiel - 20 g marynki na goryczkę

20 g EKG na aromat

Syrop  dodany 10 min przed końcem 

 

Drożdże - Uwodnione Safbrew Abbeye, ruszyły ładnie

22 litry 17 blg

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 54 - Chyba dubbel, chyba koniec sezonu

 

3,5 kg pale ale

0,5 kg pszeniczny

0,3 kg abbey malt

garstka karmelowego z dna torebki

 

syrop z 1 kg cukru z pożywką jednoskładnikową  

 

wg. http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2#entry105558 

 

Zacieranie na słodko 68C i w dół

Mash out

 

Gotowanie 100 min

Chmiel - 20 g marynki na goryczkę

20 g EKG na aromat

Syrop  dodany 10 min przed końcem 

 

Drożdże - Uwodnione Safbrew Abbeye, ruszyły ładnie

22 litry 17 blg

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.