zbynieks Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 32 - AIPA jakowaś Zasyp 5 kg pale ale Strzegom 300 g karmel jasny Strzegom 300 g Abbey malt 700 g pszeniczny Strzegom Zacieranie 65 C 65 min mash out Chmielenie 20 g Magnum 2012 60 min 20 g Pacific Gem 2012 - 60 min 20 g mieszanki Cascade Citra Simcoe Mosaic na 20 minut 40 g mieszanki Simcoe, Mosaic, Citra Amarillo na 1 minutę Na zimną na 5 dni pójdzie po 15 g Cascade Amarillo a po 10 g Citra i Simcoe Oczekiwane IBU 65 - 70 Drożdże Danstar Nottingham Do fermentora poszło 21 litrów blg 16, wylałem conajmniej 2 litry z chmielinami. 5 1/2 godziny od zadzwonienia budzika drożdże były zadane. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Warka nr 33 - Jasny bezstylowiec na szybko Zasyp 1,7 kg pilzneński 1,3 kg pale ale 500 g carapils 700 g pszeniczny Zacieranie 60' w 65 C mash out Gotowanie Zacząłem gotować już w trakcie wysładzania, więc mniej więcej połowa brzeczki gotowała się ok. 30 min, potem straciła temperaturę (dolewka...) i wszystko razem 65 min Marynka 18g 60' Mittelfruh 15 g 15' Mittelfruh 5 g 1 min IBU ok. 25 Wyszło do wiadra 19,5 litra 11,5 blg Drożdże - zrehydratyzowane US 05 Tak mi się kombinowało jakieś jasne ale nie mam drożdży do Koelscha i nie mam co zrobić z carapilsem . Pobiłem chyba rekord szybkości, bo od decyzji " Warzę" do zamknięcia w szafce umytego Czarnego Gara minęło 4 h 50'. Kapitalnie spisuje się chłodnica. Niecały kwadrans do 30 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Warka nr 34 - Wędzonka Zasyp: 1 kg Steinbach wędzony 2 kg Weyermann wędzony bukiem 0,5 kg carapils o,5 kg karmel jasny 2,5 kg monachijski strzegom Zacieranie 40 min 67 C 35 min 72 C mash out Wysładzanie do 28 litrów Gotowanie 65 min 36 g Marynka 30 g Lubelskiego w ciągu ostatniego kwadransa partiami WYszło 24 litry 16 blg Gęstwa US 05 bezpośrednio do wiadra zalane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Warka nr 35 - IIPA Zasyp: Pale ale 3,8 kg Monachijski 1 kg karmelowa pszenica 200 g carapils 500 g ekstrakt płynny jasny 1000 g Zacieranie 65 C - 60' mash out Wysładzanie do 32 L, do 5 blg Gotowanie 120 min 60 min - Chinook i Simcoe po 20 g 30 min - Mosaic 24 g 10 - 1 min - mieszanka 75 g Citra, Cascade, Amarillo, Simcoe, Mosaic Coś tam pójdzie jeszcze na zimno, planuję z 60 g mieszanki chmieli jw. albo też tabletkę Full Aroma. DO wiadra poszło 20 litrów blg 19. Drożdże - warka zlana prosto do wiadra po przelanej na cichą warce nr 32. W chwili sporządzana notatki jeszcze nie ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Warka nr 36: New Zealand Hops Ale Zasyp 4000 g pilzneński 250 g pszenica 200 g karmel jasny 150 g abbey malt Zacieranie na lenia i mash out Chmielenie 30 g Pacific Gem 10 g Wakatu 25 min 30 g Wakatu w ciągu ostatnich 5 min 20 g Wakatu pójdzie na zimno Drożdże Uwodnione S04 Wyszło do wiadra 21,5 litra 13 blg. Po 4 godzinach i 15 minutach drożdże do wiadra. Bokiem też 2 litry 5 bailingowej brzeczki na startery do zamrażarki poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 37 - Za garść szylingów... Zasyp 3400 g pe ale Strzegom 30 g zakwaszającego 50g prażonej pszenicy 40 g czekoladowy jasny Zacieranie 45 min 68C 30 min 72 mash out Odebrałem 32 litry Wygotowałem w 2 godziny do 24 litrów, celem uzyskania posmaków karmelowych BLG ok. 11 Chmiel 28 g EKG i 5 g Challangera wszystko na 60 min Drożdże uwodnione i natlenione w brzeczce na mieszadle Mangrove Jack Newcastle Ale, wygląda że w dobę będzie po burziliwej. po dwóch dobach 5 blg, potężny siarkowodór... Pożywiom, uwidim, być może Brown pójdzie jednak na US05... Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 38 - Witbier I Zasyp 2100 g pilzneński 1000 g pszeniczny 800 g płatki pszenne błyskawiczne 800 g płatki jęczmienne błyskawiczne 500 kasza manna Zacieranie 53 C - 30min 66 c - 110 min 72 - 25 min próba jodowa negatywna w min. 80, może wcześniej Filtracja koszmarna wydajność rewelacyjna. Nigdy na witka bez łuski Gotowanie 90min 15 g Lublin i 5 g Cascade - 60 min 1o g Lublin i 5 g Cascade, 30 g świeżych skórek pomarańczy, cytryny i limonki, 7,5 g kolendry mielonej, 1 goździk, 1 strąk kardamonu -10 min 10 g Lublin i 5g Cascade, j.w. - 1 min Drożdże - litrowy starter Forbidden Fruit Do wiadra 23 litry ok. 13 blg zabutelkkowane 26 w takie z krachlą i czerwony kapsel z krawatem. po tygodniu bardziej kolendra jak co Edytowane 1 Maja 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Warka nr 39 - Ostatnie AIPA sezonu Zasyp 3400 g pilzneński 600 g pszeniczny 300 g caraamber 300 g karmel jasny Strzegom 500 g monach I Zacieranie 68 w dół, godzinę Chmielenie 30 g Chinook po 20 g Amarillo, Simcoe i Mosaic w ciągu ostatnich 20 minut, mniej więcej połowa na sam koniec coś tam pójdzie na zimno Wyszło 24 litry 14 blg Zlane prosto na gęstwę po przelaniu na cichą warki nr 36. Łącznie z chłodzeniem 4 godziny roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 40 - Brown Porter Zasyp 580 g pilzneński 3000 g pale ale 400 g brown 100 g abbey malt 100 g czekoladowy jasny 300 g crystal 150 trochę sprzątanie szafy... Zacieranie 60' 68-6 C mash out Wysładzanie do 25 litrów Gotowanie 70 min Chmielenie Challenger 20/ 60 Challenger 20/20 Lubelski 20/2 Drożdże - zalane prosto do wiadra z drożdżami z warki nr 37, poszło!!! Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr 41 - Małoimperialny witbier Zasyp 2600 g pale ale 500 g pszeniczny 1200 g płatki pszeniczne błyskawiczne 400 g płatki jęczmienne błyskawiczne 250 g płatki ryżowe błyskawiczne 500 g kasza manna błyskawiczna Zacieranie Wszystko do 53' - 30 min 68-65' - 100 min 72' - 20 min mash out Filtracja do 27 litrów, niech Bóg błogosławi łuskę gryczaną, poszło cudownie Chmielenie i dodatki - 70 min 25 g zleżałej Marynki - 60 min po 9 g lubelskiego, kolendry, skórki z dwóch cytryn i 50 g nacukrzonej skórki pomarańczowej - 10 min i 2 min Wyszło 23 litry 14 blg, zadane do wiadra po warce nr 38 (Forbidden Fruit).po 4 godzinach chciały wychodzić rurką. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 42 - Belgijskie tęgie zasyp: 4100 g pilzneński 800 g carapils 800 g carabelge 400 g abbey malt 800 g cukier demerara Zacieranie Słody do 45 stopni podniesienie do 66 C, 60 min 72C 20' mash out Gotowanie 120 min Chmielenie 5 g Challanger 25 g Perle 60' 30 g Hallertuer Mittelfruh 30' 10 g HM 5 min 20 litrów 19 blg Edytowane 12 Maja 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 43 - Dunkelweizen na pożegnanie sezonu Zasyp 2000 g pilzneński 300 g monachijski 150 g karmel 30 100 g melanoidynowy 50 g barwiący 2500 g pszeniczny 1000 g ciemny pszeniczny Zacieranie 44' - 20 min 63' - 40 min 72' - 25 min mash out Gotowanie - 70min 30 g Hallertauer Mittelfruh na 60min Wyszło 25 litrów 14 blg Drożdże wb06 wysypane na pianę z natleniania Edytowane 31 Maja 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Warka nr 44 Fantasia na rozruch Całą jesień zmarnowałem na duperele i dopiero biorę się za warzenie. W planie było tradycyjnie Full Aroma Hops, ale wszystko się p...yło na prostej drodze. O matko, kobra jakaś... Zasyp - 4 kg pale ale Zacieranie - do 43 stopni, podgrzewanie 15' w 63 C 50' w 72 C Mash out Filtracja - zaczęły się cuda. Patrzę i widzę, że to jakieś niegęste. Mierzę - 11 blg brzeczka przednia. Możliwości więc widzę dwie: albo słód ze Strzegomia jakiś trefny, albo, cholercia, że coś źle odważyłem i wrzuciłem np. 3 kg zamiast 4. Wysłodziłem do 16 litrów, oczywiście filtracja niemalże utknęła, w...przyłem trochę więcej niż kilogram przeterminowanowanego od roku ekstraktu płynnego. Gotowanie - 70' 60' - 20 g EKG 30' - 1' - porcyjkami 50 g Fantasia, najwięcej na aromat Wyszło 14 litrów 16 blg. Rozcieńczyłem wodą do 12 blg, jest 17 l. Zadałem na pianę US05 suchymi. Jakaś makabra. Pewnie dobre piwo wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Warka nr 45 - Black PA Zasyp 4,5 kg Strzegom PA 0,5 kg wiedeński weyermann 2013 1 kg monach weyermann 2013 0,7 kg rozmaitych czekoladowych i palonego jęczmienia Zacierane 60 min w 68C i w dół, mash out Gotowanie - 90 min Chmielenie - 40 g Chinook - 60 min 60 g Pacifik Gem wrzucane po trochu, najwięcej na koniec Drożdże uwodnione Gozdawa Ale, start po 3 godzinach 20 litrów niecałe 13 blg, miało być więcej, ale moim zdaniem coś z tym PA ze Strzegomia jest nie tak, drugie warzenie i druga klęska z wydajnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Warka nr 46 - Barley wine/ double IPA/ nutka miodu Waga się zepsuła , więc zasyp na oko 7 kg Pale ale 0,8 kg wędzonego dębem pszenicznego 0,4 karmel jasny 0,5 kg karmel średni 0,2kg abbey malt 0,1 kg carafa 0,8 płatki żytnie 0,4 jęczmienne w gotowaniu dodałem 300 g miodu, bo mi zostało Zacieranie bardziej na wytrawnie niż słodko (45/15) Filtracja, odebrałem 33 litry Gotowanie - 3 h Chmielenie na goryczkę 20 g marynki, potem na 30 min 30 g EKG, na aromat 40 g EKG dodawane w ciągu ostatniego kwadransa Wyszło 22 litry 22 blg Gęstwa z US 05 Edytowane 21 Lutego 2015 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Warka nr 47 - Stout wędzony niemalże imperialny Zasyp: 3,5 kg pale ale 2 kg wędzony whisky bruntal 400 g jęczmień palony 200 g jasna czekolada 400 g płatki jęczmienne 400 g płatki owsiane 200 g jakiś karmelowy z dna szafy 500 g glukozy Zacieranie na wytrawnie 66 i w dół, 65 min Filtracja koszmarna Odebrałem ponad 24 litry Gotowanie 80 min Na goryczkę 35 g marynki AD 2013 w czasie gotowanie w ostatnich 30 minutach dodałem 50 g Sybilli po kawałku Drożdże - zlane na drożdże i do wiadra z warki nr 45 Gozdawa Ale Wyszło 22 litry 19 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Warka nr 48 - Polskie zboża Zasyp - 4 kg pale ale 0.9 kg pszenicznego po 0,1 kg melanoidynowy, crystal 150 i karmelu 800 g płatki żytnie Filtracja biegusiem, Gotowanie 70 min Chmielenie Dałem garstkę lubelskiego już do filtracji Na goryczkę mieszanką starawej marynki i tegorocznej sybilii, razem z 40 g Na aromat mieszanką starawego lubelskiego i i tegorocznej sybilli, razem z 40 g 20 litrów 15 blg plus litr na startery Zadane na pianę US 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Warka nr 49 - Grodzisz Zasyp - 1 kg wędzony weyermann 1 pale ale Zacieranie z długą zakwaszającą, potem 35/30 Gotowanie 60 min 27 g marynki 2013 i 10 g lubelskiego 10 min 30 g lubelskiego Drożdże s33 na pianę 18 litrów 9 blg, dużo poszło z chmielinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Warka nr 50 - Szkockie 70 Zasyp 3,5 kg pale ale 200 g crystal 150 50 g jęczmień palony Zacieranie 80" - 68 C 20' - 72C Mash out w czasie układania złoża filtracyjnego Odebrano 27 litrów Gotowanie 2,5 h Chmielenie - EKG 30 g na 60 min 10 Hallertauer na 10 min Wyszło 19 litrów 10 BLG Zadane Wyeast Scottish Ale ze starterem 36 godzin 1 litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Warka nr 51 - White IIPA Zasyp 3 kg pszeniczny 1 kg pale ale 1 kg monachijski 400 g crystal 150 350 g abbey malt 1,7 kg ekstrakt pszeniczny Zacieranie - na lenia w 67 C Mash out Gotowanie Odebrałem 30 litrów, gotowałem 2 h, zostało 23 litry Chmielenie na 82 IBU Na goryczkę Chinook, Simcoe po 25, Centennial 15,g 10 minut przed końcem po 10 g Simcoe, Centennial, Amarill i Cascade, na wyłączenie po 15 g jak wyżej na cichą pójdzie po 20 g jak wyżej. Drożdże - wlane do wiadra z US 05 po warce 48. Po trzech godzinach na zewnątrz fermentora. 23 litry 20 blg Edytowane 19 Marca 2015 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Warka nr 52 i 53 - RIS i Braggot Zacieranie 3 kg pale ale 3 kg Monach 1 kg ciemna pszenica 300 g palony jęczmień (ostatnie 5 min) 300 g czekolada 900 150 g karmelowy 30 800 g płatki żytnie 400 g płatki owsiane 400 g płatki jęczmienne Oddzielnie zacierane i wysładzane słody ciemne RIS Odebrano 18 litrów na RISa i dodano 1.7 kg ekstraktu jasnego ze Strzegomia - ekstrakt po gotowaniu 25 blg Gotowanie 120 min Do wiadra poszło 16 litrów Chmielenie RIS 50 g Chinooka na 60 1 min - 40 g lubelskiego i po garści EKG i Helsbrucker Braggot Z jasnych słodów wyslodzono i odebrano 23 litry ekstraktu 10 blg na Braggota Chmielenie Braggot 40 g Marynki na 60 25 g EKG i 20 g Helsbrucker na 5 min W trakcie chmielenia dodano 3 kg miodu wielokwiatowego gotowanego W trakcie fermentacji zostanie dodane 2 kg miodu Drożdże Obydwa zadane gęstwą Scottish Ale z warki nr 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Jakie BLG planujesz dla braggot'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 wychodzi mi coś koło 25 blg, ale miód miodowi nie równy, szczerze mówiąc też nie warzyłem go zbyt dokładnie. Teraz ma 20-21 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka nr 54 - Chyba dubbel, chyba koniec sezonu 3,5 kg pale ale 0,5 kg pszeniczny 0,3 kg abbey malt garstka karmelowego z dna torebki syrop z 1 kg cukru z pożywką jednoskładnikową wg. http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2#entry105558 Zacieranie na słodko 68C i w dół Mash out Gotowanie 100 min Chmiel - 20 g marynki na goryczkę 20 g EKG na aromat Syrop dodany 10 min przed końcem Drożdże - Uwodnione Safbrew Abbeye, ruszyły ładnie 22 litry 17 blg Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka nr 54 - Chyba dubbel, chyba koniec sezonu 3,5 kg pale ale 0,5 kg pszeniczny 0,3 kg abbey malt garstka karmelowego z dna torebki syrop z 1 kg cukru z pożywką jednoskładnikową wg. http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page-2#entry105558 Zacieranie na słodko 68C i w dół Mash out Gotowanie 100 min Chmiel - 20 g marynki na goryczkę 20 g EKG na aromat Syrop dodany 10 min przed końcem Drożdże - Uwodnione Safbrew Abbeye, ruszyły ładnie 22 litry 17 blg Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się