pablokrak Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Witam . Po raz pierwszy użyłem drożdży Munich Lager do piwka marcowego . Do tej pory wszystkie moje dolniaki zadane były drożdżami suchymi S-23 . Teraz po tygodniu fermentacji Blg spadło z początkowego 12 do 10 w temperaturze ok. 6 stopni . Czy jest to normalny spadek Blg w przypadku tych drożdży , czy może moje marcowe fermentuje w zbyt niskiej temperaturze ? , Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Za zimno. Spójrz sobie jaką tempereturę zaleca producent. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablokrak Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 S-23 dawały rady nawet w okolicy 0 °C . Ale to nowe drożdże u mnie więc dlatego moje zaniepokojenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Podnieś do 8-10 stopni i zapomnij o piwie na 3 tygodnie, później cicha 14 dni, wtedy temp może być w okolicy nawet 0 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Napowietrz konkretnie zdezynfekowanym sztućcem lub inną metodą - powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 zdecydowanie za zimno .ok 10 stopni powinno być ok. Napowietrzałeś wcześniej brzeczkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now