pablokrak Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Witam . Po raz pierwszy użyłem drożdży Munich Lager do piwka marcowego . Do tej pory wszystkie moje dolniaki zadane były drożdżami suchymi S-23 . Teraz po tygodniu fermentacji Blg spadło z początkowego 12 do 10 w temperaturze ok. 6 stopni . Czy jest to normalny spadek Blg w przypadku tych drożdży , czy może moje marcowe fermentuje w zbyt niskiej temperaturze ? , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Za zimno. Spójrz sobie jaką tempereturę zaleca producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 S-23 dawały rady nawet w okolicy 0 °C . Ale to nowe drożdże u mnie więc dlatego moje zaniepokojenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Podnieś do 8-10 stopni i zapomnij o piwie na 3 tygodnie, później cicha 14 dni, wtedy temp może być w okolicy nawet 0 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Napowietrz konkretnie zdezynfekowanym sztućcem lub inną metodą - powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 zdecydowanie za zimno .ok 10 stopni powinno być ok. Napowietrzałeś wcześniej brzeczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się