ambus Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Aparatu jako takiego nie mam ale mam telefon który że tak powiem robi coś podobnego do zdjęcia. Na razie mam tylko jedno zdjęcie - że tak powiem mojego zestawu startowego który przyszedł z browamatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) 12 godzin po dodaniu drożdży coś się dzieje. W całej piwnicy czuć zapach drożdży a bąbelek powietrza wydostaje się na zewnątrz średnio co 3s. Załączam kilka zdjęć, jakość nie jest najlepsza ponieważ były robione w piwnicy, mam jeszcze filmik ale chyba tego nie można wrzucić więc jak by ktoś chciał to mogę mu przesłać na maila. Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez ambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 A o to filmik nakręcony przez kolegę Ambusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 ładnie "bulga" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) 40 godzin po dodaniu drożdży, nic się nie zmieniło, cały czas bąbluje a piana nadal się utrzymuje na powierzchni, jedyne co się zmieniło to kolor piwa z początkowego czarnego teraz przechodzi w ciemny bursztyn. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez ambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) 46 godzin po dodaniu drożdży, zapanował kononowinizm czyli nie ma niczego, piwo nie bąbluje i nie ma piany, czy to normalne żeby fermentacja burzliwa tak szybko sie zakończyła? Zrobiłem zdjęcia ale nie widać na nich za dobrze jak to wygląda, piwo jak już pisałem wcześniej ma kolor ciemno bursztynowy a na powierzchni są brązowe plamki. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez ambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 46 godzin po dodaniu drożdży, zapanował kononowinizm czyli nie ma niczego, piwo nie bąbluje i nie ma piany, czy to normalne żeby fermentacja burzliwa tak szybko sie zakończyła?Zrobiłem zdjęcia ale nie widać na nich za dobrze jak to wygląda, piwo jak już pisałem wcześniej ma kolor ciemno bursztynowy a na powierzchni są brązowe plamki. Generalnie fermentacja może się skończyć w takim okresie i nie należy się temu dziwić. Jest ciepło na zewnątrz i proces jest przyśpieszony. Nic się nie martw Zostaw piwo jeszcze na 1-2 dni i zacznij rozlewać do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Ale może przed rozlaniem sprawdź Blg, to będzie lepsze wskazanie do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Ale może przed rozlaniem sprawdź Blg, to będzie lepsze wskazanie do butelkowania. Oczywiście o ile posiadasz aerometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Oczywiście o ile posiadasz aerometr Niestety nie posiadam jeszcze arometru. Na forum browamatora czytałem że piwo z Brew-kita także należy zostawić na fermentację cichą, co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Oczywiście o ile posiadasz aerometr Niestety nie posiadam jeszcze arometru. Na forum browamatora czytałem że piwo z Brew-kita także należy zostawić na fermentację cichą' date=' co o tym sądzicie?[/quote'] Jeżeli nie masz areometru, to pozostaw jeszcze piwo około 1 dzień w balonie, a cichą fermentację sobie daruj tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 A skoro rozlew niebawem, to czy środek dezynfekujący do butelek i sprzętu posiadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 A skoro rozlew niebawem, to czy środek dezynfekujący do butelek i sprzętu posiadasz? Mam Zestaw Dezynfekcyjny Browamator 200 g, śmierdzi od niego jak bym z 40 zapałek na raz zapalił Używałem już go do dezynfekcji balona i sprzętu, zostało mi jeszcze pół opakowania mam nadzieje że starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 A skoro rozlew niebawem' date=' to czy środek dezynfekujący do butelek i sprzętu posiadasz?[/quote']Mam Zestaw Dezynfekcyjny Browamator 200 g, śmierdzi od niego jak bym z 40 zapałek na raz zapalił Używałem już go do dezynfekcji balona i sprzętu, zostało mi jeszcze pół opakowania mam nadzieje że starczy. A to oki Pół opakowanie zdecydowanie Ci starczy. Kiedy zamierzasz przejść do działania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 [Kiedy zamierzasz przejść do działania ? Właśnie się zastanawiam czy dzisiaj czy jutro było by lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 [Kiedy zamierzasz przejść do działania ? Właśnie się zastanawiam czy dzisiaj czy jutro było by lepiej. To już w zasadzie obojętne Wtedy kiedy będziesz miał czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 No i piwo jest już w butelkach , teraz pozostaje tylko czekać . Smak piwa był mocno goryczkowy ale brakowało mu gazu bo smakowało jak by z tydzień otwarte było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 No i piwo jest już w butelkach , teraz pozostaje tylko czekać .Smak piwa był mocno goryczkowy ale brakowało mu gazu bo smakowało jak by z tydzień otwarte było. No nagazowania mieć jeszcze nie będzie, ale mam nadzieję, że jakiegoś surowca do wtórnej fermentacji dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ambus Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Dodałem ale cukier bo niczego innego nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Dodałem ale cukier bo niczego innego nie miałem. Spoko, często też dodaję cukru i piwo wychodzi dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się