Jump to content

Barwienie stouta - słód black


Recommended Posts

Mam wlasnie na burzliwej Dry Stouta, niestety z racji kombinowania przy tej warce kolor jest nie zadowalający. Tak na oko ok 50-55 EBC, niby łapie się w widełki określone dla stylu ale oka nie cieszy ten ciemny brąz. Mam jeszcze z pół kilo słodu barwiącego Black ok 1500 EBC czy da sie z tego wykonać jakiś napar/wywar cokolwiek żeby zabarwić kolor ?

Link to comment
Share on other sites

100 g zalej zimna woda, za kilka godzin odcedz a plyn dodaj do fermentujacej warki.

 

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Albo idź w drugą stronę, wyklaruj żelatyną. Nie będzie w "widełkach", ale za to refleksy świetlne dadzą bardzo ładny efekt.

Długo gotowałeś? Ja stouty gotuję minimum dwie godziny, głównie po to, żeby kolor wzmocnić.

Link to comment
Share on other sites

Godzine gotowalem problem wynika z tego iz robilem tego piwa dosc duzo i poprostu kolor gdzies znikl. Spróbuje zabarwic slodem zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zrobilem tak. 200g ześrutowanego na mąke słodu Black 1500 EBC zalalem 2.2 litra zimnej wody. Potrzymam to w tym do piątku rano, wtedy będe przelewał na cichą. Dalsze postepowanie widze tak. Odcedzony barwnik podgrzeje w celu zabicia wszelkich drobnoustrojów i wleje wprost do fermentora na cicha planuje ok 1.5 l użyć. Teraz kolejny problem jak zmierzyć blg końcowe tj. powiedzmy ze teraz ma 1.014 SG doleje wody i minimalnie spadnie co w takim razie zrobic z tym fantem ? Znam wzór na domowe HGB ale niewiem czy moge go tutaj użyć?

Edited by goral89
Link to comment
Share on other sites

Teraz kolejny problem jak zmierzyć blg końcowe tj. powiedzmy ze teraz ma 1.014 SG doleje wody i minimalnie spadnie co w takim razie zrobic z tym fantem ? Znam wzór na domowe HGB ale niewiem czy moge go tutaj użyć?

Najprościej, to zmierzyć po dodaniu tego barwnika ;) Rozumiem za to, że problemem może być poziom blg początkowego. Przybliżony wynik osiągniesz w ten sposób:

 

blg początkowe = objętość przed dodaniem barwnika/objętość po dodaniu barwnika x blg początkowe mierzone przed zadaniem drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.