goral89 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Mam wlasnie na burzliwej Dry Stouta, niestety z racji kombinowania przy tej warce kolor jest nie zadowalający. Tak na oko ok 50-55 EBC, niby łapie się w widełki określone dla stylu ale oka nie cieszy ten ciemny brąz. Mam jeszcze z pół kilo słodu barwiącego Black ok 1500 EBC czy da sie z tego wykonać jakiś napar/wywar cokolwiek żeby zabarwić kolor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 100 g zalej zimna woda, za kilka godzin odcedz a plyn dodaj do fermentujacej warki. Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Śrutować czy nie ? dużo tej wody ? warka 25 l Edytowane 12 Marca 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Cześć. No jak nie śrutować? Zrób papkę w miarę rzadką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Albo idź w drugą stronę, wyklaruj żelatyną. Nie będzie w "widełkach", ale za to refleksy świetlne dadzą bardzo ładny efekt. Długo gotowałeś? Ja stouty gotuję minimum dwie godziny, głównie po to, żeby kolor wzmocnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Godzine gotowalem problem wynika z tego iz robilem tego piwa dosc duzo i poprostu kolor gdzies znikl. Spróbuje zabarwic slodem zobaczymy co z tego wyjdzie. Zrobilem tak. 200g ześrutowanego na mąke słodu Black 1500 EBC zalalem 2.2 litra zimnej wody. Potrzymam to w tym do piątku rano, wtedy będe przelewał na cichą. Dalsze postepowanie widze tak. Odcedzony barwnik podgrzeje w celu zabicia wszelkich drobnoustrojów i wleje wprost do fermentora na cicha planuje ok 1.5 l użyć. Teraz kolejny problem jak zmierzyć blg końcowe tj. powiedzmy ze teraz ma 1.014 SG doleje wody i minimalnie spadnie co w takim razie zrobic z tym fantem ? Znam wzór na domowe HGB ale niewiem czy moge go tutaj użyć? Edytowane 13 Marca 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Teraz kolejny problem jak zmierzyć blg końcowe tj. powiedzmy ze teraz ma 1.014 SG doleje wody i minimalnie spadnie co w takim razie zrobic z tym fantem ? Znam wzór na domowe HGB ale niewiem czy moge go tutaj użyć? Najprościej, to zmierzyć po dodaniu tego barwnika Rozumiem za to, że problemem może być poziom blg początkowego. Przybliżony wynik osiągniesz w ten sposób: blg początkowe = objętość przed dodaniem barwnika/objętość po dodaniu barwnika x blg początkowe mierzone przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się