Raczek Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Jarzynie Tak jak mówiłem w Toruniu zakup Clo2 powstrzyma u was infekcje których trochę mieliście. Pomyśl nad tym Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ratio Dzięki myślałem że przynudzam, ogólnie jest tak że przy warzeniu non stop coś się dzieje ostatnio np. pomyliłem przerwy zacierania. Imię dla garnka wybrałem ja jakoś tak spontanicznie Raczek Co do infekcji to wina kranika na cichej, po burzliwej nie było żadnych śladów kwasa. Fermentor będzie od teraz robił za pojemnik na słód przy śrutowaniu - mała strata krótki żal Generalnym problemem CLO2 jest cena i konieczność robienia roztworów na tą chwilę mam świeżą paczkę OXY z Biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Roztwór CLO2 robi się w kilkanaście sekund, po 12 godzinach jest już aktywny, można sobie spokojnie to zaplanować. Patrzać ile się go zużywa (starcza na baardzo długo) oraz na jego zabójczą skuteczność to jest "najtańszy" środek na rynku. Do Oxy dolicz sobie koszty surowców zepsutych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 na tą chwilę mam świeżą paczkę OXY z Biedronki. Ale ten biedronkowy to chyba ma jeszcze sporo różnych związków niekoniecznie zalecanych w piwowarstwie. Jeśli chcesz używać nadwęglan sodu (ja używam i na razie sobie chwalę) to kup sobie czysty, na allegro kilogram do dorwania za jakieś 7zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Wiem o dodatkach w Biedronkowym OXY - dlatego pukam 2x. Wiem o nadwęglenie z Alledrogo ale potrzebowałem czegoś na szybko za 3 dni butelkuje Dry Stouta. Tak z ciekawości jak długo taki aktywowany roztwór CLO2 nadaje się do przechowywania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Aktywny 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Dzięki za odpowiedź. Trzeba sprawę przemyśleć jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Weź pod uwagę ile z tego jesteś w stanie zrobić RR, nie wiem dokładnie ale na 3sezony powinno mi starczyć spokojnie bo nie mam zamiaru robić dużych aktywatorów. Jakby nie liczyć to chyba Clo2 jest najlepszą opcją. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A oxy używam tylko do pułkania butelek przed rozlewem Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Warka #007/13 Dry Stout zabutelkowana z dodatkiem 80g cukru. Wyszło 32 x 0,5 (jedna butelka się rozlała) Odfermentowało do 2 BLG. Zapowiada się bardzo ciekawe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witbier i PA przelane na cichą. Wit ma w tej chwili 6 BLG PA 5 niżej już chyba nie zejdą w tej temperaturze, trzeba pomyśleć nad dogrzewaniem ew. zmianą miejsca. Browar wzbogacił się o 60L beczkę z atestem do spożywki kupioną bardzo okazyjnie, aktualnie siedzi w niej PA docelowo ta ma być filtratorem. Mam w planach kupić jeszcze 2-3 na fermentory do "dużych" warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) ##011/13 Codzienne warzone 27.10.2013 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński klepiskowy Bruntal 6,5kg [3,8 EBC] Słód pszeniczny Litovel 5kg [4.1 EBC] Chmiele: Magnum Granulat [13%AK] 70g Drożdże: Fermentor "A" US-05 Fermentor "B" Wyeast 2565 Koelsch Schemat zacierania: Mieszanie 35l wody 35°C 20 min Białkowa 52°C 20 min Maltozowa 63°C 40 min Dekstrynująca 73°C 20 min Wygrzew +5l wody 78°C 10 min Wysładzanie i filtracja: 14l wody 75°C Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Cały chmiel na początku gotowania. Komentarz Wyszło ok 38 l 15 blg. Gotowane pod częściowym przykryciem zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 29 Października 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wyszło ok 38 l 15 blg. trochę wysokie blg jak na piwo "codzienne" jak dla nie to takie na "codzień" powinno mieć jakieś 8-11blg, ale jak kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Na zimę może być mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Oj tam, oj tam BS2 wyliczył 6%ABV nie ma tragedii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Raczej będziesz miał więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Mówi się trudno zawsze znajdzie się ktoś kto to spije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Złe pewnie nie będzie, ale 4 skrzynki max po 2 na wieczór to będziesz spijał do przyszłej jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Samej załogi są 3 osoby, a jeszcze znajomi znajomi znajomych - akademik Damy rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) W poniedziałek rozlaliśmy do butelek Polskie ale i Wita wszystkiego wyszło 105 butelek. 30 butelek Wita i 75 Polskiego Ale Umycie, "wykretowanie" i dezynfekcja 120 butelek to jakiś koszmar. Część butelek wygotowaliśmy ale jak dla mnie mija się to z celem i trwa za długo. Na części butelek zastosowaliśmy metodę którą kiedyś przedstawił kolega 19Mateusz87, ryż + ocet - zaskakująco dobre efekty. Następnym razem użyje tego zamiast NaOH i zobaczymy jakie będą efekty. W najbliższy poniedziałek festiwal mycia zapleśniałych butelek. Codzienne na US-05 przelane na cichą przy 4 blg, fermentor na 2565 wystartował trochę wolniej i stoi jeszcze na burzliwej. Edytowane 6 Listopada 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Nie płuczesz butelek po ich opróżnieniu ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Płucze, ale jakieś 80% mam zdobycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 A ja z osadami w butelkach radzę sobie wybielaczem. 30ml bielinki + gorąca woda. Po ok. 0,5h płukanie, następnie mycie. Przed rozlewem tylko spryskaniei nadwęglanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Bielinka to jakiś wybielacz z dyskontu? Poważnie pytam, po wrzuceniu do google wyskakuje motylek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Jakikolwiek najzwyklejszy wybielacz z chlorem. W auchanie kupuję akurat taki - http://www.supermark...dezynfekcji-1l/ , moze byc kazdy inny byle bez zbędnych aromatów i zapaszków;) Uwaga: metoda jak wyżej działa przy usuwaniu osadów po piwie domowym z butek (taki osad na ścianka). Jeśli zdarzają się zapleśniałe, czyszczę je bardziej stężonym wybielaczem. Edytowane 6 Listopada 2013 przez szukis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się