sweetsuzzy Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Dzień dobry, tymi słowami chciałem się przywitać ze wszystkimi szanownymi Piwoszami na tym forum jednocześnie zadając pytanie dotyczące mojego pierwszego w życiu ważenia trunku z puszki. Otrzymałem od mojej luby w dniu urodzin zestaw "małego piwosza" składający się między innymi z brew kita Coopers European Lager oraz Ekstraktu Słodowego firmy Biowin. Czytając poradniki, oglądając materiały z procesu produkcji piwa nie spotkałem się z instrukcją użycia ekstraktu słodowego, stąd główne pytanie - Jak przejść przez proces tworzenia brzeczki? Rozumiem, że ekstrakt słodowy CAŁKOWICIE zastępuje cukier (poza wsypaniem 4g białego cukru do butelki przed rozlaniem). Byłbym zobowiązany, gdyby ktokolwiek mógł dokładnie i jasno wytłumaczyć - krok po kroku, jak przejść przez ten proces. Nie ukrywam, że boję się strasznie pierwszej fermentacji i przerażają mnie zwroty stosowane w tej złototwórczej pracy Serdecznie pozdrawiam, początkujący! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 W bardzo przystępny sposób piwo z brewkita jest opisane na WIKI. Polecam http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Miesiąc temu też mnie przerażały zwroty, o których wspominasz. Dziś już jest o niebo lepiej, większość, dzięki lekturze Piaskownicy, Wiki i kilku innych artykułów w necie. Od tego polecam zacząć. Powiem więcej - od tego musisz zacząć . Podrzucę kilka przydatnych mi linków: Fajny videoblog: http://www.youtube.com/user/scalak68 - poszukaj filmików o tematyce piwnej. FAQ na: http://www.browamator.pl/ http://magazyn-kuchn...rzyc_piwo_.html http://menstream.pl/...m,0,802713.html http://domowybrowara...-domu-opis.html http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm http://www.eioba.pl/...szerny-poradnik http://www.carlsberg...wstajepiwo.aspx (wybaczcie ) http://www.nutrilife...ndex.php?art=13 http://pspd.org.pl/u...iosna-11-14.pdf A tu tematy, jakie mam odłożone w zakładkach, które pomogły mi opanować podstawy podstaw oraz sprawy związane z warzeniem piwa z brewkitów i ektraktów: http://www.piwo.org/...mak-porownanie/ http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/ http://www.piwo.org/...ra-fermentacji/ http://www.piwo.org/...le-fermentorow/ http://www.piwo.org/...-refermentacji/ http://www.piwo.org/...ieczny-problem/ http://www.piwo.org/...az-o-butelkach/ http://www.piwo.org/...-a-temperatura/ http://www.piwo.org/...-burzliwa-czas/ http://www.piwo.org/...-o-temperature/ http://www.piwo.org/...e-chemipro-oxi/ http://www.piwo.org/...-refermentacji/ http://www.piwo.org/...a-fakty-i-mity/ http://www.piwo.org/topic/8795-piro/ http://www.piwo.org/...rwsza-pszenica/ http://www.piwo.org/...le-pytan-naraz/ http://www.piwo.org/...ci-zoltodzioba/ http://www.piwo.org/...entacji-cichej/ http://www.piwo.org/...ntacja-pytania/ http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/ http://www.piwo.org/...ha-fermentacja/ http://www.piwo.org/topic/7585-kranik/ http://www.piwo.org/...czenie-kranika/ http://www.piwo.org/...czy-tak-ma-byc/ http://www.piwo.org/...no-i-stalo-sie/ http://www.piwo.org/...-mycie-butelek/ http://www.piwo.org/...-fermentatorze/ http://www.piwo.org/...aktywnosci-oxi/ http://www.piwo.org/...tylko-burzliwa/ http://www.piwo.org/...prosba-o-pomoc/ http://www.piwo.org/...-i-watpliwosci/ http://www.piwo.org/...-przy-rozlewie/ http://www.piwo.org/...ozlewaniu-piwa/ http://www.piwo.org/...-i-dezynfekcji/ http://www.piwo.org/...e/page__hl__ebc http://www.piwo.org/...nie-fermentora/ http://www.piwo.org/...-czy-zamkniety/ http://www.piwo.org/...a-terminologie/ http://www.piwo.org/...cjalistycznymi/ http://www.piwo.org/...grade-brewkita/ http://www.piwo.org/...ini-zacieranie/ http://www.piwo.org/...acja-a-glukoza/ http://www.piwo.org/...-refermentacja/ http://www.piwo.org/...enie-dla-smaku/ http://www.piwo.org/...ie-watpliwosci/ http://www.piwo.org/...wtajemniczenia/ http://www.piwo.org/...ywanie-chmielu/ Edytowane 14 Marca 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Natomiast w żadnym z wątków nie został wyczerpany poruszony przeze mnie problem, który polega na przygotowaniu ekstraktu słodowego, droższy oraz całej brzeczki. Może napiszę jak zrobiłbym to na tę chwilę, byłbym wdzięczny za wszelkie korekty. 1. Wrzucić puszkę brewkita do gorącej wody w celu rozrzedzenia syropu 2. Wlać zawartość ekstraktu słodowego (1.7kg) do garnka, zalać 2 litrami wrzącej wody. Dokładnie wymieszać aby ekstrakt rozpuścił się w wodzie. 3. Zawartość brewkita oraz garnka z rozpuszczonym ekstraktem przelać do odkażonego wcześniej fermentatora. 4. Do fermentatora wlać 20 litrów wody niskozmineralizowanej. 5. Gdy zawartość fermentatora osiągnie temperaturę od 21st.C do 27st.C - wsypać drożdże z saszetki dokładnie mieszając. Następnie zakrywamy, rurka fermentacyjna i w kąt gdzie temperatura oscyluje w granicach 22st.C Dzięki za zainteresowanie tematem! Edytowane 14 Marca 2013 przez sweetsuzzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) drożdże lepiej wcześniej poddać rehydratyzacji w czystej wodzie, poza tym rozumowanie OK, za pierwszym razem podobnie robiłem fermentacja powinna przebiegać w nieco niższej temperaturze, około 18-19°C jeśli masz drożdże górnej fermentacji, i 9-12°C jeśli dolnej fermentacji ale jeszcze lepiej kupić inne drożdże niż te z zestawu (te zwykle są słabej jakości) Edytowane 14 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 (edytowane) Zagotuj razem puszkę kit'a i ekstrakt. Rozpuść oba w 5 litrach wody, dodaj do tego inne składniki (cukry, chmiele, miód, jeśli potrzeba, European lager, który zresztą lager'em nie jest potrzebuje dochmielenia i lepszych drożdży) i te 5 litrów przelej do większego kotła i tam dolej 15 litrów, zmierz blg, zrób rehydratację drożdży, zmierz temperaturę, jak będzie 21-25, zadaj drożdże i czekaj na efekty. Edytowane 14 Marca 2013 przez Bogi sweetsuzzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Ja w weekend bede trzecie piwo z brew-kita rozlewal Z mojej strony moge Ci podpowiedziec zeby dac mniej wody niz pisza w instrukcji zrobilem Lagera i English Bitter wg instrukcji, wyszlo mi z kazdego jakies ok 49butelek 0,5 - piwa sa ok, zwlaszcza English Bitter ale wg mnie troche zbyt wodniste, w zwiazku z powyzszym kolejne (IPA) jest juz robione z 17 litrow wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 zrób tak jak piszesz + warto drożdże poddać rehydratyzacji, ja z mojego doświadczenia mogę dodać, że dałem do refermentacji ekstrakt jasny puszeczka 0,3. Chociaż lepiej dodać cukier/glukozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dla jasności rehydratyzację wykonam w następujący sposób. Wleję 200 ml wody o temperaturze ok. 23st.C do szklanki, wrzucam drożdże, mieszam, odczekuję ~20 minut do momentu gdy pojawi się piana. Okej, zanotowałem, aby dolać 17 litrów wody. Natomiast wracając do drożdży - jakie drożdże polecacie i gdzie ewentualnie mogę je nabyć poza drogą internetową? (chciałbym zrobić wszystko od jutra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Wleję 200 ml wody o temperaturze ok. 23st.C do szklanki, wrzucam drożdże, mieszam, odczekuję ~20 minut do momentu gdy pojawi się piana. Nie zapomnij zdezynfekować narzędzia którym będziesz mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Ja bym pomieszał dopiero jak się zrobi krem drożdżowy, a tak dać im 20 minut żeby się same na spokojnie rozpuściły. Do mieszania plastikowa łyżeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Okej, również uwzględnię to w instrukcji jaką piszę na kartce Zostaje temat drożdży, jakie kupić i gdzie ich szukać? P.S Co z cukrem wrzucanym do butelki przed rozlaniem? Niektórzy radzą cukier biały, niektórzy trzcinowy a inni glukozę. Co według Was będzie najlepszym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Do brewkita , nie zawahaj się użyć cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Do brewkita , nie zawahaj się użyć cukru. Chyba nie do końca zrozumiałeś moje pytanie, wszystkie składniki jakie wymieniłem są powszechnie uważane za cukry. Co do drożdży - pytam jakie są najlepsze i gdzie je nabyć, ponieważ te dodane do puszki są podobno niskiej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 P.S Co z cukrem wrzucanym do butelki przed rozlaniem? Niektórzy radzą cukier biały, niektórzy trzcinowy a inni glukozę. Co według Was będzie najlepszym rozwiązaniem? Cukier biały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Co do drożdży - pytam jakie są najlepsze i gdzie je nabyć, ponieważ te dodane do puszki są podobno niskiej jakości. internetowe sklepy piwowarskie http://www.piwo.org/...py-internetowe/ lub od zaprzyjaźnionego piwowara w okolicy zamieszkania, suche bądź gęstwa - odpowiednie do stylu piwa Edytowane 15 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Czy w takim razie mógłbym prosić o poradę jakie konkretnie drożdże wybrać? Przeglądam allegro z rejonu Łodzi, natomiast nie wiem co mam zamawiać http://allegro.pl/piwowarstwo-drozdze-93849?change_view=1&city=%C5%82%C3%B3d%C5%BA&distance=1&listing_interval=7&listing_sel=2&offer_type=0&order=d&postcode_enabled=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) z tych ofert nic nie znajdziesz jakie masz warunki do fermentacji? znaczy temperatura Edytowane 16 Marca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 jakby co to ten sklep jest z Lodzi http://piwoszarnia.pl/drozdze-c-15.html ale ja bym sie tak strasznie nie obawial drozdzy z brewkitu na poczatek English Bitter wyszedl mi dobry, wczoraj probowalem IPA i juz smakuje dobrze chociaz jeszcze nie rozlane do butelek cos mi sie wydaje ze zaraz bede musial nastepnego kita IPA nastawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetsuzzy Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Okej, w takim razie nie będę sobie na początek zawracał głowy drożdżami - w końcu to pierwsze piwo, nie musi być idealne a na tę chwilę chyba najważniejsze jest pozyskanie jakiegokolwiek doświadczenia Dla pewności dopytam - rozumiem, że wlewam cały ekstrakt słodowy do fermentatora? Jest tego 1.7 kilograma co według mnie jest znacznie większą dawką od kilograma zwyczajnego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Według Ciebie. Wlewasz cały. Nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Śmiało weź English Bittera, wiele osób polecało mi ten brewkit i ja od niego zacząłem też swoją przygodę. Drożdże z zestawu okazały się ok. Do fermentacji dodałem słód w proszku, zdaje się że było tego 1,5 albo 1,7 kg. Do refermentacji użyłem cukru zwykłego wsypywanego łyżeczką. Zrobiłem 21 litrów, więcej podobno lepiej nie. Ze swojego jestem BAAARDZO zadowolony, zaczekać trzeba 3 tygodnie a po dwóch miesiącach uznaję go za wyborny. Gdybym miał coś zmienić, to sposób podawania cukru do refermentacji: zrobił bym syrop i podał go do całości, robiłem tak przy wszystkich następnych warkach. Przy brewkitach z Coopersa też trzeba uważać na instrukcje, bo one chyba w większości piw są identyczne i nie uwzględniają pewnych drobnych różnic, np. w wypadku Bittera podają, żeby dodawać rutynowe 4 g cukru na butelkę, a mądrzejsi koledzy zwrócili mi uwagę, że akurat te piwo lepsze jest przy niższym nagazowaniu i dałem po ok. 2-3 g i piwko jest należycie zabąbelkowane i jakoś tak trzyma się kupy. Drugi brewkit to Brown Nut Ale z Coneisseursa z ekstraktem płynnym, owszem pijalne, ale szału ni ma. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Jest tego 1.7 kilograma co według mnie jest znacznie większą dawką od kilograma zwyczajnego cukru. Nie większą, a może nawet mniejszą. Zależy to od zawartości słodu w ekstrakcie płynnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Co do tych drożdży to ja również bym się ich tak nie bał do brew kita będą ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 w najbliższym czasie mam zamiar zrobić drugą warkę z puszki. chciałbym zrobić Coopers Traditional Draught ponieważ czytałem na forum, że są tam dodane drożdże dolnej fermentacji, które fermentują w temperaturze ok 12 st. C, a myślę, że taką temperaturę będę miał w piwniczce w kwietniu. w związku z tym mam kilka pytań. czy jeśli drożdże mają fermentowac w temp ok 12 st. c to zadaja się je w podobnej temperaturze, czy w temperaturze ok. 25 st C a później stopniowo schładza? jaką ilość wody dodać zgodnie z instrukcją, czy może mniej? ekstrakt słodowy w syropie jasny będzie dobry do tej puszki? z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się