pablokrak Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat : 2.7 kg pilzeński 1.8 kg pszeniczny 0.3 kg monachijski 0.3 kg Carapils chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut . Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?) Na S-04 to będzie English Wheat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast). Edytowane 15 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Mi właśnie chodziło o wykorzystanie tej gęstwy S-04 , gdyż nie lubię przechowywać jej w lodówce . Dzięki za cenne rady , a na tą gęstwę będę musiał znaleźć jakiś inny przepis ( może English Wheat ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Do American Wheat lepsze będą neutralne drożdże - z suchych S-05 i fermentacja w niskich temperaturach 15-16°C. Z płynnych Kolsch lub German Ale (Wyeast). A S-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) S-33 tylko raz użyłem i raczej omijam je szerokim łukiem, nie pasuje mi ich profil. Wydaje mi się, że są za mało neutralne do tego stylu. Edytowane 15 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam . Przelewam dzisiaj na cichą Brown Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę . Wpadł mi w ręce przepis na American Wheat : 2.7 kg pilzeński 1.8 kg pszeniczny 0.3 kg monachijski 0.3 kg Carapils chmiel lubelski w 30g na 60 minut druga część chmielu lubelskiego 20g na ostatnie 5 minut . Co sądzicie o tym przepisie ( coś zmienić , dodać ?) Na ile to litrów? na 20 chyba za dużo słodów-napisz jakie parametry chcesz uzyskać i jak zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Podejrzewam że to jest ten przepis: http://www.piwo.org/topic/1519-klon-piwa-oberon-z-browaru-bells/#entry23261 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Szkoda , że wcześniej nie trafiłem na tą recepturę .Z innego źródła miałem ten przepis , ale trzeba przyznać że wręcz identyczny . Troszkę się nawysilałem nad amerykańskimi jednostkami miar . Chciałbym uzyskać 20 litrów . Zacieranie około 65-68 °C na 40 minut , potem 72°C na 20 minut . Edytowane 15 Marca 2013 przez pablokrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothyl Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Witaj, Mogę się dowiedzieć jakie Ci wyszło piwko z receptury, którą podałeś ? Właśnie korzystam z Twojego przepisu, ale z małymi zmianami. Zastosuję nie S-04 a 1010 american wheat.(wyeast) Zacieranie - 30 minut 64-62C, 30 minut 68-67C, 10 minut 72-70C, podgrzeję do 78C i przefiltruję. Na goryczkę dam 20g Cascade a na aromat 20g Amarillo Fermentację burzliwą planuję w temp. 21-19C a potem cichą 17-15C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 W niedzielę przelewałem AW na S-04 i jest dość mdłe. W zeszłym roku robiłem na homeopatycznej ilości Mandariny Bavarii, w tym roku poszło minimum Polarisa plus Pacifica na smak i aromat i szło w temperaturze otoczenia 14-17 stopni. W niedzielę butelkowanie to będę wiedział więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się