tomasznet Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu. Zasyp: Pilzeński 2 kg Monachijski 1,6 kg Pale Ale - 2 kg karmelowy ciemny 0,5 kg karmelowy jasny 0,5 kg czekoladowy 0,2 kg Aroma 0,2 kg Zacieranie: 70°C 120 min 75°C filtracja Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25 P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Spróbuj użyć jakiegoś programu do wspomagania browaru. My od jakiegoś czasu używamy Qbrew, się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg. Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Z takiego zasypu: Wiedeński - 3 kg Pilzneński - 1,8 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Pszeniczny - 0,3 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Carmel Pils - 0,2 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Najprościej żeby nie przesadzić przy wysładzaniu, mierz BLG po każdym dolaniu wody i wysłodzeniu ,W ten sposób będziesz miał kontrole nad ekstraktywnością brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się