Jump to content

Porter Bałtycki uzyskanie BLG


Recommended Posts

Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu.

 

 

Zasyp:

Pilzeński 2 kg

Monachijski 1,6 kg

Pale Ale - 2 kg

karmelowy ciemny 0,5 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

czekoladowy 0,2 kg

Aroma 0,2 kg

 

Zacieranie:

70°C 120 min

75°C filtracja

 

 

Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG

Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25

 

P

Link to comment
Share on other sites

Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg.

Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence.

Link to comment
Share on other sites

Z takiego zasypu:

 

Wiedeński - 3 kg

Pilzneński - 1,8 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

Carmel Pils - 0,2 kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg

 

osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń.

Link to comment
Share on other sites

Najprościej żeby nie przesadzić przy wysładzaniu, mierz BLG po każdym dolaniu wody i wysłodzeniu ,W ten sposób będziesz miał kontrole nad ekstraktywnością brzeczki

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.