tomasznet Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Planuje dzisiaj zacierać Porter-a Bałtyckiego według poniższego składu. Zasyp: Pilzeński 2 kg Monachijski 1,6 kg Pale Ale - 2 kg karmelowy ciemny 0,5 kg karmelowy jasny 0,5 kg czekoladowy 0,2 kg Aroma 0,2 kg Zacieranie: 70°C 120 min 75°C filtracja Chciałbym z powyższych surowców uzyskać 21-22 BLG Do ilu litrów wysładzać brzeczkę 20 czy 25 P Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Spróbuj użyć jakiegoś programu do wspomagania browaru. My od jakiegoś czasu używamy Qbrew, się sprawdza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Przy tym zasypie i wydajności 78% wg. Brewtarget to otrzymasz 20 litrów brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Przed gotowaniem niecałe 23 litry o gęstości 17,5°Blg. Aby osiągnąć taką wartość jak napisałeś - 21°Blg warka musiała by mieć 17,5 litra po gotowaniu. Oczywiście wszystko zależy od parowania, wydajności itp. Podaję tak jak ja mam nastawione do gotowania na kuchence. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Z takiego zasypu: Wiedeński - 3 kg Pilzneński - 1,8 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Pszeniczny - 0,3 kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Carmel Pils - 0,2 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,25 kg osiągnąłem ostatnio 19 l, 20,5°Blg - po gotowaniu. Wychodzi mi, że musisz przy swoim zasypie mieć końcową objętość około 18 l, by uzyskać gęstość 21°Blg. Oczywiście wszystko zależy od wydajności. A ile Ci odparuje (do ilu musisz wysładzać) sam najlepiej obliczysz, na podstawie swoich doświadczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Najprościej żeby nie przesadzić przy wysładzaniu, mierz BLG po każdym dolaniu wody i wysłodzeniu ,W ten sposób będziesz miał kontrole nad ekstraktywnością brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Moim zdaniem nie ma co się rozdrabniać i dosypać z 2kg słodu(monachijski lub wiedeński) będziesz wtedy miał spokojnie te 22blg i 20l+. Z mojego doświadczenia wynika że portera nie warto wysładzać do bardzo niskiego blg. Ja kończę wysładzanie przy ok 5 blg, a w razie potrzeby na koniec dolewam wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now