jawor71 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Szanowni Braci i Siostry! Na wstępie pragnę wszystkich przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym wspaniałym forum! Kilka dni temu postanowiłem sporządzić swą pierwszą warkę - zakupiłem sprzęt, brew-kita Coopers Lager, ekstrakt słodowy niechmielony MR Sladek. Brzeczke sporządziłem, dodałem drożdże, wszystko zaczęło ładnie fermentować - bulkało już po 9 godzinach. Dziś odkryłem coś dziwnego, mianowicie w kraniku widać dość grubą warstwę osadu. Chciałem zrobić 3 tygodniową fermentację w jednym fermentorze (zgodnie ze wskazówkami użytkowników Scooby-Brew oraz ze strony howtobrew.com) i nie przeprowadzać fermentacji cichej. Po 3 tygodniach rozlać do butelek. Obawiam się jednak, że przy otwarciu kranika, ten osad stopniowo będzie wchodził mi do każdej butelki i zasyfi każde piwo... Mam w związku z tym pytania: 1. Czy taki osad to normalne i jest on na tyle gęsty i zbity, że po otwarciu kranika nie ruszy do butelek? Czy może jednak jestem skazany na fermentację cichą w tej sytuacji? 2. Jeżeli musiałbym jednak zrobić cichą, to czy po podłączeniu węża do kranu i otwarciu kranika, analogicznie jak wyżej - część osadu wpadnie przecież do świeżego fermentora... Czy nie zaszkodzi to fermentacji cichej? Czy taka ilość osadu jest w niej dopuszczalna, a to co wpadnie i tak zejdzie na dno? 3. A może by tak otworzyć fermentor, zamieszać porządnie, ustawić bardziej pionowo (stoi na krześle, nie jest do końca równe ), i modlić się aby tym razem osad umiejscowił się nie w kraniku ? Aktualnie jest druga doba (48h) od zadania drożdży... Pozdrawiam! I z góry dzięki za odpowiedzi... Edytowane 18 Marca 2013 przez jawor71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) W tym kraniku zawór jest na tej pionowej części. Do tego miejsca z fermentatora brzeczka swobonie wpływa do rurki kranika. Tak więc jest to normalne, ale osobiście radzę zaopatrzyć się w fermentator bez kranika do burzliwej fermentacji. Edytowane 18 Marca 2013 przez olo333 jawor71 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Z tym nic nie rób, po fermentacji zdekantuj do drugiego wiadra z kranikiem do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Z tym nic nie rób, po fermentacji zdekantuj do drugiego wiadra z kranikiem do rozlewu. Zrób dokładnie tak jak radzi wyvern, nie będziesz musial używac kranika; taki pojemnik (z kranikiem) przeda Ci sie przy rozlewie do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Do fermentacji lepszy jest fermentator bez kranika, tak uważam. Jednak ja lubię mierzyć blg przed zadaniem drożdży poprzez nalanie do menzurki prosto przez kranik, jest to wygodne, bo chochli wkładać nie trzeba. Niemniej jednak zastanawiam się czy pomiar blg poprzez nalanie piwa z kranika pod koniec fermentacji, gdy w kraniku jest spory osad drożdżowy jest miarodajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Niemniej jednak zastanawiam się czy pomiar blg poprzez nalanie piwa z kranika pod koniec fermentacji, gdy w kraniku jest spory osad drożdżowy jest miarodajny. Osad masz ponad kranik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Osad masz ponad kranik? Już lepszego foto chyba nie trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Nie, osadu jest tyle, ile widać u kolegi na zdjęciach, ale gdy odkręci się kran z otworu wylotowego również ucieka sporo osadu drożdżowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Zawsze robię, to tak kiedy zlewam na cichą przygotowuję drogi fermentator z kranikiem i przelewam do niego pierwszy litr przez gęste sitko oczywiście zdezynfekowane ja używam wrzątku, do butelkowania już masz gotowiznę dodajesz składnik do refermentzcji lekko zamieszasz i do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Wow! Dziękuję za tak szybki odzew i za wszystkie podpowiedzi! Już przestałem się martwić, a wiadomo - pierwszy raz to największy stres. Dzięki wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Wciąż są tacy, którzy uparcie przeprowadzają fermentację w wiadrze z kranem i wciąż powtarzają się te same problemy. A to nieszczelność, a to osad, potem kłopotliwe mycie. Odpowiedź jest jedna, fermentujcie bez kranika. Kran na burzliwej do niczego nie jest potrzebny. Pomiarów dokonuje się w inny, o wiele bezpieczniejszy i pozbawiony kłopotów sposób. Na cichą przelewa się przy pomocy węża do wiadra też bez kranu. Tu też kran jest zbędny. Jeszcze lepiej w ogóle cichej nie przeprowadzać. Kranik to zbędny kłopot i ryzyko infekcji. Dopiero do zamocowania rurki przy rozlewie jest on przydatny. Edytowane 18 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Wciąż są tacy, którzy uparcie przeprowadzają fermentację w wiadrze z kranem i wciąż powtarzają się te same problemy. A to nieszczelność, a to osad. Odpowiedź jest jedna, fermentujcie bez kranika. Kran na burzliwej do niczego nie jest potrzebny. Pomiarów dokonuje się w inny, o wiele bezpieczniejszy i pozbawiony kłopotów sposób. Na cichą przelewa się przy pomocy węża do wiadra też bez kranu. Tu też kran jest zbędny. Kranik to zbędny kłopot i ryzyko infekcji. Dopiero do zamocowania rurki przy rozlewie jest on przydatny. Teraz już wiem, jak zaczynałem to pomyślałem sobie, że z kranikiem będzie po prostu łatwiej. Człowiek uczy się na błędach, a więc następnym razem już takiego nie popełnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Można jeszcze stosować coś co się nazywa reduktor osadów do kranika, ale i tak na początek coś tam "farfocli" poleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 .... Na cichą przelewa się przy pomocy węża do wiadra też bez kranu. Tu też kran jest zbędny. .... to z cichej też wężem z fermentora ciągnąć? naprawdę wygodniej niż przez kran? chyba, że coś źle zrozumiałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) to z cichej też wężem z fermentora ciągnąć? naprawdę wygodniej niż przez kran? chyba, że coś źle zrozumiałem? Nie wygodniej, ale bezpieczniej. Utrzymanie węża w czystości to nie problem. Domycie kranu to nie taka prosta sprawa, a potem jeszcze złe dokręcenie i cieknie. Edytowane 18 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 A ja będę się upierał, że dużo wygodniej się zlewa przez kran, a nie przez wężyk, między innym dlatego fermentuję w fermentorze z kranem, ww problemów nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 .... Na cichą przelewa się przy pomocy węża do wiadra też bez kranu. Tu też kran jest zbędny. .... to z cichej też wężem z fermentora ciągnąć? naprawdę wygodniej niż przez kran? chyba, że coś źle zrozumiałem? Jak Ci wygodniej.Ja uzywam wezyka - w ogole nie mam fermentora z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 A ja będę się upierał, że dużo wygodniej się zlewa przez kran, a nie przez wężyk, między innym dlatego fermentuję w fermentorze z kranem, ww problemów nie zauważyłem. Tak, tylko zauważ ile razy na forum pojawia się temat problemów z kranikiem. Jeśli w prosty sposób można jakiś problem wyeliminować, to dlaczego tego nie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 .... Na cichą przelewa się przy pomocy węża do wiadra też bez kranu. Tu też kran jest zbędny. .... to z cichej też wężem z fermentora ciągnąć? naprawdę wygodniej niż przez kran? chyba, że coś źle zrozumiałem? Z cichej wężykiem do fermentora z kranikiem do którego wcześniej wlało się rozpuszczoną glukozę. Choć pewnie też znajdą się tacy, którzy nawet do rozlewu nie używają kranika. Kranik to może być niebezpieczna sprawa, przy ostatnim rozlewie najwyraźniej nie dokręciłem dostatecznie mocno i delikatnie kapało sobie. Trochę nerwów i dodatkowego sprzątania było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 (edytowane) Ja dzisiaj prawdopodobnie przykrecilem za mocno i cieklo Musialem awaryjnie jechac 20km w jedna strone po pojemnik - tym razem bez kranika :] Tak przy okazji dwa pytania do bardziej zaawansowanych 1/ w przefermentowanym piwie na gorze plywaja mi zawsze jakies male obiekty, ktore nie chca opasc na dno - czy to sa martwe drozdze? podpowiem tylko ze pojemnik nie ruszany 2/ jak zaciagac piwo przez wezyk? paszczowo? nie bac sie zakazenia? Edytowane 18 Marca 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czytałem ,że można zaciągać gruszką do lewatywy (bezpieczniej jak ustami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Duża strzykawka (taka 100ml), a żeby wężyk nie uciekał można z drutu zmontować sobie taki jakby klips do zaczepienia o brzeg garnka/fermentora - jest na jednym ze zdjęć z mojego ostatniego warzenia. jawor71 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Najprościej jest ustami był nawet kiedyś wątek "dotykający" tego problemu. ( Co prawda lekko ale można poczytać) Myślę, że w tym konkretnym przypadku też może się przydać http://www.piwo.org/...le-fermentorow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor71 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 a ja mam jeszcze jedno pytanie- tym razem z innej beczki - chodzi o dezynfekcje. Niestety mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na takie pytanie odnośnie pirosiarczynu sodu: Wyczytałem, że dezynfekują opary pirosiarczynu. Gdzie indziej znowu wyczytałem, że ktoś wkładał coś do roztworu pirosiarczynu sodu. Czy poprzez wsypanie pirosiarczynu do wody i zanurzenie czegoś - łyżki, kranika itp. dokonamy dezynfekcji? Czy musi to coś mieć styczność z parą wydobywającą się z roztworu? Chciałbym przed rozpoczęciem rozlewania jednak zanurzyć końcówkę kranika w czymś dezynfekującym, a nie mam akurat spirytusu ani żadnego innego mocnego alkoholu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Chciałbym przed rozpoczęciem rozlewania jednak zanurzyć końcówkę kranika w czymś dezynfekującym, a nie mam akurat spirytusu ani żadnego innego mocnego alkoholu... I następny problem z kranikiem. Wąż po prostu przelewa się wrzątkiem, potem spryskuje roztworem piro i to wszystko. Kranik wrzątkiem zalany się zepsuje (rozszczelni). Nie masz wielkiego wyboru, zrób roztwór piro i spryskaj kranik. Dezynfekują opary piro. Warto mieć np ACE, część sprzętu trzymać w roztworze przez jakiś czas. U mnie jeden fermentor wciąż zalany jest roztworem ACE, po warzeniu wszystko tam wrzucam i leży sobie aż do następnego razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się