AG1929 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Wychodzą ciemne. 7 warek popełniłem + jedna kombinowana. Ostatnio wlałem całe 12,5 kg do gara, nachmieliłem potrójnie i wlałem do 3 fermentatorów. Uzupełniłem mineralną i dodałem do 2 gęstwę US 05, a do jednego S 04. Dwie te same, fermentowałem w różnych temperaturach. Chmieliłem różnie, w zależności co za chmiel miałem. Raczej sporą ilością, bo lubię mocno chmielone piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jakich ekstraktów i chmieli użyć to zrobienia czegoś na wzór Odsieczy Wiedeńskiej od Pinty? Czy to będzie piwko górnej fermentacji? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 czegoś na wzór Odsieczy Wiedeńskiej od Pinty? Czy to będzie piwko górnej fermentacji? Odsiecz Wiedeńska to Vienna Lager więc piwo dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Wiem, że to wiedeński lager, a więc jak wszystkie lagery jest to dolniak, ale chciałbym popełnić coś pochodnego ale koniecznie górna fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 ale chciałbym popełnić coś pochodnego ale koniecznie górna fermentacja ale chciałbym popełnić coś pochodnego ale koniecznie górna fermentacja pochodne to pochodne, a nie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ale w pierwszym poście napisałem, że szukam czegoś na wzór Odsieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Rzuć okiem na receptury z ekstraktów na lagera wiedeńskiego, podmień drożdże i opisz efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Ok dzięki bardzo Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez SebaGdynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlavKo Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam, Tak przeglądam, te wszystkie receptury (ekstr. słodowy + słody specjalne) i wszędzie są ilości na ok. 20L piwa. W związku z tym mam pytanie Ma ktoś połapane ile potrzeba ekstraktów (kg) np. na 10-11L warkę o ekstr.14-16BLG? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Obstawiam 3 kg. Trzeba sprawdzić w kalkulatorze. Edit: wort mówi, ze 2kg płynnego daje 10l brzeczki ok.15 blg Edytowane 28 Września 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Na 12 litrów brzeczki brutto potrzeba od 2,2 (14Blg) do 2,5 (16Blg) kg płynnego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlavKo Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Obstawiam 3 kg. Trzeba sprawdzić w kalkulatorze. Edit: wort mówi, ze 2kg płynnego daje 10l brzeczki ok.15 blg Gdzie znajdę taki kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Gdzie znajdę taki kalkulator? Wort jest dla androida, wiec w Play store. W plikach forum sa programy do pobrania, a jak poszukasz na forum jest poddział o przydatnych aplikacjach. Edytowane 29 Września 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Gdzie znajdę taki kalkulator? http://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi