pako1 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Właśnie warzę witbiera.Za ok. 40 min muszę dodać przyprawy. Mam kolendrę i zamiast curacao, normalną skórkę słodkiej pomarańczy, taką jak do ciasta. Skórka jest kandyzowana w cukrze, nie jest suszona. Moje pytanie: ile mogę dać takiej skórki skoro suchej daje się około 20g / 20L warkę. Chcę dać 40g. Nie wiem czy to wystarczy, czy już za dużo ? Czekam na odpowiedź. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Najlepiej kup świeże pomarańcze dodaj świezo startej skórki. 2 pomarańcze powinny wystaczyć, ale możesz wziąć i więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 Najlepiej kup świeże pomarańcze dodaj świezo startej skórki. 2 pomarańcze powinny wystaczyć, ale możesz wziąć i więcej. Piwo w trakcie gotowania i za 15 min muszę dodać przyprawy, więc nie zdążę kupić, ale dzięki za poradę przyda się następnym razem. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 No i ile dodałeś? Ciekawa jestem efektu z takiej kandyzowanej, koniecznie potem opisz to piwo. Tzn. jak już dojrzeje do spożycia Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 No i ile dodałeś? Ciekawa jestem efektu z takiej kandyzowanej, koniecznie potem opisz to piwo. Tzn. jak już dojrzeje do spożycia Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie. Zobaczymy jak będzie po fermentacji, a potem po kilku miesiącach. Piwo warzone wg receptury dori , w zacieraniu dodałem przerwę w 52°C przez 15 min. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.Zobaczymy jak będzie po fermentacji, a potem po kilku miesiącach. Jeśli teraz ją słabo czuć, to najprawdopodobniej po paru tygodniach zniknie zupełnie. Możesz ew. trochę się "ratować" i przygotować wywar ze skórki i dodać przy przelewaniu na cichą, albo przy butelkowaniu. No chyba, że takie jakie jest będzie Ci smakować. Bo generalnie wydaje mi się, że bezpieczniej dać mniej niż przedobrzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Miło słyszeć, że ktoś korzysta z moich receptur Z tej skórki to wielkiego pożytku możesz nie mieć, gdyż pewnie przynajmniej 50% "skórki" to cukier i syrop skrobiowy. Ale nie ma się co przejmować warzyłam kiedyś Witbiera zupełnie bez dodatków i też był super. Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży. Trzymam kciuki za udaną warkę Mam nadzieję, że będzie Ci smakować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Ale nie ma się co przejmować warzyłam kiedyś Witbiera zupełnie bez dodatków i też był super. Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży. A ja przypadkiem zrobiłem raz eksperyment w drugą stronę. Tzn jako dodatki dałem kolendrę, curacao i zwykłą pomarańcze a gdy już schłodziłem i miałem zadać drożdżami to... okazało się, że starter Belgian Ale jakoś podejrzanie wygląda. Nie ryzykowałem i zadałem tym czym miałem. Czyli US-56. I też wyszedł bardzo dobry witbier. Chyba nawet piliśmy to piwo na ostatniej imprezie u Infama, ale pewnie "zginął gdzieś w tłoku". Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 4, 2009 Author Share Posted March 4, 2009 eśli teraz ją słabo czuć, to najprawdopodobniej po paru tygodniach zniknie zupełnie. Też się tego obawiam Możesz ew. trochę się "ratować" i przygotować wywar ze skórki i dodać przy przelewaniu na cichą, albo przy butelkowaniu. Myślę o tym, ale nigdy tak nie robiłem Bo generalnie wydaje mi się, że bezpieczniej dać mniej niż przedobrzyć. Święta racja Miło słyszeć, że ktoś korzysta z moich receptur Jest to pierwsza ,ale zapewniam Cię ,że nie ostatnia Twoja receptura z której skorzystam Specyficzny smak tego piwa to w dużej mierze zasługa drożdży. Niestety nie mam płynnych, więc zadałem gęstwą Brewferm Blanche Wit Trzymam kciuki za udaną warkę smile Mam nadzieję, że będzie Ci smakować smile Dzięki za dobre słowo pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Skórki dodałem 50g, ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie. Jeżeli czujesz aromat przypraw w czasie gotowania, to znaczy że wszystkie zmarnowałeś. Jak długo gotowałeś ta skórkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Niestety nie mam płynnych, więc zadałem gęstwą Brewferm Blanche Wit Nigdy ich nie używałam, ale czytałam, że to bardzo dobre drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 (edited) Skórki dodałem 50g' date=' ale zaraz po gotowaniu nie bardzo dało się ją wyczuć , może tak minimalnie.[/quote']Jeżeli czujesz aromat przypraw w czasie gotowania, to znaczy że wszystkie zmarnowałeś. Jak długo gotowałeś ta skórkę? Skórkę gotowałem 10 min , a kolenddę 3 min Nigdy ich nie używałam, ale czytałam, że to bardzo dobre drożdże smile Taaaak bardzo dobre i baaardzo silne przez noc podniosły dekiel z fermentora na 8 cm , dodam że dekiel był przykryty bawełnianą szmatką którą opasałem gumką Prawdziwe rambo drożdże :) Edited March 6, 2009 by pako1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now