vakashi Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) . Edytowane 27 Października 2010 przez vakashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że zadzwonię do optimy i mi ładnie zapakują i wyślą worek 30 kg słodu.. Oczywiscie że nie zapakują i nie wyślą 1 niepełnego worka. Dlatego potrzebni są pośrednicy od których piwowar może kupić kilka rodzajów słodów w różnych ilościach. Nikt z nas nie kupi 200 kg palonego jęczmienia. Dla browarów domowych o wybiciu 20 litrów 30 kg słodu to koło 6-7 warek co przy warzeniu raz na tydzień 2 daje 2-3 miesiące zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vakashi Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) . Edytowane 27 Października 2010 przez vakashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 To chyba nie przypadek, że Optima nie jest głównym dostawcą (o ile w ogóle jest) słodu dla największych i najbardziej znaczących producentów piwa... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vakashi Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) . Edytowane 27 Października 2010 przez vakashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Jeśli dostawca powiada że słód ma z Optimy a sama firma nie stara się o dobre imię firmy nie ma co producent mieć pretensji na dostawcy. Z tego co piszesz słód z Optimy jest super tylko dostawca sypie kamień i kurzy mu się to w koncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vakashi Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) . Edytowane 27 Października 2010 przez vakashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 To chyba nie przypadek' date=' że Optima nie jest głównym dostawcą (o ile w ogóle jest) słodu dla największych i najbardziej znaczących producentów piwa... :rolleyes:[/quote']O to ciekawe , mógłbyś powiedzieć skąd masz takie informacje chętnie posłucham?... Jakich producentów masz na myśli?? Nie będę tego pisał na forum publicznym. Wiem, że słód z Optimy biorą browary produkujące kiepskie piwa dla niewybrednych konsumentów. Miałem też worek słodu ze słodowni, w której pracujesz. Kupiony był w jednym z browarów. Strasznie syfiasty, pełno kamieni, ziarna niewyrównane. Teraz mam Baltic Malt i jest o klasę wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Ja tam nie wiem... Kupowałem w BogutynMłyn i w dostawie z 2007 r. i teraz i jakichś tam większych uwag nie mam. Przywoziłem też dla paru osób (i z poprzedniej dostawy i teraz) i też nikt nie marudził. A może ktoś jeszcze się skusi i przetestuje? Właśnie w BogutynMłyn jest promocja: 30kg za 62,40zl. Czyli 2,08 za kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 to chyba po moim telefonie że są w nim robaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Z tymi robakami to na poważnie? Jeden telefon do sanepidu i gość ma pozamiatane :O Cena nie powiem atrakcyjna, ale robaka w piwie nie przełknę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Z tymi robakami to na poważnie? Jeden telefon do sanepidu i gość ma pozamiatane :O Cena nie powiem atrakcyjna, ale robaka w piwie nie przełknę To poszukaj wyjaśnienia hasła "koszenina" robaka łykasz codziennie np. w jogurcie Poza tym w piwie robak po zacieraniu się odfiltruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 W temacie jakości słodu, to warzyłem wczoraj na pilzneńskim z poznańskiego Souffletu i powiem tyle REWELACJA. Pierwsze primo - śrutowanie, żadnych kamyków, źdźbeł, kurzu. Po drugie zacieranie - przełom wzorcowy. Zdecydowanie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Wziąłem na próbę z BogutynMłynu i co mogę powiedzieć to, że jest o wiele bardziej zakurzony niż np słód który miałem z wesu. Przesypując słód od Boguty to jedna wielka chmura kurzu, plus wystarczy zanurzyć dłoń w słodzie a cała jest obsypana kurzem i resztkami łusek itp. Lecz wg mnie to raczej takie małe minusy. Zobaczę jakie mi piwo z niego wyjdzie. Btw. nie stwierdzono obecności robaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Wziąłem na próbę z BogutynMłynu i co mogę powiedzieć to, że jest o wiele bardziej zakurzony niż np słód który miałem z wesu. Przesypując słód od Boguty to jedna wielka chmura kurzu, plus wystarczy zanurzyć dłoń w słodzie a cała jest obsypana kurzem i resztkami łusek itp. Lecz wg mnie to raczej takie małe minusy. Zobaczę jakie mi piwo z niego wyjdzie. Btw. nie stwierdzono obecności robaka To się pochwal bo ja też spróbowałem no ale w sumie jestem początkującym i nie znam się aż tak dobrze i chyba wychodzi z niego całkiem przyzwoite piwo. Zresztą chyba efekt końcowy najważniejszy a nie wielkość ziaren. Dodatkowo zapytam z WES-a to jakiej produkcji jest słód bo piszą wyprodukowano w EU?????? Edytowane 2 Czerwca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 no ja dostałem dziś butelkę piwa na tym słodzie i ją na spokojnie ocenie za jakiś czas i wrzucę. O słodzie z Bogutynia moge powiedzieć dobrego tyle, że przełom jest niesamowity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Orientuje się ktoś czy słodownia Soufflet w Poznaniu prowadzi sprzedaż detaliczną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Orientuje się ktoś czy słodownia Soufflet w Poznaniu prowadzi sprzedaż detaliczną? pisz PW do wogosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się