Kibi Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Rozpocząłem dziś praktyczną przygodę z piwowarstwem domowym. Na pierwszy ogień poszła otrzymana wraz zestawem startowym pucha 1,7 kg Coopers Lager plus 1,1 kg mieszanki glukozy z suchym ekstraktem. Całość zagotowałem w 5 litrach wody i uzupełniłem w fermentorze zimną wodą. W sumie mam ok. 21,5 litra nastawu. Po wystudzeniu do około 25 stopni dodałem drożdże. Wcześniej zmierzyłem blg i tu niespodzianka: aerometr pokazał zaledwie 7-8. Zapewne nie jest dobrze wyskalowany bo po włożeniu do czystej wody zatrzymał się poza skalą, na końcu papierowej wkładki, czyli na oko sądząc jakieś 3-3,5 kreski powyżej zera. Nie znam temperatury tej wody, bo jedyny termometr jakim na razie dysponuję jest naklejony na fermentorze ale była mniej więcej pokojowa. Trochę mnie zmartwiło to wskazanie aerometru, czy to na pewno można złożyć na karb temperatury pomiaru i złej skali, czy też mogłem popełnić jakiś błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 z tego, co wiem, to przy pomiarze cukru, to na każdy 1C powyżej 20C przypada +0,2 wskazań Ballingometru, także +3 stopnie to gruba przesada, nawet gdybyś mierzył 25Cstopniowy nastaw. Kup nowy ballingometr lub zareklamuj go. Błąd leży w ballingometrze, bo winno Ci wyjsc coś ok 13stki., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Teraz już nie kombinuj. Następnym razem jednak mierz w 20 stopniach i kup termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 czy też mogłem popełnić jakiś błąd? Popełniłeś błąd. Zabrałeś się za warzenie bez podstawowej wiedzy teoretycznej i przygotowania. Jeśli nie masz termometru, podstawowego sprzętu każdego piwowara, to nie ma o czym mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy ekstraktach termomer nie jest obowiàzkowy, te 0,2 na każdy stopień po wyżej 20 to z własnego doświadczenia? W czystej wodzie pokazuje 3 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kibi Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Podstawowa wiedza teoretyczna, jaką nabyłem między innymi na tym forum nie nakazywała posiadania drugiego termometru, poza tym naklejonym na fermentor, podczas warzenia z brewkitu. W czystej wodzie ballingometr zatrzymał się na poziomie odpowiadającym mniej więcej minus 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Przy ekstraktach termomer nie jest obowiàzkowy, te 0,2 na każdy stopień po wyżej 20 to z własnego doświadczenia? W czystej wodzie pokazuje 3 blg? Nie. Tabelka w skrypcie do ćwiczeń z węglowowadnów. Ćwiczenie z burakiem cukrowym W czystej pokazuje mu -3 "na końcu papierowej wkładki," P.S. gdyby to zależało od temp powyżej 20C. to by było powyżej zera, czyli na +, poniżej 20C lecimy w -. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darhan Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 WITAM !!! złej skali Nie przejmuj się piwo będzie dobre. Miałem to samo. Balingometr z zestawu. Skala była przesunięta w dół. Teraz przed każdym pomiarem skaluje balingometr w czystej wodzie i koryguje jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dokładnie Kibi - nie przejmuj się - na sam początek zdradzę Ci tajemnicę - zmierzysz , nie zmierzysz blg - jak wszystko zrobisz w czystości to już niedługo będziesz delektować swoje pierwsze pyszne piwo i zacierać ręce na myśl o kolejnej warce Może po kilku puchach pomyślisz nawet o zacieraniu ? Myślę że przy puszkach jeden term. starczy - ja przy zacieraniu mam dwa plus trzeci kontrolny do pozostałych, ale przy pierwszym zacieraniu miałem jeden Pozdrawiam i powodzenia życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kibi Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 I ja myślę, że mam szansę na pijalne piwo, pomimo nieprecyzyjnego pomiaru blg początkowego. Ponieważ jednak warzenie z brewkitów to przedszkole piwowarskie, chciałbym zrozumieć dlaczego tak się stało, żeby uniknąć błędu w przyszłości. Sprawdziłem ballingometr w wodzie o temperaturze 20 stopni i wygląda na to, że odejmuje około 3 blg. To koryguje pomiar do 10-11 blg, to nadal mało, szczególnie, że mierzyłem przy 25 stopniach. Nie mam jakoś szczęścia do ballingometrów. W zestawie, który dostałem w prezencie miernik i probówka były potłuczone. Wraz z innymi zakupami zamówiłem kolejny i tym razem stłuczona była tylko probówka, za to cukromierz źle wyskalowany. Z braku odpowiedniego naczynia, zanurzyłem wysterylizowany ballingometr wprost w fermentorze, ale to chyba nie wpływa na wynik pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 to chyba nie wpływa na wynik pomiaru? Nie wpływa. Jeśli po korekcie pomiar w temp 25st. wychodzi Ci 10-11 to wszystko bedzie ok. Piwko Ci na pewno będzie smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Kibi już wcześniej ci pisałem, że za bardzo sie przejmujesz detalami robiąc piwo z kita co nie potrzebnie cię stresuje. Moi znajomi robią z powodzeniem piwo nie wiedząc co to balingometr i bez żadnych rad z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy ekstraktach termomer nie jest obowiązkowy, te 0,2 na każdy stopień powyżej 20 to z własnego doświadczenia? W czystej wodzie pokazuje 3 blg? Nie. Tabelka w skrypcie do ćwiczeń z węglowowadnów. Ćwiczenie z burakiem cukrowym Podzielisz się tą tabelką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Moi znajomi robią z powodzeniem piwo nie wiedząc co to balingometr i bez żadnych rad z forum. Dobra dobra, Ikar też myślał, że sobie będzie latał bez przeszkód , wszystko do czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kibi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Po ośmiu dniach w temperaturze 19 stopni Blg spadło z 11 do 3. Na razie i tak nie mam czasu na rozlew więc poczekam jeszcze ze trzy - cztery dni, sprawdzę jeszcze czy przestało spadać. W związku z rozlewem dwa pytania. W fermentorze nastawiłem 21,5 litra. Ile z tego rozleję, czy inaczej jaką objętość zajmą pozostałe osady? Z jakiej ilości glukozy zrobić syrop do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W fermentorze nastawiłem 21,5 litra. Ile z tego rozleję, czy inaczej jaką objętość zajmą pozostałe osady? Jakieś 0,5l ci odpadnie na drożdże i zanieczyszczenia. Z jakiej ilości glukozy zrobić syrop do refermentacji? To zależy jak chcesz je mieć nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Odpowiedź na pytanie jak wyżej; Do ustalanie ilości cukru korzystam z kalkulatora, przy czym pamiętaj że temperatura piwa w kalkulatorze oznacza temperaturę rozlewanej cieczy, a nie temperaturę w jakiej będzie odbywała się refermentacja. refermv21.zip Kibi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kibi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Bardzo ładny kalkulator, dzięki! Zatem kilka pytań z nim związanych: Brewkit Coopers Lager - pod jaki styl można go podciągnąć? Kalkulator liczy ilość sacharozy - czy glukozy ma być tyle samo? W jakiej ilości wody ją rozpuszczać? Czy syropu ma być tyle ile kalkulator wylicza rezerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Z wiki: do nagazowanie 20L piwa do 2.5 vol w 20°C potrzeba: 132g glukozy, 125 g sacharozy, 228 g suchego ekstraktu, 149g miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Kalkulator liczy ilość sacharozy - czy glukozy ma być tyle samo 100g cukru = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) z tego, co wiem, to przy pomiarze cukru, to na każdy 1C powyżej 20C przypada +0,2 wskazań Ballingometru, także +3 stopnie to gruba przesada, nawet gdybyś mierzył 25Cstopniowy nastaw. Kup nowy ballingometr lub zareklamuj go. Błąd leży w ballingometrze, bo winno Ci wyjsc coś ok 13stki., Za artykułem: http://www.winiarze....moszczu-i-winie : Poniżej podajemy wzory na poprawną wartość zarówno w przypadku pomiaru w stopniach Ballinga jak i Oechsla. Ow = O + (Tp - Ta)*0,2 Bw = B + (Tp - Ta)*0,05 Gdzie: Tp - temperatura pomiaru, Ta - właściwa temperatura pomiaru dla areometru, O - odczytana wartość Oechsla, B - odczytana wartość Ballinga Kalkulator liczy ilość sacharozy - czy glukozy ma być tyle samo? Z FAQ na stronie BA: Pyt.: Mam pytanie o ilość surowca do fermentacji. Czy zgadza się ten przelicznik: 100g cukru = 105g glukozy = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Odp.: Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco: 100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej. Z ekstraktami sprawa jest słabiej określona - one mogą się znacznie różnić swoim składem cukrowym i stopniem odfermentowania! Brałbym jako typowe nieco wyższe wartości. Także dla miodu. 100 g cukru = ~160 g suchego ekstraktu = ~195 ekstraktu w syropie = ~135 g miodu. Decyzja ile czego dodać może wynikać ze względów praktycznych, np wielkości dostępnego opakowania. Nie musimy się bezwzględnie trzymać zamierzonego celu co do poziomu ekstraktu, gdy różnica ma wynieść kilka dziesiątych * Blg. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W jakiej ilości wody ją rozpuszczać? Czy syropu ma być tyle ile kalkulator wylicza rezerwy? Nie, dodajesz ile chcesz - najczęściej jest to 0,5-1,0 litra wody + wyliczona ilość środka do refermentacji (glukozy, sachrozy itp) Brewkit Coopers Lager - pod jaki styl można go podciągnąć Style piwa to tylko podpowiedź pomocna przy określaniu intensywności nagazowania, sam decydujesz o nasyceniu CO2, ja wolę piwa mocniej wysycone, ale to kwestia dla każdego indywidualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kibi Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Style piwa to tylko podpowiedź pomocna przy określaniu intensywności nagazowania, sam decydujesz o nasyceniu CO2, ja wolę piwa mocniej wysycone, ale to kwestia dla każdego indywidualna. Wiem że to tylko podpowiedź, ale nasycenie jest bez wątpienie powiązane ze stylem, a ja nie wiem czego się po Coopers Lager spodziewać. Wiem tylko tyle, że nie lagera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Dodaj 140-160g cukru na 20l warkę i będziesz zadowolony z efektu. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 a ja nie wiem czego się po Coopers Lager spodziewać ja również - zacząłem od zacierania, więc nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się