Pieron Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Składniki: - pilzneński 4 kg; - monachijski 1,6 kg; - karmelowy czarny 0,4 kg; - karmelowy jasny 0,5 kg; - carafara 18g - ekstrakt jasny 1,7 kg; - ekstrakt barwiący 0,5 kg; - chmiel Marynka szyszki 07' 80 g; - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g; - drożdze suche S-23 dwie saszetki. Zacieranie: - 20l wody do 55°C i słód - 52°C i 5 - podgrzanie na 62°C i 30' - podgrzanie na 72°C i 30' - podgrzanie do 75°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 30' przerwy. Wysładzanie - po 3,5l wody Chmielenie: - 0' - Marynka - 45' - Lubelski - 60' chłodzenie Drożdze zadane w temp: 19°C Fermentacja burzliwa: 20 dni w temp. ok 8°C. 22°Blg /8°Blg Fermentacja cicha: 8 dni 8°Blg /7,5°Blg Butelkowanie: 1,1l rezerwy Tak mam w zapiskach, jednak wydaje mi się że dałem jeszcze 300g cukru. I dlatego piwo to miało swój charakter. Przepis można oczywiście modyfikować na różne sposoby. Edytowane 6 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 To ten, który wyprzedził mojego portera. jutro podam mój przepis no trochę gorszy, ale też dobry.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 To ten, który wyprzedził mojego portera. jutro podam mój przepis no trochę gorszy, ale też dobry.JK Niby czemu przepis ma być gorszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go Ale ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu' date=' a Szef Jury jeszcze z V-go [/quote'] Ale ten sam. Niby tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Butelkowanie: 1,1l rezerwy Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?). Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania? Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów) Dobrze kombinuję? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Butelkowanie: 1' date='1l rezerwy[/quote'] Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?). Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania? Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów) Dobrze kombinuję? pzdr flood Takie rzeczy to Jkocurek wylicza. Jo prawie zawsze na oko tą czynność wyjonuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 A tak na oko - to jaka była objętość Twojej warki? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Tak, ale nie cały sfermentuje. Jeżeli z 22 Blg dofermentuje powiedzmy do 7 blg, to znaczyłoby, ze jest 150 g cukru w litrze, a tak naprawdę jest jeszcze mniej, bo my mierzymy odfermentowanie pozorne. Odfermentowanie rzeczywiste wynosi 82% pozornego, czyli będzie 150g * 0.82 = 123g cukrów fermentowalnych. W menu Pliki jest mój programik, który robi takie przeliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się