Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 243 - Jasne 11,2°Blg

z dnia 15 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 4 kg;

- monachijski 1 kg;

- traditon 80g;

 

- drożdże California Lagier 2112

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 50g;

- 55' - 15g;

- 65' - 15g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adaś dlaczego stałeś się takim minimalistą ostatnio? :/ Takie małe wareczki robisz, no chyba dla krasnoludków :D

Andrzeju, ponieważ nadal mam browar w przebudowie. Po nowym roku może ruszę na normalne ilości ale takie małe to też wyzwanie :/ a przynajmniej coś się dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 244 Koźlak pszeniczny 15,4 Blg

z dnia 17 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 1,1 kg;

- monachijski 1,1 kg;

- pszeniczny 5 kg;

- lubelski 55g;

 

- drożdże WB-06

 

Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe (62 i 72stC):

- 44°C - 20';

- 52°C - 15';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 40g;

- 55' - 15g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 245 Urbook

z dnia 18 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 1 kg;

- monachijski 1 kg;

- barwiący żywiceki 0,3 kg;

- wędzony 5 kg;

- lubelski 50g;

- gęstwa 2206 Bavarian Lagier

 

Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC):

- 52°C - 25';

- 62°C - 20';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

Chmielenie:

- 10' - 30g;

- 55' - 10g;

- 65' - 10g;

- 70' - chłodzenie.

 

Już przy filtracji widać że za dużo barwiącego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 246 Urbook

z dnia 19 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- barwiący żywiceki 0,1 kg;

- wędzony 7,9 kg;

- lubelski 50g;

- gęstwa 2206 Bavarian Lagier

Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC):

 

Chmielenie:

- 10' - 40g;

- 55' - 10g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weyerman - lekko wędzone będzie mimo wszystko.

 

Wszystkie są wędzone są słabo wędzone :(' date=' przynajmniej dla amatorów wędzonki.

 

Dochodzę do wniosku, że trzeba samemu wędzić.[/quote']

Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym.

Jako, że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni :|

Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym.

Jako, że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni :(

Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób?

 

Chyba najlepiej zmajstrować sobie drewnianą ramkę z siatką.

Gdzieś znalazłem kawałek gęstej nierdzewnej siatki i z tego zmajstruję takie właśnie sito na słód.

 

Niestety ja też nieco za późno o tym pomyślałem, wszystko już mam przygotowane do mojego urbocka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym.

Jako' date=' że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni :D

Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób?[/quote']

 

Chyba najlepiej zmajstrować sobie drewnianą ramkę z siatką.

Gdzieś znalazłem kawałek gęstej nierdzewnej siatki i z tego zmajstruję takie właśnie sito na słód.

 

Niestety ja też nieco za późno o tym pomyślałem, wszystko już mam przygotowane do mojego urbocka.

 

Dokładnie, ja też do wędzenia zbudowałem sobie drewnianą ramę i jako siatkę użyłem starej firanki, ale nie polecam do końca tego rozwiązania... Po zasypaniu 6kg słodu firanka mocno się naprężyła, że była na granicy rozerwania. Wysoka temp. w wędzarni też robiła swoje i osłabiała włókna. Wędziłem z duszą na ramieniu modląc się, żeby nie pękło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.