Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 237 - Mikołajkowy Diabeł 15,6°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Zeszło narazie na 4,8 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 236 - Mikołajkowy Anioł 15°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Zeszło na 5,5Blg - mało jak narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 238 - Pszeniczne ciemne 11°Blg z dnia 7 grudzień 2011r. Zeszło na 2,8 Blg, idzie więc na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 231 - Barczykowe 12°Blg z dnia 18 listopada 2011r. Dziś zabutelkowano z dodatkiem 3g glukozy/ butelkę. Zeszło na 4,9 Blg i ma 4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 232 - Witbier 12°Blg z dnia 24 listopada 2011r. Rozlane do butelek z dodatkiem 100g glukozy na 20l. Zeszło na 3,2 Blg i ma 4,9% alk. i jest jakby za dużo kolendry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 234 - Wędzone 13°Blg z dnia 1 grudzień 2011r. Przelane na cichą. Zeszło na 2,9Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Warka 243 - Jasne 11,2°Blg z dnia 15 grudnia 2011r. Składniki: - pilzeński 4 kg; - monachijski 1 kg; - traditon 80g; - drożdże California Lagier 2112 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 50g; - 55' - 15g; - 65' - 15g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Adaś dlaczego stałeś się takim minimalistą ostatnio? Takie małe wareczki robisz, no chyba dla krasnoludków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Adaś dlaczego stałeś się takim minimalistą ostatnio? Takie małe wareczki robisz, no chyba dla krasnoludków Andrzeju, ponieważ nadal mam browar w przebudowie. Po nowym roku może ruszę na normalne ilości ale takie małe to też wyzwanie a przynajmniej coś się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 244 Koźlak pszeniczny 15,4 Blg z dnia 17 grudnia 2011r. Składniki: - pilzeński 1,1 kg; - monachijski 1,1 kg; - pszeniczny 5 kg; - lubelski 55g; - drożdże WB-06 Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe (62 i 72stC): - 44°C - 20'; - 52°C - 15'; - 62°C - 20'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 40g; - 55' - 15g; - 70' - chłodzenie. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka 244 Koźlak pszeniczny 15,4 Blg z dnia 17 grudnia 2011r. Wyszło 15,4 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka 245 Urbook z dnia 18 grudnia 2011r. Składniki: - pilzeński 1 kg; - monachijski 1 kg; - barwiący żywiceki 0,3 kg; - wędzony 5 kg; - lubelski 50g; - gęstwa 2206 Bavarian Lagier Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC): - 52°C - 25'; - 62°C - 20'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 30g; - 55' - 10g; - 65' - 10g; - 70' - chłodzenie. Już przy filtracji widać że za dużo barwiącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Warka 245 Urbook 17,7 Blg z dnia 18 grudnia 2011r. Wyszło 17,7 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Warka 246 Urbook z dnia 19 grudnia 2011r. Składniki: - barwiący żywiceki 0,1 kg; - wędzony 7,9 kg; - lubelski 50g; - gęstwa 2206 Bavarian Lagier Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC): Chmielenie: - 10' - 40g; - 55' - 10g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 A jaki wędzony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 A jaki wędzony? Weyerman - lekko wędzone będzie mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Weyerman - lekko wędzone będzie mimo wszystko. Wszystkie są wędzone są słabo wędzone , przynajmniej dla amatorów wędzonki. Dochodzę do wniosku, że trzeba samemu wędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Weyerman - lekko wędzone będzie mimo wszystko. Wszystkie są wędzone są słabo wędzone ' date=' przynajmniej dla amatorów wędzonki. Dochodzę do wniosku, że trzeba samemu wędzić.[/quote'] Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym. Jako, że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym. Jako, że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób? Chyba najlepiej zmajstrować sobie drewnianą ramkę z siatką. Gdzieś znalazłem kawałek gęstej nierdzewnej siatki i z tego zmajstruję takie właśnie sito na słód. Niestety ja też nieco za późno o tym pomyślałem, wszystko już mam przygotowane do mojego urbocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Też do tego doszedłem ale i zapomniałem o tym. Jako' date=' że jutro czas wędzenia uwędzę parę kg słodu dla wypełnienia szczelin w wędzarni Ostatnio jak wędziłem to użyłem siateczki do chmielenia, czy ktoś zna lepszy sposób?[/quote'] Chyba najlepiej zmajstrować sobie drewnianą ramkę z siatką. Gdzieś znalazłem kawałek gęstej nierdzewnej siatki i z tego zmajstruję takie właśnie sito na słód. Niestety ja też nieco za późno o tym pomyślałem, wszystko już mam przygotowane do mojego urbocka. Dokładnie, ja też do wędzenia zbudowałem sobie drewnianą ramę i jako siatkę użyłem starej firanki, ale nie polecam do końca tego rozwiązania... Po zasypaniu 6kg słodu firanka mocno się naprężyła, że była na granicy rozerwania. Wysoka temp. w wędzarni też robiła swoje i osłabiała włókna. Wędziłem z duszą na ramieniu modląc się, żeby nie pękło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 kurnka, już zapomniałem a szynki się wędzą- lecę po słód i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Warka 246 Urbook 15,7 Blg z dnia 18 grudnia 2011r. Wyszło 15,7 Blg. Troche mało na urbooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Warka 238 - Pszeniczne ciemne 11°Blg z dnia 7 grudzień 2011r. Zeszło na 2,4 Blg. Zabutelkowano i część zakegowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Warka 236 - Mikołajkowy Anioł 15°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Przelane na cichą. Zeszło na 4,9°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Warka 237 - Mikołajkowy Diabeł 15,6°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Zeszło na 5,8°Blg i też przelano na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się