Pieron Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Praca uszlachetnia. No pewnie, ta szczególnie skoro powstaną dwie warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Idzie zima chyba się zabiorę za warzenie. temp. bez wspomagania jest już właściwa 10°C to na lagery nadszedł czas. Czekam na przesyłkę z BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Chyba jednak zrobię tylko jedno. Raz że jestem słaby coś ostatnio to jeden tank muszę mieć pusty by przelać na cichą, więc jeszcze jeden mogę napełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Tak więc jeśli dziś dzień bez piwa to uwarzyłem jedno piwko a i parę wypiję. Brackie Mastne to na dzień dobry, a obecnie 164 warka czyli BPA, nawet bardzo smaczne - wiem ... ale taki dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Warka 183 - Kolsch z dnia 2 październik 2010 Składniki: - pilzeński 9 kg - pszeniczny 1 kg - chmiel Hallertauer Tradition szyszki 09' 100g - German Ale 1007. Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 50; - 72°C - i 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja Chmielenie: - 15' - 70g; - 60' - 30g; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadałem w 22°C. Jeszcze przy chłodzeniu przez dwa wymienniki patrzę a tu coś słabo woda leci. Później się zorientowałem że ojciec mi dopływ wody dławi. Jak otwarłem to już chłodziło że hoho. Zobaczymy jak się schłodzi kolejna warka. Edytowane 2 Października 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Warka 179 - Belond Abbey Ale 19,7°Blg z dnia 8 wrzesień 2010 Dziś prawie po miesiącu przelałem na cichą. Zeszło na 4,7°Blg i ma 8,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Zimno się zrobiło i fermentacja przerwana. Fermentory poszły w inne pomieszczenie, a miałem plany zrobić jeszcze 4 warki na górnych- pewnie i tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Warka 182 - Kolsch 12,3°Blg z dnia 28 wrzesień 2010 16 października przelałem na cichą. Zeszło na 2,7°Blg. Wnet pójdzie w kegi. Edytowane 20 Października 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Warka 183 - Kolsch z dnia 2 październik 2010 Wczoraj przelałem na cichą. Zeszło na 2,5°Blg z 15°Blg. Przed rozlewem dodam wody mineralnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Warka 180 - Tripel 20°Blg z dnia 15 wrzesień 2010 Leży w ciepłym cały czas a tu zeszło dopiero na 8,1°Blg. Nie iwem czy go zlewać czy poczekać. Miana mizerna co by oznaczało koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Ja bym jeszcze zostawił 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Dziś to właśnie chyba będzie 2 dni od zamieszania i zmierzenia. Po pracy zobaczę co i jak i się zleje bądź nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dwa dni temu zszedł na 12,6°Blg. Mam nadzieję, że dziś będzie znacznie lepiej, bo już mi się to dłuży a trza by było coś nowego uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Warka 180 - Tripel 20°Blg z dnia 15 wrzesień 2010 Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 7,5°Blg i ma 7,3% alk. Trochę mało ale coś leniwe te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dziś ponownie zamieszałem i dodałem drożdży z Tripla ( w końcu to te same). Zobaczymy czy zejdzie narazie ma 12,6°Blg. Ten pomiar mi nie pasuje, może na początku źle pokazało, bo pokazało różnie i wziąłem najniższą, ale jeśli było 27°Blg to już ma nie całe 10% alk. Zobaczę jak zejdzie i za tydzień zlewam na cichą i nie przejmuję się pomiarami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Dziś podłączyłem ostatnio zakupioną lampę bakteriobójczą. Zobaczymy jak się sprawdzi w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Pieron! Nie chcę Cię martwić, bo nie potwierdziłem tego jeszcze gdzie indziej, ale ostatnio będąc służbowo w jednym z warszawskich szpitali (dokladnie w miejscu przygotowanie kroplówek) zapytałem, gdzie mają lampę UV. Usłyszałem, że zostały wycofane ze względu na niską skuteczność. Teraz wszystko traktują chemią. Trochę się zdziwiłem, bo właśnie miałem kupić. Możesz pochwalić się swoją?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Teraz to już nie wiem czy się chwalić czy nie, ale już się pochwaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Właśnie dodałem parę nowych podkładek korkowych do galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Warka 179 - Belond Abbey Ale 19,7°Blg z dnia 8 wrzesień 2010 Po 1,5 miesiąca w końcu rozlałem do flaszek. Zeszło na 3,4°Blg i ma 9,2% alh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Warka 182 - Kolsch 12,3°Blg z dnia 28 wrzesień 2010 Dziś bez pomiaru poszło w dwa kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Jutro jednak warzę, prawdopodobnie będzie Dubbel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) A dziś wieczorem: Warka 184 - Dubbel z dnia 26 październik 2010 Składniki: - pale ale 7,5 kg; - monachijski 2,20kg; - specjal B 0,7 kg; - carabelge 0,6 kg; - caramunich 0,6 kg; - pszeniczny 0,6 kg; - cara-crystal 0,5kg; - carawheat 0,2 kg; - carafa I 0,1 kg; - zakwaszający 0,17 kg; - rodzynki 200g; - chmiel Sybilia granulat 85 g - cukier 1 kg; - mech irl. 10g; - WLP 530 Abbey Ale Zacieranie : - słody do 47°C; - 45°C - i 15'; - 52°C - i 15'; - 64°C - i 90'; - 72°C - i 15'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Edytowane 28 Października 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Zamiast Marynki, której to nie mam do kotła pójdzie Sybilia. Do zacierania dodałem też 170g zakwaszającego-edytowałem składniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Warka 184 - Dubbel z dnia 26 październik 2010 Chmielenie: - 15'- 75g; - 45'- rodzynki; - 60'- 10g + mech; - 75'- chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się