Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 171 - Miodne

z dnia 2 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- pilzeński 8,50 kg

- monachijski 1,50 kg;

- caraaroma 0,50 kg;

- pszeniczny 0,50 kg;

- miód gryczany 2,6 kg;

- chmiel Lubelski szyszki 50 g;

- chmiel Sybilla 50 g;

- miód wielokwiatowy 1l;

- miód sztuczny do nagazowania;

- S-04

 

Zacieranie:

- słód do 52°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 20'

- 72°C - 40'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Sybilla;

- 55' - Lubelski;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadałem następnego dnia w 26°C.

Miód dodam później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 166 - Belgijskie Ale 13°Blg

z dnia 4 maja 2010r.

 

4-go czerwca rozlałem do kega i butelek. Zeszło na : i tu problem, gdyż odczyt z cichej to 4°Blg a 4-go to 5,2°Blg. Pieron wie co i jak :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 172 - Wędzone 8,4°Blg

z dnia 5 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- wędzony 3,20 kg

- pszeniczny 3,00 kg

- chmiel Lubelski szyszki 95 g

- US-05

 

Zacieranie:

- słód do 52°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 30'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 70g;

- 55' - 25g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże 1/3 saszetki dodałem w 30°C.

Resztę później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę zrobiło się ciepło a już mam 21°C.

Mam nadzieję że jeszcze się ochłodzi.

A ja nie za bardzo, bo u mnie w piwnicy powoli temperatura dochodzi do 16°C a to oznacza, że wnet ruszy produkcja pszenicznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 173 - Wędzone 8,1°Blg

z dnia 16 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- wędzony 2,5 kg

- pszeniczny 3,7 kg

- chmiel Lubelski szyszki 70 g

- US-05

 

Zacieranie:

- słód do 52°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 30'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 45g;

- 55' - 25g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże dodałem dziś w 25°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 174 - Niespodzianka 12,7°Blg

z dnia 16 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg

- pszeniczny 1 kg

- chmiel jakiś tam :monster: szyszki 70 g

- S-33

 

Zacieranie:

- słód do 52°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 40'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 45g;

- 55' - 25g + curacao;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże dodałem dziś w 23°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kolejne wędzone:

 

Warka 175 - Wędzone 7,5°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- wędzony pszeniczny własnej roboty 6,3 kg

- chmiel Lubelski szyszki 70 g

- US-05 + S-04

 

Zacieranie:

- słód do 52°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 30'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 45g;

- 55' - 25g;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże dodałem dziś w 24°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.