Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc jeśli dziś dzień bez piwa to uwarzyłem jedno piwko a i parę wypiję.

Brackie Mastne to na dzień dobry, a obecnie 164 warka czyli BPA, nawet bardzo smaczne - wiem ... ale taki dzień. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 183 - Kolsch

z dnia 2 październik 2010

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg

- pszeniczny 1 kg

- chmiel Hallertauer Tradition szyszki 09' 100g

- German Ale 1007.

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 50;

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja

 

Chmielenie:

- 15' - 70g;

- 60' - 30g;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadałem w 22°C.

Jeszcze przy chłodzeniu przez dwa wymienniki patrzę a tu coś słabo woda leci. Później się zorientowałem że ojciec mi dopływ wody dławi. Jak otwarłem to już chłodziło że hoho. Zobaczymy jak się schłodzi kolejna warka.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 182 - Kolsch 12,3°Blg

z dnia 28 wrzesień 2010

 

16 października przelałem na cichą. Zeszło na 2,7°Blg. Wnet pójdzie w kegi.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 180 - Tripel 20°Blg

z dnia 15 wrzesień 2010

 

Leży w ciepłym cały czas a tu zeszło dopiero na 8,1°Blg. Nie iwem czy go zlewać czy poczekać. Miana mizerna co by oznaczało koniec fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg

z dnia 22 wrzesień 2010

 

Dwa dni temu zszedł na 12,6°Blg. Mam nadzieję, że dziś będzie znacznie lepiej, bo już mi się to dłuży a trza by było coś nowego uwarzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg

z dnia 22 wrzesień 2010

Dziś ponownie zamieszałem i dodałem drożdży z Tripla ( w końcu to te same). Zobaczymy czy zejdzie narazie ma 12,6°Blg. Ten pomiar mi nie pasuje, może na początku źle pokazało, bo pokazało różnie i wziąłem najniższą, ale jeśli było 27°Blg to już ma nie całe 10% alk. Zobaczę jak zejdzie i za tydzień zlewam na cichą i nie przejmuję się pomiarami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieron! Nie chcę Cię martwić, bo nie potwierdziłem tego jeszcze gdzie indziej, ale ostatnio będąc służbowo w jednym z warszawskich szpitali (dokladnie w miejscu przygotowanie kroplówek) zapytałem, gdzie mają lampę UV. Usłyszałem, że zostały wycofane ze względu na niską skuteczność. Teraz wszystko traktują chemią. Trochę się zdziwiłem, bo właśnie miałem kupić. Możesz pochwalić się swoją??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dziś wieczorem:

Warka 184 - Dubbel

z dnia 26 październik 2010

 

Składniki:

- pale ale 7,5 kg;

- monachijski 2,20kg;

- specjal B 0,7 kg;

- carabelge 0,6 kg;

- caramunich 0,6 kg;

- pszeniczny 0,6 kg;

- cara-crystal 0,5kg;

- carawheat 0,2 kg;

- carafa I 0,1 kg;

- zakwaszający 0,17 kg;

- rodzynki 200g;

- chmiel Sybilia granulat 85 g

- cukier 1 kg;

- mech irl. 10g;

- WLP 530 Abbey Ale

 

Zacieranie :

- słody do 47°C;

- 45°C - i 15';

- 52°C - i 15';

- 64°C - i 90';

- 72°C - i 15';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.