Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 250 Urbook

z dnia 31 grudnia 2011r.

 

Składniki:

- monachijski 1,15 kg;

- barwiący żywiceki 0,15 kg;

- wędzony 6,9 kg ( w tym 4,5kg swojskiego wędzonego);

- tradition 35g;

- gęstwa 2112 California Lagier

 

Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC):

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 249 - Herkules

z dnia 30 grudnia 2011r.

 

Wyszło 21l o 12,5°Blg.

Wg Beer Smith ok. 400 IBU. (23l nastawne). A smakuje jak granulat tylko mniej intensywnie :okey:

 

Ile do tego dałeś chmielu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i ponownie podsumowanie Roku 2011

 

W tym (jak i ubiegłym roku) uwarzyłem 53 warki, nie wiem jednak ile użyłem słodu, bo nie liczyłem.

Imprez jak by w tym roku mniej, wiadomo kryzys,ale było na pewno fajnie. Fajnie wspomnieć II Zlot Piwo.Org a raczej Kongres Piwowarów w Wiśle, Festiwal Birofilia 2011, gdzie w tym roku tytuł GCH zdobył Janek.

Konkursów nam się namnożyło i zapowiada się że będzie ich o wiele więcej.

 

Tak więc do zobaczenia i usłyszenia. Do Siego !!! :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku lenia dostałem. W postanowieniach NowoRocznych mam popełnienie ciekawych warek-czy się uda nie wiadomo, ale myślę że lewym jajem.

Tyle, że zniechęcam się do dzielenia w tym temacie o swych perypetiach (czyżby zmęczenia lub depresja ale najbardziej prawdopodobnie wydaje się lenistwo).

Na pewno na plus wątku wpływa szybki i bezpośredni dostęp do netu i możliwie szybki dostęp do danych. Czas jeszcze na przemyślenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czerwone Gitary śpiewały: "Nie spoczniemy, nim dojdziemy". Dajesz, Adam. Każdy Twój wpis śledzę z niekłamaną przyjemnością :okey: A popełniane w kilkugodziinych wręcz odstępach warki wpędzają mnie w melancholijny nastrój z cyklu "wiem, że nic nie wiem..." ;)

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 251 - Barleywine 25°Blg

z dnia 12 stycznia 2012r.

 

Składniki:

- pale ale 13 kg;

- crystal 0,6 kg;

- carahell 0,6 kg;

- amarillo 100 g;

- east kent golding (na oko) 50g;

- drożdże 1084 Irish Ale

 

Zacieranie:

- 52°C - 15';

- 62°C - 60'; - z powodu gęstego zacieru poszło na 67 i spadało

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - amarillo;

- 45' - east kent;

- 55' - chłodzenie.

 

Po słodzeniu napowietrzyłem 5 razy przelewając. Dodałem gęstwę i pojechałem na Zlot Banitów.

Po powrocie zobaczyłem wielkie bum.

Teraz wydaje mi się że drożdże musiały uciekać i zatkały szczelinę tylko czy to możliwe? - wieko było obok na ziemi.

post-141-0-17630300-1326788211_thumb.jpg

post-141-0-18582800-1326788238_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz wydaje mi się że drożdże musiały uciekać i zatkały szczelinę tylko czy to możliwe? - wieko było obok na ziemi.

 

Możliwe, kiedyś miałem podobny przypade, tyle że mi zatkało i szczelinę i rurkę fermentacyjną. Efekt na ścianach i suficie był podobny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.