Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka 249 - Herkules z dnia 30 grudnia 2011r. Wyszło 21l o 12,5°Blg. Wg Beer Smith ok. 400 IBU. (23l nastawne). A smakuje jak granulat tylko mniej intensywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 400 IBU - masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka 243 - Jasne 11,2°Blg z dnia 15 grudnia 2011r. Już rozlane w butelki i kega do szybkiego spożycia. Nie ma czasu na przerwy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka 250 Urbook z dnia 31 grudnia 2011r. Składniki: - monachijski 1,15 kg; - barwiący żywiceki 0,15 kg; - wędzony 6,9 kg ( w tym 4,5kg swojskiego wędzonego); - tradition 35g; - gęstwa 2112 California Lagier Zacieranie dekokcyjne trzójwarowe (52, 62 i 72stC): Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka 249 - Herkules z dnia 30 grudnia 2011r. Wyszło 21l o 12,5°Blg. Wg Beer Smith ok. 400 IBU. (23l nastawne). A smakuje jak granulat tylko mniej intensywnie Ile do tego dałeś chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 No i ponownie podsumowanie Roku 2011 W tym (jak i ubiegłym roku) uwarzyłem 53 warki, nie wiem jednak ile użyłem słodu, bo nie liczyłem. Imprez jak by w tym roku mniej, wiadomo kryzys,ale było na pewno fajnie. Fajnie wspomnieć II Zlot Piwo.Org a raczej Kongres Piwowarów w Wiśle, Festiwal Birofilia 2011, gdzie w tym roku tytuł GCH zdobył Janek. Konkursów nam się namnożyło i zapowiada się że będzie ich o wiele więcej. Tak więc do zobaczenia i usłyszenia. Do Siego !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Warka 250 Urbook 18°Blg z dnia 31 grudnia 2011r. Wyszło 18°Blg i 24l- w czasie warzenia pachniało wybitnie, suszonymi śliwkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 W tym roku lenia dostałem. W postanowieniach NowoRocznych mam popełnienie ciekawych warek-czy się uda nie wiadomo, ale myślę że lewym jajem. Tyle, że zniechęcam się do dzielenia w tym temacie o swych perypetiach (czyżby zmęczenia lub depresja ale najbardziej prawdopodobnie wydaje się lenistwo). Na pewno na plus wątku wpływa szybki i bezpośredni dostęp do netu i możliwie szybki dostęp do danych. Czas jeszcze na przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Czerwone Gitary śpiewały: "Nie spoczniemy, nim dojdziemy". Dajesz, Adam. Każdy Twój wpis śledzę z niekłamaną przyjemnością A popełniane w kilkugodziinych wręcz odstępach warki wpędzają mnie w melancholijny nastrój z cyklu "wiem, że nic nie wiem..." Edytowane 6 Stycznia 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Przyjdzie wiosna to wszystkiego się znowu zachce. Aura teraz taka, że chyba każdego leń ogarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 To by była strata nie do przełknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Warka 248 - Dry Stout 10°Blg z dnia 28 grudnia 2011r. Właśnie zabutelkowałem i zakegowałem. Zeszło na 2,3 i ma 4,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Warka 237 - Mikołajkowy Diabeł 15,6°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Zeszło na 5,8 i ma 5,6alk. Rozlane do kega i paru butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Warka 236 - Mikołajkowy Anioł 15°Blg z dnia 6 grudzień 2011r. Rozlane do butelek i kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Warka 251 - Barleywine 25°Blg z dnia 12 stycznia 2012r. Składniki: - pale ale 13 kg; - crystal 0,6 kg; - carahell 0,6 kg; - amarillo 100 g; - east kent golding (na oko) 50g; - drożdże 1084 Irish Ale Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - 60'; - z powodu gęstego zacieru poszło na 67 i spadało - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 0' - amarillo; - 45' - east kent; - 55' - chłodzenie. Po słodzeniu napowietrzyłem 5 razy przelewając. Dodałem gęstwę i pojechałem na Zlot Banitów. Po powrocie zobaczyłem wielkie bum. Teraz wydaje mi się że drożdże musiały uciekać i zatkały szczelinę tylko czy to możliwe? - wieko było obok na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Śliczna eksplozja. Powstało z tego ... dzieło sztuki - taki modern ART Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Widocznie Wiedźma zrobiła czary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 przeczytaj sobie opowiadanie "Myślący Bimber" Andrzeja Pilipiuka, tam też była taka akcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Teraz wydaje mi się że drożdże musiały uciekać i zatkały szczelinę tylko czy to możliwe? - wieko było obok na ziemi. Możliwe, kiedyś miałem podobny przypade, tyle że mi zatkało i szczelinę i rurkę fermentacyjną. Efekt na ścianach i suficie był podobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Widocznie Wiedźma zrobiła czary. Ja sobie wypraszam ..... .pieronie ! To naprawdę nie moja wina :lol: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja sobie wypraszam ..... .pieronie ! To naprawdę nie moja wina :lol: . Ach, szkoda, nigdy bym nie przypuszczał (tłumaczy się tylko winny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Tez miałem takie bum na 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Widziałem coś podobnego: [media]http://www.youtube.com/watch?v=UgfubawsrcM[/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja tylko się zastanawiam czy będzie Barley czy raczej lambic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 A ja się zastanawiam ile tego czegoś zostanie do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się