Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 258 - Czerwono Bana

z dnia 10 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 7,5 kg;

- carared 2,6 kg;

- melanoidynowy 0,5 kg

 

- lomik 100g;

- lubelski 100g;

- drożdże: bawarian lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 40';

- 72°C - 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - lubelski;

- 55' - lomik

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 259 - PILS

z dnia 10 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- monachijski 2 kg;

 

- tradition 200g;

- drożdże: 2308 Munich Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100 g;

- 55' - 50 g;

- 65' - 50 g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 260 - PILS 12,8°Blg

z dnia 10 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- monachijski 2 kg;

 

- tradition 200g;

- drożdże: California Lagier i Budvar Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100 g;

- 55' - 50 g;

- 65' - 50 g;

- 70' - chłodzenie.

 

Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, w jednym drożdże California Lagier, w drugim Budvar Lagier.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

 

- sybilia 90g;

- drożdże: California Lagier i American Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 70 g;

- 65' - 20 g;

- 70' - chłodzenie.

 

Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, i tak:

- A - Grejprutowe z dodatkiem soku z tego owocu (nie wiem jeszcze ile dam i kiedy dam), zadane drożdżami California Lagier;

- B - Chilli, tutaj będzie na ostro (też nie wiem ile dać tej przyprawy i kiedy), zadane będą American Lagier 2035.

Przypuszczalnie dodam na cichą fermentację i doleję wody do 12-tu Blg.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 262 - Porter Bałtycki

z dnia 11 lutego 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 7,2 kg;

- monachijski 3 kg;

- wiedeński 1 kg;

- melanoidynowy 0,5 kg;

- pszeniczny 0,8 kg;

- karmelowy ciemny 1 kg;

- carafa III 0,2 kg;

- płatki jęczmienne 0,8 kg;

 

- sybilia 90g;

- drożdże: California Lagier i Budvar Lagier

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 75°C - 60' oraz z jednej trzeciej dekokcja

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - całość;

- 75' - chłodzenie.

 

Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, w jednym na jednych drożdżach California Lagier w drugim Budvar Lagier.

Obecnie się filtruje :/ długo się będzie filtrowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adaś trochę się "zapuściłeś " przy tym warzeniu. Pora wyjść z piwnicy i z ludźmi trochę po przebywać, to i o wygląd zaczniesz znowu dbać i może jakiś garnitur włożysz. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.