josefik Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dokładnie 3,5, bo jutro samo warzenie i coś tam jeszcze. Adam ostro nadrabiasz późno rozpoczęty sezon, ale widzę że warki już normalnej objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Adam ostro nadrabiasz późno rozpoczęty sezon, ale widzę że warki już normalnej objętości. Tak Josefik! Nareszcie się to normalnie czyta, a nie tam jakieś miarki dla krasnoludków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Przy tych małych to się człowiek tak nie narobi a i więcej bym natrzaskał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Warka 258 - Czerwono Bana z dnia 10 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 7,5 kg; - carared 2,6 kg; - melanoidynowy 0,5 kg - lomik 100g; - lubelski 100g; - drożdże: bawarian lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 40'; - 72°C - 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - lubelski; - 55' - lomik - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Warka 259 - PILS z dnia 10 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 8 kg; - monachijski 2 kg; - tradition 200g; - drożdże: 2308 Munich Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 100 g; - 55' - 50 g; - 65' - 50 g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Warka 260 - PILS 12,8°Blg z dnia 10 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 8 kg; - monachijski 2 kg; - tradition 200g; - drożdże: California Lagier i Budvar Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 100 g; - 55' - 50 g; - 65' - 50 g; - 70' - chłodzenie. Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, w jednym drożdże California Lagier, w drugim Budvar Lagier. Edytowane 12 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Adam, przy tej ciężkiej robocie widzę, że Ci lat przybyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 wygląda na to, że chyba był za blisko wiadra które mu ostatnio eksplodowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 To te 5 lat ciężkich robót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - sybilia 90g; - drożdże: California Lagier i American Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 72°C - 30'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 70 g; - 65' - 20 g; - 70' - chłodzenie. Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, i tak: - A - Grejprutowe z dodatkiem soku z tego owocu (nie wiem jeszcze ile dam i kiedy dam), zadane drożdżami California Lagier; - B - Chilli, tutaj będzie na ostro (też nie wiem ile dać tej przyprawy i kiedy), zadane będą American Lagier 2035. Przypuszczalnie dodam na cichą fermentację i doleję wody do 12-tu Blg. Edytowane 2 Marca 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Warka 262 - Porter Bałtycki z dnia 11 lutego 2012r. Składniki: - pilzeński 7,2 kg; - monachijski 3 kg; - wiedeński 1 kg; - melanoidynowy 0,5 kg; - pszeniczny 0,8 kg; - karmelowy ciemny 1 kg; - carafa III 0,2 kg; - płatki jęczmienne 0,8 kg; - sybilia 90g; - drożdże: California Lagier i Budvar Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - 20'; - 75°C - 60' oraz z jednej trzeciej dekokcja - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - całość; - 75' - chłodzenie. Tu fermentacja będzie w dwóch tankach, w jednym na jednych drożdżach California Lagier w drugim Budvar Lagier. Obecnie się filtruje długo się będzie filtrowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 To co? Jeszcze ze dwa dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 To co? Jeszcze ze dwa dzisiaj? = nie, porter się jeszcze filtruje a trza jeszcze odpocząć i pomyśleć nad rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 "5 lat zabawy w piwowarstwo, doświadczenie ponad 250 warek zaciernych - widać jak się człowiek zmienia " Ale zmienia człowieka na lepsze .... dawaj poprzedniego przystojniaka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Adaś trochę się "zapuściłeś " przy tym warzeniu. Pora wyjść z piwnicy i z ludźmi trochę po przebywać, to i o wygląd zaczniesz znowu dbać i może jakiś garnitur włożysz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Czy to Mikołaj czy to menel nic Wam się nie podoba. Będzie tak jak ma być i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Dla mnie wszystkie były ok. ale ten jest najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Teraz to strach spotkać się z Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutimar Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Ciekawe jak będzie za kolejne 5 lat wyglądał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Pieronie, straszysz tym zdjęciem. Gratuluję nagród Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Pieronie, straszysz tym zdjęciem. Gratuluję nagród jakich nagród? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 jakich nagród? Uścisk ręki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Uścisk ręki Jak będzie uścisk to możecie później mi gratulować. A sam będę się cieszył z dyplomów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Warka 251 - Barleywine 25°Blg z dnia 12 stycznia 2012r. Zeszło na 7,1°Blg. Przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Warka 257 - Dry Stout 12,5°Blg z dnia 9 lutego 2012r. Z 13 spadło na 3,4°Blg. Dodano 1,5l wody więc ma 12,5°lg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się