Anginsan Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć. Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Zacieranie i wysładzanie: 15l wody do zacierania 30 min w 65°C 30 min w 72°C zrobić próbę jodową, jeśli negatywna podgrzać do 78°C i filtrować woda do wysładzania około 16-17l Chmielenie: Magnum na 60 min Lubelski na 10 min Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 wielkie dzieki. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ciężko stwierdzić co autor miał na myśli.. ja trzymając się ww surowców i ich proporcji zrobiłbym tak: - wrzucił słód do wody ok. 55* C, podgrzał do - 63* C - 40 min - 72* C - 20 min Chmielenie podobnie jak radzi Wihura, możesz ew. podzielić na 3 porcje: I- 15 g Magnum na 60 min II- 5 g Magnum + 5 g Lubelski na 30 min III- 15g Lubelski na 5 min Do Pilsa najlepsza jest miękka woda, powinien również głęboko odfermentować dlatego sugeruję wydłużyć przerwę w 63* C, no i jak zapewne kolega wie drożdże dolnej fermentacji Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć. Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa. Napisz do tego sklepu maila z prośbą o instrukcję. Mi bez problemu podesłali skany (przemiły doradca z BA z resztą też ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Proszę instrukcja PILS - słody.doc Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi