Anginsan Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć. Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Zacieranie i wysładzanie: 15l wody do zacierania 30 min w 65°C 30 min w 72°C zrobić próbę jodową, jeśli negatywna podgrzać do 78°C i filtrować woda do wysładzania około 16-17l Chmielenie: Magnum na 60 min Lubelski na 10 min Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 wielkie dzieki. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ciężko stwierdzić co autor miał na myśli.. ja trzymając się ww surowców i ich proporcji zrobiłbym tak: - wrzucił słód do wody ok. 55* C, podgrzał do - 63* C - 40 min - 72* C - 20 min Chmielenie podobnie jak radzi Wihura, możesz ew. podzielić na 3 porcje: I- 15 g Magnum na 60 min II- 5 g Magnum + 5 g Lubelski na 30 min III- 15g Lubelski na 5 min Do Pilsa najlepsza jest miękka woda, powinien również głęboko odfermentować dlatego sugeruję wydłużyć przerwę w 63* C, no i jak zapewne kolega wie drożdże dolnej fermentacji Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć. Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa. Napisz do tego sklepu maila z prośbą o instrukcję. Mi bez problemu podesłali skany (przemiły doradca z BA z resztą też ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Proszę instrukcja PILS - słody.doc Anginsan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się