Granik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Wiem, że kilka osób z forum używało trawy cytrynowej zwanej również Palczatką cytrynową. Stałem się szczęśliwym posiadaczem sadzonki tej rośliny której aromat jest dość niezwykły rodzi się więc oczywiście kilka pytań o zastosowanie tej rośliny w piwowarstwie -Ile stosowaliście trawy? kiedy? -Jakie trawa dała efekty, co byście ewentualnie zmienili? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Nie traktuj tego jako bazowej przyprawy, bo jej intensywność może zabić każde dobre piwo, raczej jako tło przy piwach aromatycznych i owocowych takich jak witbier, AIPA. Co do ilości to musisz niestety sam ocenić i przetestować, bo trudno porównywać intensywność własnej uprawy z niekiedy marketowym sianem. Myślę że 1-2 źdźbła na 20l w zupełności wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Skoro jest tak mocna, to może warto spróbować jej miazgi w "chmieleniu" na zimno. Moje szałwiowe piwo aromatyzowałem suszoną szałwią i przez pierwsze 3 miesiące piwo miało aromat podgniłego siana, a nie szałwii. Teraz zaś aromat bardzo się uszlachetnił i wyszło całkiem fajne piwo, oczywiście nie na obecną porę roku Więc nawet jak Ci na początku smak nie podejdzie, to nie przekreślaj tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Trawa cytrynowa wraz z chilli, korzeniem galanga i mleczkiem kososowym idealnie wspolgraja w tajskim curry, albo tajskiej zupie. Polecam. Do piwa bym raczej nic z wymienionych skladnikow nie dodawal. elroy i Slonx 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgadzam sie z kol. Makaronem co tajskiej kuchni w 100%. Co prawda z piwa nie rugowałbym trawy az tak bezwzglednie. Moze wnieść ciekawe nuty zapachowe wspolgrajace z amerykanskimi chmielami. Skoro można curacao i kolendre to czemu nie trawe cytrynową. Ale ja pozostawie swoją do Pad Thai czikena ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 No właśnie chciałbym go użyć pierw do AIPA chmielonego Chinookiem, Cascadem i dr Rudi który ponoć właśnie wnosi aromaty trawy cytrynowej. Pomysł jest taki by podbić ten aromat. Za kuchnią tajską za bardzo nie przepadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Robiłem Wita z trawą cytrynową, nie był za super tu masz przepis: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__80?do=findComment&comment=175728 Użyłem części dolnej trochę łykowatej i zbielałej. Nie był to mój smak i też po tym eksperymencie odradzam trawy cytrynowej, albo używać jej małej bardzo ilości bo w moim odczuciu w tym Witku dawała smaki mydlane... Niektórym smakowało to piwo ale to zależy od gustu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ja z trawy zrobiłem nalewkę , jest zacna z dodatkiem modu gniazdowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ja z trawy zrobiłem nalewkę , jest zacna z dodatkiem modu gniazdowego. Mógłbyś podać jakieś proporcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się