dori Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Ja właśnie zbadałem organoleptycznie brzeczke stouta i mimo wypicia 3 herbat słdooznych nie moge pozbyc sie tego paskudnego kwasu z ust ;/ Moja druga warka i pierwsze zakazenie. Nie spodziewałem się że to takie dołujące uczucie ;/ Niestety, uczucie do miłych nie należy Napisałeś, że próbowałeś brzeczkę, faktycznie? czy to tylko przejęzyczenie? Napisz jeszcze proszę jak wyglądała powierzchnia piwa/brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_piotrex Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Powierchnia ogladana przez otwor w wieczku (od rurki fermentacyjnej) wygląda normalnie: zadnych bialych nalotow jak gdzies na forum widzialem na zdjeciach. Piany prawie juz nie ma (była wysoka przez pierwsze 24h fermentacji ale potem opadla). Jako że rano nie było zadnego bulgotania przez godzinę lub dwie to postanowilem sprawdzic ilosc aerometrem i zeszło mi z 14 °Blg (w poniedzialek wieczor) do 3 °Blg (dzisiaj rano). No i postanowilem sprawdzic organoleptycznie zawartosc probowki i bylo IMHO paskudnie kwaśne. Moja dziewczyna stwierdzial w poludnia jak sprobowala ze pachnie jak poprzednie piwo (Lager Coopers'a) a w smaku jest "normalne" i podobno wcale nie czuje kwasu. Dziwne. Po pobujaniu fermentatorem przez jakas minute bulgało i teraz znowu cisza. Troche za szybko aby uznac ze normlanie przefermentowalo w 3 dni, nie sadzicie? Poza tym ja wyraznie czulem tam kwasne smaki. I zakaldajac ze nie zepesula sie jednak to czy skoro ustala fermentacja to mimo 3 °Blg przelewac czy czekac az opadnie nizej (w co watpie, ale zobaczymy za 24h czy wynik bedzie taki sam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Myślałam, że się pomyliłeś pisząc "brzeczka" i próbowałeś piwo już z butelki. Młode piwo w czasie fermentacji zwykle nie ma powalająco dobrego smaku o zapachu nie wspominając Musisz się uzbroić w cierpliwość, smak będziesz mógł ocenić najwcześniej jakieś 3 tygodnie po rozlewie Teraz bardzo bym się nie przejmowała. Z rozlewem najlepiej poczekaj jeszcze. Jeśli ekstrakt przez 2 kolejne dni się nie zmieni to wówczas możesz butelkować. Inna szkoła mówi, że piwa z brewkitów (o ile to był brewkit) po tygodniu można już rozlewać. Możesz też piwo przelać na cichą, wówczas będziesz miał pewność, że fermentacja nie ruszy w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_piotrex Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tak, to był brewkit. Dzięki za słowa otuchy. Zobaczymy co sie bedzie dzialo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Spokojnie zabutelkuj. Zawsze można wylać w przyszłości jeśli faktycznie nie będzie wypijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 No to teraz do grona tych pechowców chyba dołączę ja szkoda tylko że już przy pierwszej warce .Uwarzyłem przy pomocy Weny Pale Ale oto skład słód Pale Ale Weyermanni 3,8 kg, - słód Carahell Weyermann 0,2 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat), - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat), - dro0d0e Safale US-05 11,5g, robiłem wszystko jak karze prawo .Warka uwarzona we wtorek drożdże dodane w temperaturze 22°C temperatura warki oscylowała w granicach 20°C -21°C zaglądając następnego dnia na działkę (bo tam stoi warka) bulgotało w rurce jak złoto - przykryłem deklem z rurką ponieważ (za namowa kolegi) obawiałem się różnych muszek.Wczoraj zaglądając do kadzi po lekkim otwarciu dekla zobaczyłem ładną piane i poczułem zapach piwa.Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas .Szkoda pierwszej warki tym bardziej że nabrałem takiej chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas Spokojnie, bez paniki. Będzie dobrze. Nie napisałeś jaki był blg początkowy - jeśli niski, to pewnie się po prostu skończyła fermentacja burzliwa. Zmierz blg. Możesz przelać na cichą na parę dni. A jeśli nie masz gdzie przelać, to daj mu jeszcze parę dni i możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 zico założył jeszcze jeden temat http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1387 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 anteks przez pomyłke trzeba jeden np. te posty wyciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 zico założył jeszcze jeden temat http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1387 No fakt. Czytałem po kolei a tamten był wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 wczoraj otworzyłem 2ga butelkę mojego coopers draught i wyczułem lekki kwaśny posmak. ciekawe bo 1 czerwca było po prostu gorzko i tyle. czy piwo może być zainfekowane mimo, że jest klarowne, z gazem i bez kożuszka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Istnieje możliwość, że butelka nie była wystarczająco wysterylizowana? A kiedy był rozlew tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 rozlew był 19 maja. butelki prażone w piekarniku więc wydaje mi się, że zostały odkażone ok. pytanie czy może być zakażone skoro wygląda ok? są takie infekcje, które wizualnie nie dają się rozpoznać? z tej warki najlepiej smakowało pierwsze piwo zamknięte jako jedyne w butelce z ceramicznym korkiem. tej nie prażyłem tylko płukałem w środku dezynfekującym. może się zakaziło w czasie przelewania na cichą? a może w trakcie butelkowania? a może się nie zakaziło tylko ja mam jazdy?? na cichą przelewam przy użyciu pompki z browamatora i z tego co widzę w trakcie przepływu, piwo się napowietrza wewnątrz pompki. może tu jest pies pogrzebany. zaraz idę posmakować po raz kolejny bo nie wytrzymam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 unikaj napowietrzania piwo po burzliwej fermentacji, im mniej tlenu tym lepiej na uczelni raz zrobiłem taki myk, że to fermentatora z kranikiem, który był przeznaczony na cichą podłączyłem butlę z CO2 poprzez kranik, za pomocą gazu wypchnąłem powietrze, a następnie podłączając wężyk do kranika i przelałem piwo z jednego fermentatora do drugiego może za krótko prażyłeś w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 postępowałem jak przy pierwszej warce z wyjątkiem przelewania i tu bym upatrywał ewentualnego problemu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Napowietrzanie raczej nie powoduje kwaskowatego posmaku piwa. Jeśli faktycznie piwo jest kwaśne to znaczy, że doszło do zakażenie, czyli gdzieś zawiodła dezynfekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 wczoraj wieczorem, na powiedzmy świeży smak spróbowałem jeszcze raz tej warki. nie czułem już tak wyraźnie kwaśnego posmaku, w zasadzie teraz uznaję, że to piwo ma lekko wytrawny charakter i tyle. dałem do posmakowania jeszcze jednej osobie i stwierdziła, że jest ok. przy okazji, mój pomysł degustacji piwa jako 6 tego w kolejce nie był trafiony człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 witam mam pytanie do biologów, biotechnologów itp czy istnieje jakieś podłoże, inhibitor namnażania drożdży? chodzi mi o to by zrobić posiew piwa lub gęstwy i sprawdzic czy piwsko nie jest zainfekowane. Czy istnieje możliwość by na podłożu nie wyrosły drożdże a jedynie bakterie ? To by był prosty test jakościowy. Robimy posiew, jeżeli nic nie urośnie to znaczy że brak infekcji, jeżeli widzimy na podłożu jakieś zmiany to znaczy że mamy problem. Taki test można by wykonać z minimalną wiedzą i zapleczem sprzętowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 ja jak kiedyś robiłem badania to korzystałem z pożywki na ogólna liczbę bakterii, skład na 500 ml pożywki: - 6,5 g bulionu - 10 g agaru - 5 g glukozy pożywka chyba była jakoś wybiórcza bo rosły bakterie, nie było drożdży (robiłem preparaty pod mikroskop) temperatura w cieplarce chyba lekko powyżej 20 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 dzięki Spróbuję dzisiaj posiać trochę jeszcze pytanko o bulion jak ten bulion zrobić ? Można samodzielnie przygotować poprzez gotowanie mięska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 szszczerze powiedziawszy nie wiem ja korzystałem z bulionu laboratoryjnego, w proszku pamiętaj, że jest to pożywka (ma agar) która zastyga tzw pożywka stała trzeba ładnie wychwycić moment kiedy pożywka jest gotowa do zalania, potem szybko zestala się, a jak się zrobią kluchy i gluty to potem to upłynnić w łaźni wodnej to mordęga jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 @bnp: może to opracowanie będzie pomocne: http://www.brewingscience.com/PDF/BSI_brewers_lab_handbook.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Z tego co pamiętam to bulion robi się z kawałka mięcha a potem dodaje subst. mineralne itp. Ale tego to już chyba nikt nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 a takie jeszcze pytanie, czy podczas nanoszenia ezą próbki na podłoże trzeba prowadzić ezę lekko pod powierzchnią podłoża, czy można jedynie "pomazać" skos nieuszkadzając powierzchni ? @coder Dzięki, ale nie potrafili mnie nauczyć po angielsku, ledwo z językiem polskim sobie radzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 tzn. jeżeli chcesz zobaczyć czy są bakterie to możesz ezą nanosić ale jak chcesz wiedzieć ile jest tych bakterii to musisz zrobić rozcieńczenia w 0,85% soli fizjologicznej i z danego rozcieńczenia wlać na płytkę 1 ml i zalać pożywką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się