Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zasadzam się na weizena ( Hefe weizena) Z opisu stylu wg BJCP wynika że minimum 50%zasypu musi stanowić pszenica słodowana a nawet i więcej. Reszta to słód pilźneński. Poradźcie proszę czy zestawiając zasyp słodów np : - pilznieński 1,5 kg - pszeniczny 1,5 kg - Słodowana pszenica ( płatki pszeniczne) 1,8kg nie będzie to zwrot w stronę witbiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 50% to sugerowany zasyp słodu pszenicznego (czyli pszenicy słodowanej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) - pszeniczny 1,5 kg - Słodowana pszenica ( płatki pszeniczne) 1,8kg To mi zabiłeś ćwieka... albo płatki albo słodowana pszenica Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie wiem..... dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Ok dzięki teraz już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Też myślałem nad pszenicznym i bynajmniej nie ma w tych planach płatków. Ogólnie zasyp pszeniczny/pilzneński w stosunki 4/1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja jednak po przemyśleniach zadam : pszeniczny 2 kg pilznieński 1,5 kg carahell 0,5 kg i jeszcze zacieranie dekokcyjne jednowarowe. Zobaczymy co wyjdzie Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Arkra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 To już chyba każdy według własnego uznania. Powiesz jak będziesz chmielił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 egzorcyste zawołać czy jak.... oto HF 5 miejsce w SBS 2012: pszeniczny weyermann 2,5kg pilzneński weyermann 1,6kg carahell 0,2kg chmiel spalt select 30g drożdże WB-06 zacieranie start w 15 ltr 47stopni 45st-10min 53st-15min 63st-30min 72st -nawet próba jodowa i 78st wysładzanie woda w dawkach 3/4/4 ltr gotowanie 80min 10min - 10gr 50min - 10gr 75min - 10gr wyszło 19ltr 12blg - bez cichej - po burzliwej 2blg glukoza 170g leżak 4-6 tygodni 15st C Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 To już chyba każdy według własnego uznania. Powiesz jak będziesz chmielił? Ja chciałbym lubelskim 50g na lekką goryczkę na 60 min gotowania. Więcej uważam nie ma co żeby nieprzesadzić z chmielem. Ma być ożywczo a nie drapanie w gardle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 egzorcyste zawołać czy jak.... oto HF 5 miejsce w SBS 2012: pszeniczny weyermann 2,5kg pilzneński weyermann 1,6kg carahell 0,2kg chmiel spalt select 30g drożdże WB-06 zacieranie start w 15 ltr 47stopni 45st-10min 53st-15min 63st-30min 72st -nawet próba jodowa i 78st wysładzanie woda w dawkach 3/4/4 ltr gotowanie 80min 10min - 10gr 50min - 10gr 75min - 10gr wyszło 19ltr 12blg - bez cichej - po burzliwej 2blg glukoza 170g leżak 4-6 tygodni 15st C Dzięki Tumek_pl Planuje podobnie tylko chmiel Lubelski i drożdże Mauribrew weiss Y1433 12,5 g bo takowe mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) lubelskiego można ciut więcej dać niż 30g bo ma mniej alfa kwasów 3,4% do 5%. OK nie zauważyłem wpisu , 50g powinno wystarczyć Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 carahell 0,5 kgMax 0.2 kg.drożdże Mauribrew weiss Y1433 12,5 g bo takowe mam. Dobry wybór! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Dodam ciekawostkę od Kunzego - na goździki wpływa dodatek min. 40% słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Dzięki za rady wszystkim Juz nie mogę się doczekać co wyjdzie z mojego zestawu. Dam oczywiście znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 na goździki wpływa dodatek min. 40% słodu pilzneńskiego. Hę? W zasadzie każdy weizen jest warzony z co najmniej takim zasypem słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 na goździki wpływa dodatek min. 40% słodu pilzneńskiego. Hę? W zasadzie każdy weizen jest warzony z co najmniej takim zasypem słodu pszenicznego. pisałem o pilzneńskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Dodam ciekawostkę od Kunzego - na goździki wpływa dodatek min. 40% słodu pilzneńskiego pierwsze słyszę...dziwna zależność. w takim razie każdy weizen posiadać będzie goździki ,a tak nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 "Typowy aromat piw pszenicznych polega przede wszystkim na obecności 4-winylo-gwajakolu występującego w ilości 0,2-3.2 mg/l, najczęściej 1,5-2 mg/l. Pozytywnie na powstawanie tego składnika wpływają: niskie temperatury na początku zacierania, wartość pH zacieru 5,7 do 5,8, udział w zasypie co najmniej 40% słodu jęczmiennego, odpowiednia rasa drożdży, temperatury fermentacji 20-24°C wczesny zbiór drożdży, wymiana drożdży po dwóch pasażach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 "Typowy aromat piw pszenicznych polega przede wszystkim na obecności 4-winylo-gwajakolu występującego w ilości 0,2-3.2 mg/l, najczęściej 1,5-2 mg/l. Pozytywnie na powstawanie tego składnika wpływają: niskie temperatury na początku zacierania, wartość pH zacieru 5,7 do 5,8, udział w zasypie co najmniej 40% słodu jęczmiennego, odpowiednia rasa drożdży, temperatury fermentacji 20-24°C wczesny zbiór drożdży, wymiana drożdży po dwóch pasażach." zgadza się ze 4-winylogwajakol powoduje aromaty i smaki goździkowe ale co do wymienionych czynników wpływających mam pewne zastrzeżenia ..; 1.niskie temp zacierania -tu chodziło Ci zapewne przerwę ferulikową która odpowiada za powstawanie kwasu ferulikowego który jest następnie przetwarzany w ww związek. 3.nie stwierdziłem... wg mojej wiedzy kwasy ferulikowe powstają z słodu pszenicznego a nie z jęczmiennego. 5.odpowiednie temp fermentacji sprzyjające tworzeniu się zapachów i smaków fenolowych jest 18-20 stopni dla weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) To jest cytat z Kunzego. edit: znalazłem ciekawe badania nad 4-winylogwajakolem: http://www.aseanbiotechnology.info/Abstract/21022856.pdf Dość zaskakujące wyniki: - najwyższe stężenie kwasu ferulowego jest w brzecce ze 100% udziałem słodu jęczmiennego - ilość 4-winylogwajakolu nie jest wprost proporcjonalna do ilości kwasu ferulowego - najwięcej 4-winylogwajakolu odnotowano przy zasypie 30% słodu pszenicznego i 70% jęczmiennego (ponoć jest to najbardziej popularny zasyp w komercyjnych browarach) Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wiem ,że tylko cytujesz książkę .Nie znam tej pozycji...ale dla mnie to są dane wyjęte z kapelusza. Odnośnie tego badania co zamieściłeś...no cóż ,nie wiem co o nich myśleć wszystkie opracowania które czytałem mówią coś diametralnie rożnego... Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi